Direct naar artikelinhoud
Liveblog coronavirus

Teruglezen | CBS: Aantal sterfgevallen gedaald tot normaal niveau

Volg hier het belangrijkste nieuws rond het coronavirus. Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.

Teruglezen | CBS: Aantal sterfgevallen gedaald tot normaal niveau
Beeld anp

Live

  1. Dit liveblog is gesloten

    Dank voor het lezen van ons liveblog over het coronavirus. Inmiddels hebben wij een nieuw blog opgezet, lees het laatste coronanieuws hier.

  2. Japan meldt meer dan negentig gevallen van nieuwe coronavariant

    In Japan zijn meer dan negentig besmettingsgevallen van de nieuwste coronavariant aangetroffen, hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om de coronamutatie die wordt aangeduid als E484K en volgens onderzoekers in zeker veertien landen is opgedoken, waaronder in Nederland.

    Volgens de Japanse regering is de virusvariant 91 keer vastgesteld in de Kanto-regio, in het oosten van het land, en zijn er twee gevallen ontdekt op vliegvelden. Het Japanse instituut voor infectieziekten denkt dat de coronamutant van overzees het land is binnengekomen. Gevreesd wordt dat de reeds ontwikkelde coronavaccins minder effectief zijn tegen deze variant van het coronavirus.

    In Japan doken eerder ook al Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse virusvarianten op. Volgens de officiële cijfers gaat het tot dusver in totaal om 151 gevallen.

  3. Omzet industrie daalde vorig jaar met 7 procent

    De omzet van de industrie is in het vierde kwartaal ruim 7 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aardolieproducenten zagen hun opbrengsten het meest dalen. Dat komt doordat ze de afzetprijzen van hun producten fors zagen dalen. In heel 2020 was de omzet van de industrie 8,3 procent lager dan in 2019.

    In de meeste industriële bedrijfstakken lagen de opbrengsten in het vierde kwartaal van 2020 lager dan een jaar eerder. Ook producenten in de voedings- en genotmiddelenindustrie boekten minder omzet, terwijl ze in het derde kwartaal nog wel betere zaken deden dan in 2019. In de hout- en bouwmaterialenindustrie lag de omzet in het vierde kwartaal wel wat hoger dan een jaar eerder.

    Het aantal uitgesproken faillissementen kwam in het vierde kwartaal uit op 40 en over heel het jaar op 226. Dat is minder dan een jaar eerder. Toen werden er in de industrie 264 faillissementen uitgesproken. "De enige logische verklaring voor een daling van het aantal faillissementen in een jaar waarin de Nederlandse economie met 3,8 procent kromp, is dat bedrijven ook in deze sector overeind gehouden worden met coronasteunmaatregelen", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

  4. 'Senator Texas reisde ondanks coronaregels naar het buitenland'

    De Texaanse senator Ted Cruz is donderdag verder onder vuur gekomen. Cruz kreeg woensdag al forse kritiek, toen bekend werd dat hij op een vakantietripje was naar het Mexicaanse Cancún, terwijl in zijn thuisstaat Texas de noodtoestand is afgekondigd vanwege winterstormen. Een dag later keerde hij na een storm van kritiek weer terug naar de VS. Volgens The Washington Post is dit niet de eerste keer dat Cruz afgelopen jaar een vakantie slecht plande; afgelopen zomer zou Cruz een niet-noodzakelijke reis hebben gemaakt naar Jamaica, wat in strijd was met de landelijke coronaregels.

    Cruz zou tijdens de nationale feestdag op 4 juli zijn afgereisd naar Jamaica om een oude studievriend te bezoeken, vertellen bronnen aan de krant. Destijds raadde de gezondheidsdienst CDC al het niet-essentiële vliegverkeer af, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook moeten terugkerende reizigers bij thuiskomst een coronatest doen en zeven dagen in quarantaine. Het is onbekend of Cruz dat gedaan heeft.

    Ook bij zijn terugkeer uit Mexico donderdag is het onbekend of Cruz in quarantaine gaat. De landelijke Amerikaanse overheid heeft noodhulp naar de staat Texas gestuurd, die zwaar is getroffen door het winterweer. Miljoenen huishoudens kwamen zonder stroom te zitten en ook ziekenhuizen kampen met problemen als lage waterdruk en stroomstoringen.

  5. Commotie over inentingen op Curaçao

    Curaçao wil woensdag 24 februari beginnen met het vaccineren van de bevolking tegen corona. Dat heeft de regering donderdag bekendgemaakt. Tegelijkertijd is er bij de autoriteiten angst over het aantal mensen dat zich daadwerkelijk wil laten inenten.

    Amparo dos Santos, leider van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur ('Curaçao is van ons allemaal') met twee zetels in het parlement, raadde deze week de bevolking aan om zich niet te laten vaccineren. Volgens de partijleider is het beter om water met limoen te drinken en aspirine te slikken.

    Minister van Gezondheid Zita Jesus-Leito noemde die oproep donderdag "erg onverantwoord". Curaçao wil juist een zo groot mogelijk aantal burgers vaccineren. Er wordt begonnen met 60-plussers en mensen die werkzaam zijn in de zorgsector.

    Op het eiland heerst volgens de minister veel angst voor de vaccinatie. Zo is er een groep mensen die vindt dat de vaccinatie wel erg snel op de markt is gebracht; ze wantrouwen het wetenschappelijke onderzoek. Ook is er bij sommige mensen angst over eventuele bijwerkingen. Jesus-Leito wil de komende tijd met voorlichting die zorgen wegnemen.

  6. Venezuela start vaccinaties met Spoetnik V-vaccin

    Venezuela is begonnen met het inenten van zorgpersoneel met het Russische coronavaccin Spoetnik V. Het is de eerste stap in de vaccinatiecampagne van het Zuid-Amerikaanse land. Tegen het eind van dit jaar wil de regering zeventig procent van de bevolking hebben ingeënt, zei minister Carlos Alvarado van Volksgezondheid donderdag.

    Naast medisch personeel moeten ook agenten, soldaten, parlementariërs en andere ambtenaren voorrang krijgen bij het vaccineren. President Nicolás Maduro zei woensdag dat in april op grote schaal gevaccineerd zal gaan worden en ook ouderen snel aan bod komen. Venezuela heeft een overeenkomst gesloten voor 10 miljoen doses van het Spoetnik-vaccin. Eerder werkte het land ook al mee aan testen met het Russische coronamiddel.

    De regering heeft via COVAX, het vaccinatieprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ook 1,4 tot 2,4 miljoen doses van het vaccin van AstraZeneca gereserveerd. Het is echter nog niet duidelijk wanneer die geleverd zullen worden. Volgens de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie, een regionale tak van de WHO, moet Venezuela eerst nog een aanbetaling van 18 miljoen dollar voldoen.

    In Venezuela zijn volgens de officiële cijfers meer dan 134.000 gevallen van het coronavirus vastgesteld en zijn bijna 1300 mensen aan Covid-19 overleden. Mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, trekken die cijfers echter in twijfel en denken dat de cijfers hoger liggen.

  7. CBS: aantal sterfgevallen gedaald tot normaal niveau

    Het aantal sterfgevallen in Nederland is vorige week gedaald tot een normaal niveau. Voor het eerst sinds september 2020 zijn niet meer mensen overleden dan normaal te verwachten valt in deze tijd van het jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

    Het CBS schat dat in week 6, die duurde van 8 tot en met 14 februari, zo'n 3400 Nederlanders zijn gestorven. Dat sterftecijfer ligt een fractie lager dan de prognose, waarin de gevolgen van het coronavirus buiten beschouwing worden gelaten. De schattingen van het CBS liggen doorgaans niet ver van de definitieve cijfers af.

    "Dit betekent niet dat er geen mensen meer overlijden aan Covid-19" vermeldt het statistiekbureau er voor de duidelijkheid bij. Tot nog toe heeft het RIVM 293 aan corona gerelateerde sterfgevallen geregistreerd in de afgelopen week. Er zijn dus minder mensen overleden aan andere oorzaken.

    In week 5 van dit jaar overleden in totaal 3619 mensen in ons land. Daarmee lag de sterfte nog bijna 5 procent boven normaal.

    Sinds week 39 (21 tot 27 september) stierven iedere week meer mensen dan normaal gesproken te verwachten zou zijn. In heel 2020 bedroeg de zogeheten oversterfte ruim 15.000 mensen, op een totaal van bijna 169.000 overledenen. Dat aantal is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo hoog geweest. Covid-19 is de hoofdoorzaak. Daarnaast stierven vorige zomer relatief veel mensen tijdens een hittegolf.

    Volgens het CBS zijn in de laatste week vooral minder 80-plussers overleden dan in de weken daarvoor. Bij mensen onder de 80 jaar bleef de sterfte ongeveer gelijk.

  8. Macron wil dat westerse landen 3-5 procent vaccins aan Afrika geven

    De Franse president Emmanuel Macron wil dat westerse landen 3 tot 5 procent van hun doses coronavaccins aan Afrika geven. In een interview met de Financial Times zegt Macron dat de meeste rijke landen voldoende hebben ingekocht en dit niet ten koste van de eigen vaccinatiecampagne gaat.

    In veel westerse landen is de vaccinatiecampagne al flink op gang gekomen, terwijl de meeste Afrikaanse landen nog geen coronavaccins hebben. Volgens het Afrikaanse centrum voor ziektepreventie en -bestrijding beginnen twintig landen volgende week met inenten. De eerste miljoen doses van het middel van AstraZeneca komen dan in het continent aan. China maakte donderdag bekend 200.000 doses aan Algerije te leveren.

    "Er is sprake van een niet eerder geziene versnelling van ongelijkheid. Het is politiek gezien onhoudbaar, omdat dit de weg effent voor een oorlog over invloed op inentingen", zegt Macron tegen de krant.

    De Franse president zegt dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn initiatief steunt. Hij hoopt de Verenigde Staten ook te overtuigen van de noodzaak Afrikaanse landen van vaccins te voorzien.

  9. Kaag wil maatschappelijke en economische tegenhanger OMT

    D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil een Maatschappelijk en Economisch Team (MET) instellen voor de aanpak van de coronacrisis. Het MET moet net als het Outbreak Management Team (OMT) regelmatig adviseren over de bestrijding van de pandemie, maar dan met aandacht voor de economische en maatschappelijke impact van de coronamaatregelen.

    Kaag deed haar oproep donderdag bij EenVandaag. De medische kant van de coronacrisis krijgt veel aandacht, aldus de demissionair minister van Buitenlandse Handel. "Terecht, maar in deze cruciale fase moet de politiek zich ook op het hoogste niveau ontfermen over de economische en sociale problemen die door de coronacrisis zijn ontstaan."

    De Tweede Kamer riep vorig jaar al op tot een extra adviesorgaan dat zich moet richten op de maatschappelijke gevolgen van de pandemie. Zo'n tegenhanger van het OMT kwam er niet. Wel geven nu planbureaus geregeld advies over de maatschappelijke gevolgen van het coronabeleid. 

    Kaag wil met het MET alsnog een team instellen dat even vaak met het kabinet aan tafel zit als het OMT. "En dan is het uiteindelijk aan de politiek om op basis van beide adviezen een besluit te nemen."

    Beeld ANP
  10. Pfizer start onderzoek naar werking vaccin op zwangere vrouwen

    Pfizer/BioNTech onderzoekt hoe veilig en effectief hun coronavaccin is voor gezonde zwangere vrouwen. De bedrijven zijn een studie begonnen met vierduizend vrijwilligers.

    Het vaccin is niet eerder op zwangere vrouwen getest, omdat dit een snelle goedkeuring in de weg stond. In veel landen moet een vaccin namelijk eerst op zwangere dieren worden getest, en dat is een tijdrovend proces. 

     Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat het vaccin nadelige consequenties heeft voor de zwangerschap, raadt het RIVM zwangere vrouwen aan zich pas na de bevalling te vaccinerenIn de VS is het Pfizer/BioNTech-vaccin al wel toegediend aan zwangeren.

    De studie wordt uitgevoerd in de VS, Canada, Spanje, Groot-Brittannië, Argentinië, Brazilië, Chili, Mozambique en Zuid-Afrika. De vrouwen krijgen het eerste vaccin toegediend tussen week 24 en 34 van de zwangerschap en dan drie weken later de tweede prik.

  11. Nieuwste coronavariant al in veertien landen opgedoken

     De nieuwste coronavariant die op een zorgwekkende manier is gemuteerd, is inmiddels aangetroffen in veertien landen, zo blijkt uit een internationaal overzicht dat onderzoekers van onder meer de Universiteit van Edinburgh bijhouden. Nederland wordt daar nog niet op vermeld, maar variant B.1.525 is ook hier al twee keer ontdekt.

    De landenlijst maakt duidelijk dat de virusvariant zich al wereldwijd verspreidt: van Australië tot de Verenigde Staten en van Ghana tot België. Hij is in totaal nu 142 keer aangetoond.

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde eerder dat de bewuste versie van het virus is gevonden in de regio's Rotterdam-Rijnmond en Limburg Noord. Het instituut doet nog nader onderzoek, net als onder meer de Britse en Deense gezondheidsdiensten.

    Wat 'extra alarmerend' is aan variant B.1.525, is dat hij een mutatie bevat die ook zit in andere problematische versies van het virus, zoals de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten, zegt een woordvoerder van het RIVM. 'Deze mutatie lijkt van invloed te zijn op de werking van de huidige generatie vaccins', aldus de woordvoerder.

    De nieuwe mutant is het vaakst gedetecteerd in het Verenigd Koninkrijk, 44 keer. In Denemarken is hij nu 35 keer gemeld, in Nigeria 29 keer, in de VS 12 keer en in Frankrijk 5 keer. Dat de meeste gevallen in het Verenigd Koninkrijk zijn gevonden, wil niet zeggen dat deze variant daar echt het vaakst voorkomt. In het land worden coronamonsters massaal onderworpen aan genetisch onderzoek. 

    Beeld EPA
  12. Levensverwachting VS met een jaar afgenomen

    De levensverwachting in de Verenigde Staten is afgelopen twaalf maanden met een jaar gedaald. Dat meldt het CDC, de Amerikaanse evenknie van het RIVM. 

    In de eerste helft van 2019 lag de gemiddelde levensverwachting op 78,8 jaar, in de eerste helft van dit jaar is dat 77,8 jaar. De afname is het grootst bij minderheidsgroepen. De levensverwachting van hispanics daalde met 1,9 jaar en die van Afro-Amerikaanse mannen met drie jaar. Onder de witte bevolking daalde de levensverwachting met 0,8 jaar. 

    Oorzaak voor de dalende levensverwachting is de coronapandemie. Uit eerder onderzoek bleek al dat minderheden in de VS vaker besmet raken met het virus, en er ook vaker aan overlijden.  

  13. Planbureaus: nu al aan de slag met herstelplan voor ná corona

    Het demissionaire kabinet moet nu al aan de slag met plannen om economie en samenleving te laten herstellen van de coronacrisis. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een gezamenlijk advies.

    De planbureaus adviseren om zo snel mogelijk te gaan werken aan een 'samenhangend herstelbeleid'. Zo'n 'doorstart van de samenleving' kan volgens deze adviesorganen niet wachten tot er na de verkiezingen van 17 maart een nieuw kabinet is geformeerd. 'Dat duurt wellicht maanden en er is nu - gezien de aanhoudende coronacrisis - geen tijd te verliezen'.

    De plannen moeten volgens de planbureaus niet alleen gericht zijn op economisch herstel, maar ook op bredere welvaart. Daarbij moeten maatschappelijk belangrijke thema's een rol spelen, zoals volksgezondheid, onderwijs, veiligheid, toegankelijkheid van voorzieningen, kwaliteit van de leefomgeving en sociale gelijkheid.

    Urgentie toegenomen

    Door de coronacrisis hebben sommige van die kwesties 'aan urgentie gewonnen'. Als voorbeelden noemen de planbureaus de tweedeling op de arbeidsmarkt tussen mensen met een vast en een flexibel contract en kansenongelijkheid in het onderwijs. Andere zaken dreigen juist naar de achtergrond te worden gedrongen, zoals klimaatverandering en de betaalbaarheid van de zorg op de lange termijn.

    Aan het heropenen van economie en samenleving kunnen volgens de planbureaus extra investeringen in verduurzaming worden gekoppeld. 'Mits deze investeringen tijdig gedaan worden, kunnen ze de vraag stimuleren en zo de duur en diepte van een economische recessie beperken.'

    De planbureaus roepen het kabinet ook op tot een 'zuivere rolverdeling' tussen deskundigen, zoals zijzelf en bijvoorbeeld het RIVM, en bestuurders. Die moet ook voor het publiek duidelijker zichtbaar zijn. 'Dat voorkomt verwarring over de invloed van verschillende belangengroepen, de inbreng van kennis uit de wetenschap en het gebruik ervan door de politiek.'

  14. Rutte ziet 'weinig ruimte' voor versoepelingen vanaf 2 maart

    Demissionair premier Mark Rutte ziet nog 'weinig ruimte' voor versoepelingen na het einde van de huidige lockdown op 2 maart. 'Het ziet er niet hoopvol uit', zei hij donderdag in de Tweede Kamer. Hij doelt daarmee op de oplopende besmettingscijfers, met name van de besmettelijkere Britse variant. 

    "Deskundigen zeggen dat 70 procent van de nieuwe besmettingen met die mutant is," zegt Rutte. Alle modellen wijzen er volgens hem op dat de derde coronagolf eraan komt, zij het iets later dan gedacht. "Het is razend spannend", zegt hij in het debat over de spoedwet over de avondklok. Het straatverbod in de avond en nacht heeft samen met de bezoekregeling van hooguit één persoon per dag een dempend effect, aldus de premier.

    Het kabinet maakt volgende week dinsdag bekend hoe het verder moet na die datum. Rutte zei wel dat er nog wordt gekeken naar het voortgezet onderwijs en of er iets mogelijk is voor de economie. Ook kijkt het kabinet dinsdag of de avondklok van kracht moet blijven tot 2 maart.

    Beeld ANP
  15. Sportbonden zien kansen met coronatestbewijs

    Sportkoepel NOC*NSF ziet de invoering van een coronatestbewijs best zitten als daardoor de mogelijkheden om te sporten verruimd worden. "We staan in zijn algemeenheid achter alle maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat meer mensen mogen sporten," zegt een woordvoerder van NOC*NSF. 

    Het kabinet onderzoekt de komst van een app met een testbewijs. Eventuele versoepelingen zouden daarmee sneller doorgevoerd kunnen worden, zonder dat het aantal besmettingen weer snel groeit. Voor festivals en (sport)evenementen zou zo'n app uitkomst bieden.

    "Wij hebben daar al ervaring mee," zegt de sportkoepel. "Alle topsporters worden voortdurend getest voordat ze ergens in actie komen." Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF bezoekt zondag de voetbalwedstrijd NEC - De Graafschap, waarbij voor het eerst in maanden weer fans welkom zijn. Ze worden zowel voor als na de wedstrijd getest.

    Voetbalbond KNVB zegt de ontwikkelingen in de gaten te houden. "Wij willen zo snel mogelijk terug naar een situatie met publiek in de stadions. De overheid bepaalt. Ze hebben daar een routekaart voor uitgestippeld," aldus een woordvoerder.  

    NOC*NSF weet ook dat er principiële bezwaren zijn in de samenleving tegen zo'n coronatestbewijs. "Als het gaat om testen aan de deur, dan zie ik geen probleem," zegt de woordvoerder. "Maar als het over andere vormen van testen gaat, dan krijg je een heel andere discussie over de voorwaarden. Het moet een systeem zijn dat voor iedereen makkelijk 'bereikbaar' is."

  16. Oostenrijks onderzoek: besmette mensen nog maanden beschermd tegen corona

    Mensen die vorig jaar besmet raakten met het coronavirus hadden acht maanden later in veel gevallen nog steeds antilichamen. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder inwoners van het Oostenrijkse Ischgl. 

    Het bekende wintersportoord groeide vorig jaar uit tot een coronabrandhaard. Er raakten vermoedelijk duizenden mensen besmet. Onderzoekers stelden in april vast dat 42 procent van de plaatselijke bevolking antilichamen had tegen het virus. 

    Uit het vervolgonderzoek in november bleek dat vrijwel alle deelnemers aan het eerste onderzoek de opgebouwde immuniteit nog niet kwijt waren. 'Bij bijna 90 procent van degene die in april positief waren, kon ook in november antistoffen worden waargenomen,' schrijft een viroloog in een verklaring. Aan de studie deden ruim 900 mensen mee. 

    IschglBeeld Felix Hörhager/dpa
  17. 4618 nieuwe besmettingen, ruim boven gemiddelde

    Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4618 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 28 januari, drie weken geleden. Het is ook ruim boven het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er gemiddeld 3649 positieve tests per etmaal binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

    Lees verder

  18. Kabinet stelt speciale vaccingezant aan

    Het kabinet heeft Hans Schikan aangesteld als Special Envoy Vaccins. De vaccingezant heeft de taak om het vaccinatieproces te stroomlijnen. Dat schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. 

    Schikan, die een achtergrond heeft in de biofarmaceutische sector, moet onderzoeken hoe de productie van coronavaccins versneld kan worden en welke obstakels bedrijven ervaren die bij de vaccinatie betrokken zijn. Hij begint per direct. 

  19. Steun voor spoedwet avondklok in de Tweede Kamer

    De Tweede Kamer steunt de spoedwet die de avondklok een nieuwe juridische basis moet geven. Een ruime meerderheid schaart zich achter het demissionaire kabinet, werd duidelijk tijdens een ingelast debat donderdag. Maar niemand heeft een goed woord over voor het ‘gestuntel’.

    Lees verder

    Beeld ANP
  20. Ademtest binnenkort weer in gebruik genomen

    De ademtest die helpt corona te detecteren wordt op korte termijn weer in gebruik genomen. Dat zegt de GGD Amsterdam. Afgelopen week waren deze testen tijdelijk stilgelegd in verband met onduidelijke testuitslagen. De GGD Amsterdam meldt nu dat uit onderzoek blijkt dat de ademtest zeer betrouwbaar is.

    Vorige week kregen mensen na een negatieve ademtest kort daarop na een PCR-test toch een positieve uitslag. Dat zou komen doordat de ademtest verkeerd was afgenomen. Daarna werd besloten de ademtesten tijdelijk niet meer te gebruiken en ze te onderzoeken.

    Uit dat onderzoek blijkt nu dat de ademtest zeer betrouwbaar is, aldus de GGD. "Wel blijkt dat bij het registreren en verwerken van uitslagen de kans bestaat op verkeerde interpretaties. Uit het onderzoek blijkt ook dat de automatisering van het testproces nog aandacht vraagt, net zoals training van personeel. De analyse heeft zichtbaar gemaakt dat hier ruimte is voor verbetering."

    Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en GGD Amsterdam willen samen met Breathomix, de producent van de SpiroNose ademtest, het hervatten van de test 'zo goed mogelijk vormgeven'. Daarvoor wordt een extra expertteam ingezet.

    De ademtest is een alternatief voor het wattenstaafje diep in de neus. Je moet in een apparaat blazen en krijgt direct een uitslag. De bedoeling van de sneltesten was dat bezoekers met een negatieve uitslag direct naar huis konden. Mensen met een positieve uitslag werden aanvullend getest.

    Na een proefperiode werd de ademtest sinds 29 januari officieel gebruikt op twee testlocaties in Amsterdam: het Buikslotermeerplein en de Rai. Dat gebeurde na een positief advies van het OMT, het team van deskundigen.

    Eerder zei een woordvoerder van de GGD GHOR dat het de bedoeling is dat de ademtest op een later moment landelijk wordt ingezet. "Als we de test breed landelijk in willen zetten, willen we er zeker van zijn dat we deze test ook zorgvuldig kunnen implementeren."

    Beeld ANP
  21. Studie Ischgl: besmette mensen nog maanden beschermd tegen corona

    Inwoners van het Oostenrijkse wintersportoord Ischgl die vorig jaar besmet raakten met het coronavirus, hadden acht maanden later in veel gevallen nog steeds antilichamen. Dat komt naar voren in een groot onderzoek dat meer licht werpt op hoelang mensen na een besmetting nog zijn beschermd tegen het virus.

    Het ook onder Nederlanders populaire Ischgl groeide vorig jaar uit tot een coronabrandhaard. Er raakten vermoedelijk duizenden toeristen besmet. Zij namen het virus vervolgens mee naar hun thuislanden. Onderzoekers stelden in april vast dat 42 procent van de plaatselijke bevolking antilichamen had tegen het virus.

    Experts deden in november vervolgonderzoek. Toen bleek dat vrijwel alle deelnemers aan het eerste onderzoek die opgebouwde immuniteit nog niet kwijt waren. "Bij bijna 90 procent van degenen die in april positief waren, konden ook in november antistoffen worden waargenomen," schrijft een viroloog in een verklaring.

    Aan de studie deden ruim 900 deelnemers mee, van wie er 801 ook aan het eerste onderzoek hadden deelgenomen. "Hoewel de antistofconcentratie enigszins is afgenomen, kunnen we vaststellen dat de immuniteit redelijk stabiel is," stelde de onderzoekster van de Medische Universiteit Innsbruck.

    Beeld Getty Images
  22. Planbureaus: nu al aan de slag met herstelplan voor na corona

    Het demissionaire kabinet moet nu al aan de slag met plannen om economie en samenleving te laten herstellen van de coronacrisis. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een gezamenlijk advies.

    De planbureaus adviseren om zo snel mogelijk te gaan werken aan een 'samenhangend herstelbeleid'. Dat kan volgens deze belangrijke adviesorganen niet wachten tot er na de verkiezingen van 17 maart een nieuw kabinet is geformeerd. "Dat duurt wellicht maanden en er is nu - gezien de aanhoudende coronacrisis - geen tijd te verliezen."

    De plannen moeten volgens de planbureaus niet alleen gericht zijn op economisch herstel, maar ook op bredere welvaart. Daarbij moeten ook maatschappelijk belangrijke thema's een rol spelen, zoals volksgezondheid, onderwijs, veiligheid, toegankelijkheid van voorzieningen, kwaliteit van de leefomgeving en sociale gelijkheid.

  23. KHN: coronatestbewijs is hulpmiddel, geen doel op zich

    Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat een coronatestbewijs een van de hulpmiddelen kan zijn voor evenementen, clubs en het nachtleven, maar dat het geen doel op zich moet zijn. Verder wil de branchevereniging dat de eigen onlangs gepresenteerde routekaart leidend is en dat 'testen, vaccineren en concrete stappen vanuit de overheid een aanvullende bijdrage kunnen leveren in het versneld opstarten van de economie,' aldus KHN.

    KHN noemt het wel positief dat er beweging komt in de rol van sneltesten en ventilatieoplossingen. Daartoe riep de organisatie de overheid al eerder op om meer regie te nemen in het licht van versoepelingen van maatregelen.

    KHN kwam onlangs met een eigen routekaart als alternatief op die van de overheid. De horecasector wil aparte regels voor eet- en drinkgelegenheden, zaalverhuur, terrassen en clubs en nachtleven. Ze willen onder meer dat er ruimere openingstijden voor restaurants komen bij de lagere risiconiveaus en alcoholverkoop in horeca moet kunnen als dat elders verboden is. Ook moeten nachtclubs en zalencentra weer open kunnen.

  24. Campagne voor beëindigen lockdown haalt 100.000 euro op

    Herstel-NL, het initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen, heeft via crowdfunding in korte tijd al meer dan 100.000 euro opgehaald. Met dat geld financieren de initiatiefnemers, onder wie een groep artsen, economen en wetenschappers, hun woensdag opgezette campagne met reclame op billboards, radiospotjes en tv-commercials.

    Volgens de plannen van Herstel-NL zou Nederland vanaf 1 maart weer 'open' kunnen. In totaal zijn er al meer dan 2700 donateurs. Vooral sinds de grote media-aandacht voor het initiatief op woensdag besluiten veel mensen iets te geven. Voordat de campagne werd afgetrapt stond de teller bij Herstel-NL nog op zo'n 20.000 euro.

    De actie van Herstel-NL wordt onderschreven door winkeliersorganisatie INretail en Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Maar Herstel-NL wil niet zeggen of ze ook een financiële bijdrage leveren. De brancheclubs willen in ieder geval lokale ondernemers aanmoedigen om massaal posters op te gaan hangen.

    Beeld privébeeld
  25. PVV haalt hard uit naar kabinet over 'broddelwerk' avondklok

    PVV-leider Geert Wilders heeft hard uitgehaald naar het kabinet over het 'broddelwerk' bij de invoering van de avondklok, de maatregel waar de grootste oppositiepartij fel op tegen is. De Tweede Kamer is donderdag van reces teruggekomen omdat de rechter eerder deze week een streep haalde door de avondklok omdat de juridische onderbouwing onvoldoende zou zijn.

    Het oordeel van de rechter is een 'totale afgang' voor het kabinet, meent Wilders. "We zijn de avondklok in gerommeld."

    Om te voorkomen dat de avondklok zou verdwijnen na de rechterlijke uitspraak vroeg het kabinet hangende een hoger beroep schorsing van het vonnis. Dat werd toegestaan. "Dit stinkt van alle kanten," zei Wilders die kritiek leverde op de rechtsgang. Rechters 'bogen' volgens hem voor de premier.

    Beeld ANP
  26. Kabinet hakt binnenkort knoop door over app met 'testbewijs'

    Het kabinet wil op zeer korte termijn een besluit nemen over een mogelijke app met een 'testbewijs'. Werknemers zouden bijvoorbeeld met zo'n mobiele app een negatieve testuitslag kunnen laten zien, waardoor ze naar kantoor kunnen komen. Maar ook voor festivals en andere evenementen zou het mogelijk een uitkomst bieden.

    Het ministerie van Volksgezondheid verwacht zelfs dat volgende week mogelijk al een knoop wordt doorgehakt. Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW, sprak in De Telegraaf over het testbewijs. Daarmee zou het kabinet sneller versoepelingen willen doorvoeren, zonder dat het aantal besmettingen weer snel groeit.

    Het kabinet heeft de Gezondheidsraad eerder om advies gevraagd over de kwestie. Die stelt een aantal voorwaarden voor het gebruik van zo'n testbewijs. "Testbewijzen moeten noodzakelijk en effectief zijn om de samenleving te heropenen en tegelijkertijd virusverspreiding terug te dringen," zegt de raad.

    Daarnaast wil de raad dat de privacy goed gewaarborgd wordt en het beleid niet zal leiden tot discriminatie en onrechtmatige uitsluiting van mensen die zich niet laten testen. De vraag of de testbewijzen kunnen leiden tot meer vrijheden, hangt ook af van het 'algemene coronabeeld'. 'Dat betekent dat testbewijzen op het ene moment wel en later niet meer goed verdedigbaar kunnen zijn,' schrijft de Gezondheidsraad. Het kabinet zou de testbewijzen mogelijk moeten schrappen op het moment dat het aantal nieuwe besmettingen snel oploopt.

    Naar die aanbevelingen wordt nog gekeken, maar het kabinet is erop gebrand het sociale en economische leven weer een beetje te openen, zegt een woordvoerder van het ministerie.

  27. Coronatestbewijs belangrijke stap voor versoepelingen

    Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het invoeren van een coronatestbewijs een belangrijke stap voor het weer veilig kunnen openen van de economie. De testcapaciteit is de laatste tijd flink uitgebreid en wordt ook nog verder uitgerold, waarmee het invoeren van een testpaspoort operationeel mogelijk is. Daar zijn samenleving en ondernemers ook bij gebaat, zo klinkt het.

    VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen bevestigde aan De Telegraaf dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. Dat kwam naar voren na hernieuwd overleg. In Denemarken en Israël wordt ook al meer mogelijk door deze manier van werken.

    Mensen die een negatieve testuitslag krijgen, kunnen meer vrijheden krijgen zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater kunnen gaan. Volgens de ondernemersorganisaties hebben diverse sectoren de plannen voor de heropening al klaarliggen. De inzet van testen als onderdeel van de 'exit-strategie' moet een versnelling verder mogelijk maken. Daarbij wordt er hard gewerkt aan de uitbreiding van sneltestcapaciteit.

    De bedoeling is dat er eind april 400.000 testen per dag kunnen worden afgenomen bij mensen zonder coronaklachten. Het idee is dat je met een negatieve uitslag 48 uur lang weer dingen mag. Eerder was het gebrek aan testcapaciteit nog een achilleshiel. Dit probleem is goeddeels verholpen. Daarbij wordt momenteel gewerkt aan het instellen van sneltesten voor sociale activiteiten en het onderwijs.

    Beeld EPA
  28. Tweede Kamerdebat over avondklok verplaatst naar 12.30 uur

    Het debat in de Tweede Kamer over de avondklok is verplaatst van 11.00 uur naar 12.30 uur. Dat is besloten tijdens het voorgesprek voor het debat, waarin Kamerleden de mogelijkheid hadden experts vragen te stellen over de juridische aspecten van de nieuwe wet waarin de avondklok moet worden vastgelegd.

    De antwoorden op de Kamervragen over de avondklok kwamen pas vlak voor het begin van het debat binnen. De Kamerleden wilden meer tijd om de antwoorden te bestuderen.

  29. Middelbare scholen: geef geld om zalen te huren en vaccineer docenten met voorrang

    Middelbare scholen willen hun leerlingen vanaf 1 maart minstens één keer per week in de klas hebben. Die oproep doet de VO-raad, de vertegenwoordiger van middelbare schoolbesturen.

    Lees artikel.

  30. Hoger beroep avondklok uitgezonden via livestream

    Het hoger beroep over het opheffen van de avondklok wordt vrijdagochtend via een livestream uitgezonden. Dat laat het hof Den Haag weten. De zaak dient vanaf 10.00 uur.

    Dinsdagochtend bepaalde de rechter in een door actiegroep Viruswaarheid aangespannen zaak dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De avondklok - tussen 21.00 uur en 04.30 uur - is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen maatregel waarmee niet kon worden gewacht 'zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak'.

    De staat tekende direct hoger beroep aan en vroeg het hof daarnaast in een speciale spoedprocedure de werking van dat vonnis uit te stellen. Daar ging het hof dinsdagavond, na een hectische zitting, kort voor 21.00 uur in mee: de avondklok blijft in ieder geval tot de uitspraak van het hoger beroep gehandhaafd.

    Tweede Kamer buigt zich over avondklok,Beeld videostill
  31. VO-raad wil geld om theaters af te huren voor middelbare scholen

    Middelbare scholen moeten geld krijgen van het kabinet om extra ruimten te kunnen huren voor coronaproof onderwijs op anderhalve meter. Dat wil de VO-raad, bevestigt een woordvoerder na een bericht in het AD. Voorbeelden zijn theaters en zalen in hotels.

    Het geld zou eventueel kunnen komen uit het Nationaal Programma Onderwijs, waarvoor woensdag 8,5 miljard euro is uitgetrokken, zegt de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs.

    De meeste leerlingen volgen nog steeds onlinelessen en de VO-raad vindt het hoog tijd dat ze weer naar school gaan. Ze zouden vanaf 1 maart minstens één keer per week in de klas moeten zitten of anders minimaal een keer contact moeten hebben met bijvoorbeeld een mentor. Ook sneltesten kunnen volgens de raad mogelijk helpen om verantwoord onderwijs op school weer mogelijk te maken. Bij een besmetting kunnen er meteen maatregelen worden genomen.

    De gedachte aan leegstaande theaters als lesruimten is niet nieuw. Het gebeurt al op beperkte schaal, aldus de VO-raad. De Landelijke Studentenvakbond LSVb en de Amsterdamse studentenbonden ASVA en SRVU vroegen vorig jaar september ook al geld voor universiteiten om theaters, concertzalen en evenementlocaties te kunnen huren om er coronaproof fysiek onderwijs te geven. "Een win-winactie, omdat zowel de culturele als de evenementensector hiermee ondersteund kan worden," zeiden ze toen.

    Beeld ANP
  32. Aandeel Britse variant in Nederland kleiner dan eerder voorspeld

    Nieuwe steekproeven suggereren dat de Britse variant van het coronavirus in Nederland minder hard oprukt dan eerder werd aangenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de voorspellingen voor de verspreiding van de variant inmiddels bijgesteld. Ondertussen schreeuwen andere varianten alweer om aandacht.

    Lees verder.

  33. Ruim 10.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld in Duitsland

    De Duitse autoriteiten hebben bij nog eens 10.207 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus. Het dodental door de pandemie steeg de afgelopen dag met 534, meldt het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM.

    In Duitsland zijn sinds het begin van de pandemie 2.360.606 coronagevallen vastgesteld. Zeker 66.698 patiënten zijn overleden. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn waarschuwde dat de Britse coronavariant van het virus bezig is aan een opmars in zijn land.

    Duitsland zit momenteel in een lockdown die verspreiding van het virus moet tegengaan. Ook verlengden de autoriteiten deze week het inreisverbod uit landen waar veel besmettingen met coronamutaties zijn. Het gaat onder meer om het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

    Beeld AFP
  34. Minder buitenlandse bedrijven naar Amsterdam na jarenlange stijging

    De regio Amsterdam trok vorig jaar 101 buitenlandse bedrijven. Dat zijn er, vanwege de coronacrisis, beduidend minder dan de jaren ervoor. De brexit leverde 19 nieuwkomers op.

    Lees artikel.

  35. Oproep aan studenten in zorg: kom helpen bij coronacrisis

    Studenten die nu een opleiding volgen in zorg of welzijn worden opgeroepen om te komen helpen in de zorg. Volgens de initiatiefnemers van Extra handen voor de zorg kunnen ze per direct betaalde werkervaring opdoen en de sector vooruithelpen in de coronacrisis.

    Het landelijk initiatief Extra handen voor de zorg werd al eerder opgezet om mensen die zich tijdens de coronacrisis willen inzetten te verbinden aan zorgorganisaties, die hard hulp kunnen gebruiken. Hoewel er inmiddels een groot bestand van mensen is, hebben ze niet allemaal zorgervaring. Daarom blijft de vraag naar meer zorgprofessionals groot, zodat Extra handen voor de zorg nu met een landelijke campagne actief op zoek is naar medische studenten.

    Studenten die een mbo, hbo of universitaire opleiding volgen in zorg of welzijn, worden opgeroepen om hun opgedane kennis in te zetten. Na aanmelding op de website van de organisatie worden zij afhankelijk van het aantal aanvragen van zorgorganisaties in de regio, gekoppeld op basis van kennis en beschikbaarheid.

    Sinds de start van het initiatief Extra handen voor de zorg, vorig jaar, hebben zich ruim 13.000 mensen aangemeld.

    Beeld ANP
  36. Deze raadsheer beslist over de avondklok: ‘routinier’ lijkt niet bang om kabinet boos te maken

    Actiegroep Viruswaarheid verwijt ‘turborechter’ Marie-Anne Tan-de Sonnaville dat ze haar oren laat hangen naar de politiek. Maar bij klimaatzaak Urgenda liet haar hof het kabinet juist flink zweten. Vrijdag moet ze zich inhoudelijk buigen over de avondklok. ‘Dit kan nog wat worden.’

    Lees verder.

  37. Corona 'meedogenloos' voor KLM, testverplichting 'grootste zorg'

    De dubbele coronatestverplichting die geldt voor reizigers die naar Nederland willen vliegen, maar ook voor transferpassagiers, zadelt luchtvaartmaatschappij KLM op met grote problemen. KLM-topman Pieter Elbers ziet tot zijn afgrijzen klanten bij andere maatschappijen inchecken en heeft het liefst dat de maatregel zo snel mogelijk wordt aangepast. Hij noemt de terugloop van passagiers als gevolg van de dubbele testverplichting de grootste zorg van de maatschappij op dit moment.

    Elbers zegt in een toelichting op de jaarcijfers van KLM dat hij dagelijks contact heeft met Den Haag, waar hij de problemen meer dan eens heeft aangekaart. De testverplichting is niet alleen voor reizigers onplezierig, ook personeel van KLM heeft eronder te lijden. Vliegend personeel krijgt in sommige gevallen tot wel veertien keer per week verplicht een wattenstaafje in zijn of haar neus en keel gestopt.

    Uit de jaarcijfers komt volgens Elbers nadrukkelijk naar voren dat tot de dubbele testverplichting KLM 'minder slecht' presteerde dan veel sectorgenoten. Maar door de maatregelen loopt het aantal passagiers nu heel hard terug. "Weggejaagd," aldus de KLM-baas. 2021 is volgens hem ook veel minder goed gestart dan eerder voorzien.

    De crisis heeft KLM hard geraakt. De omzet daalde met 54 procent tot 5 miljard euro. Van het recordaantal passagiers van 35 miljoen in jubileumjaar 2019 bleven er een jaar later nog 11 miljoen over. Het operationele verlies kwam uit op 1,2 miljard euro. De maatschappij nam noodgedwongen afscheid van 5000 medewerkers. Dat komt neer op een op de zes medewerkers.

    Beeld ANP
  38. CBS: werkloosheid in Nederland gaat hard omlaag

    De werkloosheid in Nederland gaat hard omlaag, ondanks de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde het aantal werklozen in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 23.000 per maand. Dat is de sterkste daling sinds het begin van de maandelijkse metingen in 2003.

    Veel bedrijven maken momenteel gebruik van de steunmaatregelen van de Nederlandse overheid en hoeven dus nog geen mensen te ontslaan om het hoofd boven water te houden in de crisis. Volgens het statistiekbureau komt de afname van de werkloosheid ook doordat er de laatste tijd meer werklozen aan het werk zijn gegaan dan er werkenden hun baan verloren. Verder speelt mee dat er minder mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan. Zo boden jongeren zich minder aan op de arbeidsmarkt.

    In januari waren er in totaal 337.000 mensen werkloos. Dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder ging het nog om 3,9 procent. Het aantal werkenden groeide in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 19.000 per maand en kwam in januari uit op 9 miljoen.

    Wel is het aantal werklozen nog 64.000 hoger dan bij het begin van de coronacrisis, aldus het CBS. Uitkeringsinstantie UWV verstrekte in januari daarnaast iets meer WW-uitkeringen dan in de voorgaande maand. Het ging om 289.000 lopende WW-uitkeringen, goed voor een plusje van 1 procent.

  39. Kamer terug van reces om over spoedwet avondklok te debatteren

    De Tweede Kamer komt donderdag van reces terug om de nieuwe spoedwet over de avondklok te bespreken. Het kabinet heeft de nieuwe wet binnen een dag in elkaar gedraaid, nadat de rechtbank in Den Haag dinsdag de avondklok ongeldig had verklaard. De juridische onderbouwing ervan was volgens de rechter onvoldoende. Enkele uren later schortte het gerechtshof de uitvoering van het besluit op, zodat de avondklok in ieder geval van kracht blijft totdat er een uitspraak in hoger beroep is. Vrijdag dient het beroep.

    Justitieminister Ferd Grapperhaus zei dat de spoedwet mogelijk ten overvloede is. Het kabinet vindt dat de huidige wettelijke grondslag wel deugt.

    Het huidige straatverbod tussen 21.00 en 04.30 uur kreeg ruime steun in de Tweede Kamer. De partijen zullen het kabinet aan de tand voelen over het juridische geharrewar, dat het draagvlak voor het coronabeleid zou kunnen ondermijnen. Sommige partijen hadden al gewaarschuwd voor de wankele juridische grondslag, evenals de Raad van State, de belangrijkste adviseur van de regering. Tegenstanders als PVV, FvD, PvdD, SGP en DENK zullen opnieuw aandringen op afschaffing van de avondklok, omdat ze die buiten proportie vinden.

    Voorafgaand aan het debat worden de Kamerleden bijgepraat door deskundigen over de spoedwet.

    De Eerste Kamer zal vrijdag ook met spoed bijeenkomen om het wetsvoorstel te bespreken. Na instemming kan de wet dan vrij snel ingaan als het moet.

  40. Crisis zadelt AF-KLM naar verwachting op met miljardenverlies

    Luchtvaartconcern Air France-KLM zal coronajaar 2020 naar verwachting hebben afgesloten met een verlies van om en nabij de 7 miljard euro. Dat is althans de gemiddelde verwachting van analisten. Door de vele coronalockdowns wordt er veel minder gevlogen dan voorheen. Ondertussen lopen de vaste lasten gewoon door. Het bedrijf opent later op donderdag de boeken.

    Zowel Air France als KLM kondigde ingrepen aan onder het personeel. Bij KLM gaat het om nog eens 800 tot 1000 banen bovenop de eerdere aankondiging van 5000 banen die werden geschrapt. De ingreep staat nog los van de impact van de strengere coronamaatregelen die eind vorig jaar werden ingesteld.

    Air France-KLM heeft volgens kenners nu niet genoeg geld om dit jaar door te komen. Nederland en Frankrijk, de grootste aandeelhouders van het Frans-Nederlandse concern, zijn al maanden in gesprek over aanvullende steun, bovenop de dik 10 miljard euro die al is toegekend via leningen en garantiestellingen.

    Vermoedelijk moet Air France van Brussel in Parijs start- en landingsrechten opgeven als voorwaarden voor extra steun. De Franse regering zou dit niet zien zitten. Ook de Nederlandse demissionaire ministers zouden overleg hebben gevoerd met Brussel, maar over de inhoud werd eerder niets losgelaten.

  41. 'Ministerie komt met coronatestbewijs voor versoepelingen'

    Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. Mensen die een negatieve testuitslag krijgen, kunnen meer vrijheden krijgen zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater kunnen gaan. Het kabinet buigt zich binnenkort over dit plan, zo bevestigt voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW aan De Telegraaf.

    "Het ministerie van Volksgezondheid is hier nu mee bezig en de prognose is dat dit in de tweede helft van maart klaar is," beweert Thijssen. Volgens haar wordt er hard gewerkt aan de uitbreiding van sneltestcapaciteit. De bedoeling is dat er eind april 400.000 testen per dag kunnen worden afgenomen bij mensen zonder coronaklachten.

    Thijssen: "Het is nu aan het kabinet om dat mee te nemen in de routekaart zodat er eerder meer kan. Het idee is dat je met een negatieve uitslag 48 uur lang weer dingen mag. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Het gaat misschien tegen de intuïtie van mensen in. Maar juist door de economie weer te openen mét testen kun je iets positiefs doen voor de ontwikkeling van de pandemie."

    Minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken) laat aan de krant weten dat het kabinet heel serieus kijkt naar wat er meer kan met testen. "Ik hoop dat we daar snel meer duidelijkheid over kunnen geven," zegt hij.

  42. Aruba begint met vaccinatiecampagne

    Ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk is begonnen met de vaccinatie tegen corona. Op Aruba zijn woensdag de eerste prikken gezet. Een groep van twaalf personen, bestaande uit verpleegkundigen en mensen uit een risicogroep, kreeg als eerste een prik.

    Dinsdag landde een KLM-vliegtuig met Pfizer-vaccins op Bonaire en Aruba. Aruba kreeg ongeveer 12.000 Pfizer-vaccins. Over drie weken moet een volgende lading komen. In eerste instantie worden op het eiland ouderen en mensen die werkzaam zijn in de zorgsector gevaccineerd.

    Op Curaçao kwamen woensdag rond 16.00 uur (lokale tijd) de eerste vaccins tegen het coronavirus aan op luchthaven Hato. Het gaat om zo'n 19.000 vaccins. Donderdag zal de overheid meer duidelijkheid geven over de aanvang van het vaccinatietraject. Ook hier krijgen eerst ouderen en zorgpersoneel een vaccin.

    Bonaire wil ook binnenkort beginnen met vaccineren. Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba krijgen vrijdag de eerste lading vaccins. Saba hoopt maandag te kunnen beginnen en binnen een week alle volwassenen die gevaccineerd willen worden een injectie te kunnen geven.

  43. Pentagon: derde van Amerikaanse soldaten weigert het vaccin

    Een derde van de Amerikaanse krijgsmacht weigert zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, hebben functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie gezegd. Omdat de huidige coronavaccins alleen noodgoedkeuring hebben gekregen van de toezichthouder FDA, zijn Amerikaanse militairen niet verplicht om zich te laten inenten.

    Majoor-generaal Jeff Talafierro deelde de cijfers over vaccinweigering in het leger in een hoorzitting in het parlement. "Ongeveer twee derde accepteert een vaccin", zei hij, waarbij hij waarschuwde dat het ging om voorlopige onderzoeksdata. Een woordvoerder van het Pentagon liet weten dat er geen gedetailleerde informatie voorhanden is over de vaccinaties binnen de krijgsmacht, maar dat er tot dusver zeker 916.500 doses zijn toegediend.

    Het weigeringspercentage komt ruwweg overeen met dat van de algehele bevolking, voegde de woordvoerder daaraan toe. "Wij zijn in het leger min of meer een afspiegeling van de bevolking", aldus de zegsman.

    Het leger en de reservisten van de Nationale Garde worden in de Verenigde Staten ingezet om te assisteren bij de vaccinatiecampagne. Volgens de Pentagon-woordvoerder zullen tegen het einde van deze week zeker een miljoen militairen een vaccin toegediend hebben gekregen.

    De meeste vaccins zijn verplicht voor militair personeel, maar voor coronavaccins wordt voorlopig nog een uitzondering gemaakt omdat die nog niet permanent en regulier zijn goedgekeurd. Minister van Defensie Lloyd Austin heeft zich inmiddels ook laten vaccineren. "Wat de minister wil is dat de mannen en vrouwen van defensie de beste en meest geïnformeerde beslissing maken voor zichzelf en hun gezondheid en de gezondheid van hun families", aldus de woordvoerder van het ministerie.

  44. OMT: AstraZeneca blijven inzetten ondanks Zuid-Afrikaanse variant

    De mogelijk mindere werking van het AstraZeneca-vaccin tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant is voor dit moment geen reden om de vaccinatiestrategie te wijzigen. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet.

    De Zuid-Afrikaanse variant is momenteel 54 keer in Nederland vastgesteld. Onlangs besloten de autoriteiten in Zuid-Afrika op basis van een nieuwe studie om af te zien van het gebruik van vaccins van AstraZeneca, omdat die daar minder goed zouden werken.

    Volgens het OMT biedt het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wel bescherming tegen de klassieke en de Britse variant. 'De winst die behaald kan worden door het AstraZeneca-Oxford-vaccin snel in te zetten tegen deze in Nederland dominante varianten is groot en weegt momenteel op tegen de onzekere werkzaamheid van het vaccin tegen ernstige Covid-19 veroorzaakt door de ZA-variant,' schrijft het OMT.

    Volgens het adviesteam is onvoldoende duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor Nederland, dat het AstraZeneca-vaccin op grote schaal wil inzetten, als in de toekomst de Zuid-Afrikaanse variant hier vaker voorkomt. 'Het ontbreken van deze kennis kan nu geen reden zijn om het vaccin niet in te zetten,' aldus het OMT, dat van mening is dat het 'niet inzetten van dit vaccin leidt tot een ongewenste en onnodige vertraging in de uitvoering van de vaccinatiestrategie'.

  45. Nieuwe uitbraak coronavirus in Catharina Ziekenhuis Eindhoven

    Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is opnieuw getroffen door een uitbraak van het coronavirus. Deze keer gaat het om de afdeling chirurgie, maakte het ziekenhuis bekend. Er zijn daar vijf patiënten en drie medewerkers positief getest.

    Maandag werd bekend dat vijf patiënten zijn overleden die de Britse variant van het coronavirus hadden opgelopen. Dat gebeurde op de afdeling cardiothoracale chirurgie. Door de virusuitbraak raakten dertien patiënten besmet.

  46. 'Eerste vaccinaties gezet op Aruba'

    De eerste vaccinaties op Aruba zijn gezet. Dat heeft correspondent Dick Drayer woensdag aan de NOS laten weten. Een groep van twaalf personen, bestaande uit verpleegkundigen en mensen uit een risicogroep, kregen een eerste prik. Later op de dag is een deel van het zorgpersoneel van een ziekenhuis aan de beurt.

    Dinsdag vertrok vanaf Schiphol een vliegtuig met 12.000 Pfizer-vaccins naar het eiland. Over drie weken moet de volgende lading komen.

    Beeld ANP
  47. Herstel-NL begint campagne om einde te maken aan lockdown

    Herstel-NL, een groep professionals onder wie artsen, economen en wetenschappers, is woensdag een campagne begonnen om de lockdown te beëindigen. In diverse steden zijn billboards opgehangen met de tekst 'Er is een plan waarmee Nederland open kan.' Lees dit interview met een van de initiatiefnemers.

  48. Kappers Letland knippen buiten uit protest tegen coronasluiting

    Om de verplichte sluiting door corona te omzeilen, knippen kappers in Letland klanten in de vrije natuur. Ze doen dit bijvoorbeeld op een bevroren meer of in een besneeuwd bos. De vraag is of dit door de beugel kan, erkent een van de kappers. Maar anders heeft ze helemaal geen inkomsten.

    De kappers riskeren een boete van 500 euro omdat sinds midden december kapsalons gesloten moeten blijven in de Baltische staat. Toch is er waardering uit opmerkelijke hoek. De minister van Volksgezondheid zou hebben gezegd dat een knipbeurt in het bos 'absoluut oké' is.

    Minder ludiek is de actie van twee beroepsverenigingen van kappers en schoonheidsspecialisten, die de regering dreigen aan te klagen als ze niet snel weer aan de slag mogen. Het parlement gaat zich binnenkort over de kwestie buigen.

    Beeld AFP
  49. Bloedbank Sanquin: meer antistoffen coronavirus

    Sinds januari 2021 is het landelijk gemiddelde van antistoffen tegen het coronavirus bij donors gestegen van 13,7% tot 15,1%meldt bloedbank Sanquin. Wekelijks onderzoekt Sanquin middels een steekproef ongeveer 2.000 plasmadonors op antistoffen.

    Het meten van antistoffen bij donors geeft inzicht in de verspreiding van COVID-19 over Nederland. Omdat donors pas mogen doneren als zij minimaal twee weken klachtenvrij zijn, lopen de percentages altijd achter op de actuele infectiecijfers.

  50. Onderzoek naar neusspray tegen coronavirus

    Wetenschappers, onder wie onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam, hebben een virusremmer ontwikkeld die de overdracht van het coronavirus tussen fretten blokkeert. Gehoopt wordt volgens het medisch centrum dat met de remmer een neusspray kan worden gemaakt waarmee mensen zich tegen het virus kunnen beschermen.

    Het spul is echter maar een dag werkzaam, zegt viroloog Rory de Vries van het Erasmus MC. "Het is dus niet geschikt om een groot deel van de wereldbevolking langdurig te beschermen. Wij denken wel dat deze antivirale middelen kunnen helpen om de pandemie onder controle te krijgen".

    Het medicijn is ongevaarlijk en hoeft niet gekoeld bewaard te worden. "Je zou je dus kunnen beschermen tegen huisgenoten die besmet zijn, of veilig je besmette ouders bezoeken. Maar het middel zou ook gebruikt kunnen worden voor extra bescherming bij reizen, concerten of festivals."

    Beeld ANP Kippa