main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
17 februari 2021 — 15:36

YouTube-video legt fouten politie bloot, drugsverdachte vrijgesproken

De politie heeft fouten gemaakt bij de aanhouding van een drugsverdachte uit Almere, en heeft daarover gelogen in een proces-verbaal. Dat heeft een filmpje van een politievlogger op YouTube uitgewezen. Daarom heeft de rechtbank in Lelystad de 34-jarige verdachte, die 6 kilo harddrugs in zijn auto had, vrijgesproken. Ook het Openbaar Ministerie (OM) vond dat de geconstateerde ‘vormfouten’ tot vrijspraak moesten leiden.

De verdachte werd op 17 juni vorig jaar aan de kant gezet bij de A6 bij Almere, omdat hij tijdens het rijden een telefoon vasthield. De man had geen rijbewijs bij zich en kon zich ook niet op een andere manier legitimeren.

Proces-verbaal klopt niet

Wat de politie later in het proces-verbaal heeft genoteerd blijkt op meerdere onderdelen niet te kloppen, zo heeft de rechtbank vastgesteld. Een door politievlogger Jan-Willem gemaakte video van de staandehouding, die op YouTube staat, wijst dit uit. Zo is in de video te zien dat de agenten de man niet naar de naam van de man vragen, en zonder zijn toestemming in het dashboardkastje en in een plastic tas kijken. Volgens de rechtbank vertellen ze hem ook niet op tijd dat hij niet verplicht is tot antwoorden.

Het gaat om dit filmpje.

Op de beelden is verder te zien dat een agent de tas naar zich toetrekt en daarna openmaakt. In het proces-verbaal stond dat de tas al open was, aldus de rechtbank.

‘Zonder toestemming’

De agenten schreven in het proces-verbaal dat het dashboardkastje is doorzocht en de plastic tas is geopend om de identiteit van de man vast te stellen, en dat de Almeerder “prima” vond. Volgens de rechtbank was dat niet nodig om de identiteit te achterhalen. “Bovendien gebeurde het zonder toestemming.”

Door de gemaakte fouten mag gevonden drugs niet als bewijs worden gebruikt, oordeelt de rechtbank. Het onderzoek van de politie is in strijd met elementaire beginselen, zoals het recht op een eerlijk proces en het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Dat zijn “cruciale vormfouten”, aldus de rechter.

LEES OOK: Minister Grapperhaus: Nederland dreigt afvoerputje drugshandel te worden

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer