RTL Boulevard had al een cameraploeg klaar staan, maar die mogen niet naar binnen. De rechtszaak tussen Patricia Paay en haar buurman Maarten Oostvogel bij de rechtbank Haarlem zal op verzoek van de partijen achter gesloten deuren plaatsvinden. Patricia Paay claimt nog geld van haar buurman en vermoedt dat hij de plasseksvideo heeft gelekt om haar in diskrediet te brengen. 'Maar die video-kwestie zal niet worden ingebracht', zegt Johan Langelaar, de raadsman van Patricia Paay tegen Quote.

Paay suggereerde bij Jinek dat Oostvogel betrokken was bij het lekken, omdat hij met haar in een zakelijke brouille verkeert en haar zou willen afgepersen. De zaak komt maandag voor. Maar de advocaat van Paay benadrukt nu dat hij de videozaak niet ter sprake zal brengen. 'We hebben geen aanwijzing dat de buurman er iets te maken heeft. Ook dat niet hij er niets mee te maken heeft trouwens. Dat onderzoekt de politie.'

Maarten Oostvogel laat aan Quote weten dat hij alle vertrouwen heeft in de goede afloop. De buurman noemt de beschuldiging dat hij de seksvideo naar de pers zou hebben gelekt 'complete onzin'. Ook de zakelijk claim van Paay verwerpt hij.

De ex-zakenrelatie van Patricia Paay zinspeelde vorige week in Quote zelfs op een tegenzaak tegen de geplaagde tv-persoonlijkheid. 'Dit is op niets gebaseerd. Ik zou haar kunnen aanklagen. Dat zou logisch zijn’, zegt hij. 'Wat is mijn belang om haar te schande te zetten? Geen enkel belang.'

Hij benadrukt dat de politie hem niet als een 'verdachte' ziet in de kwestie. De politie wil niet reageren op Oostvogel's uitspraak. 'We doen geen mededeling over individuele gevallen', laat een woordvoerder weten.

Oostvogel, die het filmpje zelf te zien kreeg op een sportschool in Amstelveen, wijst naar Paay als de aanstichter van het kwaad. ‘Heeft iemand zich al afgevraagd waarom dit uitlekt? Nu? Heeft iemand zich de vraag gesteld waarom ze eerst zei dat ze het niet was, toen zei ze dat ze niet wist dat ze gefilmd werd. Nu zegt ze dat ze het wel weet en toestemming gaf? Niemand stelt haar een vraag. Niemand is kritisch. Ze zegt dat ze wordt afgeperst. Dat ze wordt gechanteerd. Door wie dan? Niemand wil het weten. Ook Jinek niet. Alles wordt maar klakkeloos overgenomen. Misschien heeft ze het zelf wel laten lekken’, bijt hij. ‘Ze liegt alles bij elkaar. Er klopt niks van’, gaat hij door.

Het dispuut met zijn vernederde buurvrouw draait om veel geld. Paay en Oostvogel, die naast elkaar wonen in het Noord-Hollandse Lijnden, exploiteerden tot februari 2016 een lekker handeltje in panty’s en onderbroeken onder de naam La Paay. Sommige maanden verkocht de keten honderdduizenden exemplaren. Oostvogel en Paay hadden een simpele deal afgesproken. De persoon La Paay kreeg een percentage van het aantal verkochte producten. Oostvogel had een licentie om de naam La Paay te gebruiken.

De ondergoedlijn liep zeer voorspoedig… tot de huishoudbeurs van februari 2016. Op die dag ging er iets gruwelijk mis. Oostvogel had een stand ingericht met La Paay-spullen en de pronketalage wekte veel belangstelling op in de RAI. ‘Maar mevrouw kwam niet opdagen. Van Kerkrade tot Groningen kwamen er dames aangesneld. Die kwamen voor Patricia. Maar ze was er niet’, zegt de ondernemer

Als gevolg hiervan ontstaat er ruzie. Een van de grote inkopers trekt zich boos terug, vertelt Oostvogel aan Quote. ‘Na de het debacle met de huishoudbeurs is de samenwerking gestopt. In 2016 verkocht ik vervolgens nauwelijks panty’s of onderbroeken meer. ’

Paay is het niet eens met het abrupte einde van lucratieve deal en sommeert haar buurman om maandelijks €12.500 over te maken met als peildatum: 1 januari 2016.

Oostvogel piekert er niet over een euro naar zijn buurvrouw over te maken. ‘Ik heb alles betaald. Haar boekhouder heeft de afschriften. Ik ben woest op Patricia, zeker, maar ik heb er geen enkel belang bij om dit te doen. Zij wel. Waarom word ik hier nu bij betrokken’, vraagt hij.