Als de immigratieregels van Trump al golden op het moment dat Melania naar de VS kwam, zou ze gedeporteerd zijn geweest

© AFP

Melania Trump had het land moeten zijn uitgezet geweest als de huidige immigratieregels al golden op het moment dat het Sloveense model naar de Verenigde Staten trok.

lbo

Melania Trump, toen nog Melania Knauss, reisde in 1996 van Slovenië naar Amerika. Ze had een toeristenvisum, maar verdiende in de periode dat ze in de VS was wel geld door haar werk als model, zo blijkt uit documenten die persbureau Associated Press (AP) te pakken kreeg. Dat Melania meer dan 20.000 dollar (ongeveer 19.000 euro, red.) verdiende in de 7 weken voor ze ook écht de toelating kreeg om in de VS te werken, is een schending van de regels rond het binnenkomen en verblijf in de Verenigde Staten.

© Photo News

Een paar jaar later, in 2001, kreeg Melania Knauss een zogenaamde green card, een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. In 2006 kreeg ze uiteindelijk het Amerikaanse staatsburgerschap. In haar aanvraag voor die green card en een Amerikaans paspoort, heeft ze de visumovertreding die ze eerder begin, niet vermeld, zo staat in de documenten van AP.

Wie fraude pleegt met visum, sneller land uitgezet

Anno 2017 zijn de regels om Amerika binnen te komen of om er langer te verblijven of te werken, strenger. “Wie de regels overtreedt, moet het land uit”, zo beval Trump aan het Departement voor Binnenlandse Veiligheid een paar weken geleden. Moesten de nieuwe immigratieregels van president Donald Trump toen al van toepassing geweest zijn, dan zou Melania Knauss, nog geen Amerikaans staatsburger op dat moment, bovenaan de lijst staan om het land uitgezet te worden. Volgens die immigratieregels moeten ambtenaren namelijk buitenlanders die fraude hebben gepleegd het land versneld uitzetten.

LEES OOK. Zo ziet de nieuwe immigratiewet van Trump eruit: zelfs na winkeldiefstal word je onherroepelijk het land uitgezet

© REUTERS

Dat Melania de visumfraude niet gemeld heeft bij haar aanvraag om Amerikaans staatsburger te worden, is eveneens een reden om op die prioriteitenlijst voor deportatie te komen. Meerdere Amerikaanse advocaten en immigratiespecialisten beamen dat Melania (tot ze Amerikaanse werd in 2006) inderdaad uit het land zou gezet worden, moesten de Trump-regels toen al in werking zijn (en moesten de autoriteiten achter de visumfraude en het achterhouden van info zijn gekomen).

In theorie zou Melania Trump haar burgerschap zelfs kunnen verliezen om die reden. Al is de kans dat dit gebeurt bijzonder klein. In het verleden is dit slechts enkele keren gebeurd, in extreme situaties, waarbij het bijvoorbeeld ging om terroristen.

Wordt niet ontkend

Een reactie uit het kamp van Melania Trump is er niet. Een van haar advocaten reageerde tegenover AP en de Britse internetkrant The Independent dat de documenten van AP bij hem niet gekend zijn, maar ontkende ook niet dat de Amerikaanse first lady in de jaren ‘90 haar verblijfsvoorwaarden voor de VS geschonden heeft.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen