Geheime Facebookinformatie openbaar via online tool

Redactie WINMAG Pro

Een Belgische hacker lanceerde vorige week een website die verborgen Facebookinformatie openbaar maakt. Dat deed hij naar eigen zeggen om gebruikers bewuster te maken van hun privacyproblemen.

Geheime Facebookgroepen, verborgen foto's of andere geheime informatie. Via stalkscan.com is het gemakkelijk om het weer tevoorschijn te toveren, zo schrijft de Volkskrant.

Internetdeskundige Henk van Ess noemt een voorbeeld van gevoelige informatie tegen de krant, zoals geheime groepen over zelfmoord. 'Dat is ongelofelijk pijnlijk, want als mensen zich bij zo'n besloten groep aanmelden, realiseren ze zich niet dat het toch voor iedereen is te zien. Zelfs voor mensen die geen vriend van ze zijn op Facebook.'

Graphsearch

De website komt van de Belg Inti De Ceukelaire, naar eigen zeggen een ethisch hacker. Eerder lanceerde hij al een website waarin je via een e-mailadres achterhaalt wie abonnee is bij een pornowebsite. Met het initiatief wil hij Facebookgebruikers bewust maken dat privacygevoelige informatie simpel boven komt drijven. Ook als die informatie in eerste oogopslag verborgen is voor de buitenwereld. En de hoeveelheid aan geheime data is groot. Alleen al in Nederland bestaan er tien miljoen Facebookaccounts.

Het gereedschap dat Ceukelaire gebruikt, is al jaren in handen van Facebook zelf: Graph Search. Het sociale medium wilde ermee dieper en nauwkeuriger kunnen zoeken. Marck Zuckerberg vertelde in 2013 dat het eenvoudiger moest worden voor gebruikers om iemand woonplek te achterhalen. Dit zou Facebook meer data opleveren, dat weer interessant is voor adverteerders. Graph Search is uiteindelijk niet op de markt gekomen door de ophef die het veroorzaakte. Dankzij de Belg dus tot vorige week. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie