RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Vaccinatiedirecteur RIVM: 'Onzeker of iedereen eind dit jaar volledig gevaccineerd is'

Directeur vaccinatie Jaap van Delden

De vaccinatiecampagne komt op stoom. Dat zegt Jaap van Delden, vaccinatiedirecteur bij het RIVM, in een exclusief interview met RTL Nieuws. Deze week zal het miljoenste vaccin worden gezet. Maar of iedereen aan het eind van het jaar gevaccineerd is, durft hij niet te zeggen. "Het hangt echt van de vaccinlevering af. Dat is heel moeilijk te voorspellen."

Aan het eind van het derde kwartaal van dit jaar moet volgens Van Delden iedereen een eerste prik hebben gekregen. Maar: "Ik verwacht niet dat iedereen zijn tweede prik dan al heeft." 

Grote onzekerheid rond levering

Er zijn grote onzekerheden over de levering van vaccins. "Er is grote schaarste, de producties wisselen enorm. Deze week krijg ik informatie over vaccins voor volgende week. Het is echt moeilijk om vooruit te kijken. Maar ik ben zeker hoopvol."

Zo'n 630.000 mensen zijn nu gevaccineerd: 154.000 van hen hebben ook de tweede prik gehad. "Er ligt geen nutteloze voorraad," benadrukt Van Delden. Alles wat er geprikt kan worden, prikken we, zegt hij tegen verslaggever Marieke van de Zilver: 

Vaccinatiedirecteur RIVM: 'We hadden eerder kunnen beginnen'

06:35

Niet alles is goed gegaan

Nederland bungelde lange tijd onderaan in de Europese 'vaccinatierace' tegen corona. Ons land begon ook als laatste met het zetten van prikken: 6 januari pas, terwijl andere landen eind december begonnen. "Niet alles is goed gegaan", geeft Van Delden toe. "We hadden zeker eerder kunnen beginnen. Met kleinschalig vaccineren."

Ook had Nederland eerder kunnen omschakelen naar het grootschalig vaccineren op centrale locaties. "We zijn echt verrast wanneer welke vaccins beschikbaar kwamen. En waar ze wel of niet geschikt voor waren", zegt Van Delden.

Of er fouten zijn gemaakt? "Lastige vraag", vindt de programmadirecteur. "Het is gewoon een complexe operatie."  

Goede middenmoter

Maar het gaat nu behoorlijk goed, zegt de baas van het coronavaccinatieprogramma. "We bungelen niet meer onderaan de lijst. De achterstand hebben we goed ingehaald. Over een paar weken kunnen we een goede middenmoter zijn."

Bovenaan de Europese lijst pronken, is niet de ambitie. Je moet je voorraden behouden, vindt Van Delden. "Het vaccineren moet ook betrouwbaar blijven en we willen continuïteit in het proces houden."

Vier
Lees ook:
Vier Afrikaanse landen hoeven coronavaccin niet, buurlanden bezorgd

Enorme schommelingen

Het vaccineren is nog altijd geen 'steady proces'. De inkoop van vaccins wordt Europees geregeld. "We weten nog weinig. Over welke vaccins precies komen én wanneer. De levering van AstraZeneca wordt deze week verminderd. Dat hoorde ik pas deze week. Er zijn enorme schommelingen."

De leveringen van maart, april en mei weet hij ook nog niet precies." GGD's 24 uur per dag laten prikken, heeft daardoor ook niet zoveel zin. "De openingstijden zijn niet het probleem, maar de vaccins."

Snel opschalen

Van Delden blijft hoopvol. Hij verzekert: "Stel dat we wél genoeg vaccins hadden gehad, dan kunnen we binnen een paar dagen opschalen. En een half miljoen of misschien wel een miljoen prikken per week zetten." 

Zo kan het ook: vaccineren tegen corona in de super

01:26
De Britten hebben het tempo bij het vaccineren er een stuk beter in zitten dan wij hier in Nederland.
Bron: RTL Nieuws