Buitenland

Zweedse rechter: Somalische kindermisbruiker niet in cel

25-02-2017 16:55

De Zweedse gangster Mohammed (21) pleegde een reeks misdrijven, waaronder seksueel misbruik van een 14-jarig meisje dat zwanger werd en beviel van zijn kind, maar hoeft niet de bak in. “Een gevangenisstraf”, aldus het vonnis van deze week, “kan een bedreiging vormen voor de positieve ontwikkelingen die momenteel in het leven van de veroordeelde plaatsvinden.”

De in Somalië geboren jongeman was eerder al, in 2014, tot 22 maanden veroordeeld voor een reeks ernstige misdrijven en werd vorig jaar augustus opgesloten na het herhaaldelijk overtreden van de voorwaarden van zijn proefperiode.

Geweld tegen twee café-portiers afgelopen juni leverde Mohammed nog slechts een waarschuwing op, maar nadat hij in augustus een politievrouw in haar gezicht spuugde verdween hij deze herfst enkele maanden achter tralies om zijn resterende straf uit te zitten.

In december 2015 ontstond de verhouding tussen Mohammed en het meisje, dat nu 15 jaar oud is. Ze kregen contact nadat de tiener was weggelopen uit een instelling voor kwetsbare kinderen. “Het feit dat de relatie voortduurt”, zo oordeelden de rechters, “pleit in het voordeel van de veroordeelde.”

Verwarring rond leeftijden / laag IQ

Volgens haar initiële getuigenis tegenover de politie had het meisje de Afrikaan direct verteld hoe oud ze was, maar die verklaring trok ze later in.

Mohammed zelf beweerde in de rechtbank geen weet van haar leeftijd te hebben gehad. Gezien de “beperkte verstandelijke vermogens” waarover de Somaliër zou beschikken, achtten de rechters het mogelijk dat hij die vergeten was.

Mohammeds eigen leeftijd is ook enigszins een mysterie. Aan het begin van het proces stond hij nog geregistreerd als 21 jaar oud, maar toch werd hij berecht als 19-jarige. Dankzij deze truc konden de rechters een aanzienlijke strafvermindering bereiken en uitkomen op een voorwaardelijke sanctie.

Eerdere zaak

Mohammed werd in december 2014 veroordeeld voor berovingen, mishandelingen en ander geweld. In 2007 arriveerde hij samen met zijn familie in Zweden.

(artikel vertaald van Gatestone Europe)