Direct naar artikelinhoud

NBM wil eeuwenoude drogisterij weg hebben

Drogisterij Jacob Hooy, die al sinds de achttiende eeuw in een monumentaal pand is gevestigd op de Kloveniersburgwal 12, wordt in zijn voortbestaan bedreigd.

Het behouden gebleven antieke interieur van drogisterij Jacob Hooy aan de Kloveniersburgwal 12.

De eigenaar van het pand, de Nederlandse Beleggingsmaatschappij (NBM), heeft direct na aankoop van het pand in 2014 de huur opgezegd en wil Jacob Hooy met rechtszaken uit het pand krijgen. De investeerder wil er een grotere winkel vestigen, en appartementen ontwikkelen. 

Rik Oldenboom, die het familiebedrijf samen met zijn broer Arne runt: "Wij willen de winkel nooit uit. Het is ons visitekaartje." De Oldenbooms hebben ook een groothandel, die voortkomt uit de zaak.

Een uitspraak van de kantonrechter heeft de broers in het gelijk gesteld, maar de NBM is in hoger beroep gegaan. 

Familievete
Jacob Hooy was vroeger in bezit van Theo Oldenboom, de oom van Rik en Arne. In 2004 stevende de zaak af op faillissement en hebben Rik en Arne de zaak overgenomen. Het pand verkocht oom Theo in oktober 2014, omdat hij krap zat, aan de NBM. 

Volgens de NBM wilde Theo Oldenboom de huur ook al opzeggen, en was er sprake van een lang geschil met de eigenaren van de drogisterij - Rik en Arne. De NBM benadrukt ongewild terecht te zijn gekomen in een familievete.

Rik Oldenboom laat weten dat hij gewoon met zijn oom sprak en dat de reactie van NBM onbegrijpelijk is.

Intussen zou de NBM over een oplossing willen praten, maar dat slaat Oldenboom af omdat NBM zelf naar de rechter is gegaan. De rechter stuurde eerder aan op bemiddeling, maar dat wees de NBM aanvankelijk af.

Rijksmonument
De drogist is gevestigd in een van de oudste woningen van de Bethaniënbuurt, een rijksmonument. Op de plek van de winkel was rond 1500 een kloostervleugel opgetrokken, die nog voor 1538 werd verbouwd tot drie huurwoningen op de nummers 10, 12 en 14 van de Kloveniersburgwal. Bouwadviseurs van Monumenten en Archeologie (M&A) van de gemeente Amsterdam zijn gaan kijken en vond er nog resten van de oorspronkelijke bouwlagen.

Bouwadviseur Han van der Zanden van M&A spreekt van een bijzonder pand, met een relatief gaaf bewaard historisch interieur waarvan er niet zo veel meer zijn. Hij zou het betreuren als er schade aan het pand en het "unieke winkelinterieur" wordt toegebracht. De monumentale status biedt de nodige juridisch bescherming.

De Oldenbooms zijn ook nog eigenaar van het pand op nummer 10, eveneens een rijksmonument, dat verbonden is met het pand op nummer 12.

Lees ook: 'Onze hele familigeschiedenis is verbonden met drogisterij Jacob Hooy' [+]

Rik Oldenboom, samen met zijn broer Arne eigenaar van drogisterij Jacob Hooy.
Bezoekers in de volle winkel Jacob Hooy op een zaterdag eerder deze maand.