Direct naar artikelinhoud

Donald Trump stelt staatsbezoek aan Groot-Brittannië uit na protest

Muurschildering van Theresa May en Donald trump in Londen.

Het voor juni geplande staatsbezoek van Amerikaans president Donald Trump aan Groot-Brittannië wordt uitgesteld. Brits premier May had Trump in januari al uitgenodigd, maar die invitatie stootte op hevig Brits protest. Nu hopen politici aan beide kanten dat het protest tegen het beleid van Trump zal gedoofd zijn tegen oktober, wanneer Trump wél naar Groot-Brittannië zal reizen.

The Sun bracht het nieuws dat het staatbezoek tot oktober is uitgesteld. De Britse overheid hoopt dat het protest tegen Trumps (opgeschorte) moslimban en andere omstreden beleidsplannen zal uitgestorven zijn. Het uitstel betekent ook dat Trump in oktober de kans zal krijgen de koningin te ontmoeten in Balmoral, gezien haar agenda voor de zomer al propvol zit.

May's besluit om Trump uit te nodigen zorgde voor het grootste straatprotest van de voorbije jaren in Groot-Brittannië en activisten hebben beloofd dat ze zullen protesteren tegen elk bezoek van Trump, wanneer dan ook.

"Trump wil heel graag nog dit jaar op bezoek komen, maar hij wil dat de storm eerst wat gaat liggen", zo verklaarde een hooggeplaatste binnen de Britse regering aan The Sun. "Het Witte Huis volgt verrassend goed wat er hier gebeurt en wil ons een scène besparen".