De Filipijnse president Duterte
NOS Nieuws

Filipijnse politie pakt drugsoorlog weer op

De Filipijnse politie gaat weer verder met de jacht op drugscriminelen. Vorige maand liet president Duterte de anti-drugsteams opheffen vanwege corruptie. Nu hervat de politie de acties, die vaak gepaard gaan met veel geweld.

Volgens Duterte mogen niet alle agenten zich weer op de drugsbestrijding storten. Alleen politiemensen zonder corruptieverleden en met genoeg vaderlandsliefde zijn welkom bij de teams, zegt hij.

Schandalen

De politieteams werden opgeheven na een reeks corruptieschandalen. Zo ontvoerden en vermoordden corrupte agenten in oktober een Zuid-Koreaanse zakenman. Duterte zei vorige maand dat de anti-drugsteams van de politie pas weer aan de slag kunnen nadat het korps is doorgelicht en corrupte agenten zijn ontslagen.

Sinds president Duterte aan de macht is, treedt hij keihard op tegen mensen die ervan worden beschuldigd drugsdealers en -gebruikers te zijn. De strijd tegen verdovende middelen kostte tot dusver aan naar schatting 7000 mensen het leven. Daarnaast doen ruim een miljoen drugsgebruikers gedwongen mee aan afkickprogramma's.

Excuses voor onthoofding

Duterte zegt ook een einde te willen maken aan de reeks ontvoeringen in de Filipijnen. Hij kondigt een groot offensief aan tegen terreurorganisatie Abu Sayyaf. Ook heeft hij zijn excuses aangeboden aan Duitsland na de onthoofding van een Duitse gijzelaar.

Duterte vraagt onder meer hulp van China bij het controleren van de zee ten zuiden van de Filipijnen. In dat gebied zijn veel ontvoeringen geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl