Direct naar artikelinhoud
Column

Bert Wagendorp: 'Van der Staaij was de grappigste debater, dat zegt genoeg'

De reclamemaker Mark Oosterhout zei vrijdagavond in de nabeschouwing van het Nieuws en co-debat op Radio 1 tegen Joost Karhof dat hij het wel erg netjes, braaf en zelfs een beetje saai vond. 'Het was het uitwisselen van standpunten', zei Oosterhout - kennelijk zijn we ervan overtuigd geraakt dat dat niet de bedoeling is, van een debat. Joost Karhof wierp tegen dat we zodoende toch maar mooi kennis hadden kunnen nemen van die standpunten - en daar moest Oosterhout hem wel weer gelijk in geven.

Column Bert Wagendorp
Beeld de Volkskrant

Zelf ben ik de ingestudeerde en tot in detail voorbereide spektakelstukken vol gehakketak al geruime tijd meer dan zat. Ik zat vrijdagmiddag dan ook niet trappelend van ongeduld voor de radio, want ik kon me moeilijk voorstellen dat het ditmaal anders zou gaan, zelfs nu het geen televisie- maar een radiodebat betrof.

Ik zat vrijdagmiddag dan ook niet trappelend van ongeduld voor de radio

Maar gaandeweg voltrok zich een wonder. Ik hoorde hoe negen politici - negen mannen - in groepjes van drie aan tafel kwamen bij Lara Rense en Joost Vullings en begonnen te debatteren. Rense en Vullings deden wat ze moesten doen - luisteren, interrumperen, vragen stellen - en de politici toonden zich bereid naar elkaar te luisteren en argumenten uit te wisselen.

Dat kun je saai noemen, maar ik snak al jarenlang naar saaie politiek. Ik vond het een verademing.

Dat het saai was, kwam ook door de afwezigheid van Geert Wilders. Waarom die er ditmaal niet bij was is me inmiddels ontschoten. Wilders is een schaamteloze debatvervuiler die niet saai is, en daarom wordt hij door politieke analisten een geweldige debater gevonden. Dat is hij niet, maar hij heeft wel de grootste bek. Zijn afwezigheid kwam het debat vrijdag ten goede.

Dat het saai was, kwam ook door de afwezigheid van Geert Wilders

Je kon via de livestream trouwens ook gewoon meekijken - ze spelen bij de radio graag een beetje tv. Maar een glitterdecor ontbrak, er waren geen spotlights, er was geen tromgeroffel en ook geen gespreksleider die op licht-cynische wijze zijn best deed zélf de show te stelen. Voor de bar in Nieuwspoort zag je steeds de onderste helft van een man met een afgezakte spijkerbroek. Het debat was van elke glamour ontdaan, godzijgeloofd.

In Het Journaal toonde Haags verslaggever Ron Fresen zich teleurgesteld. Hij had geen 'potentiële gamechangers' gehoord of gezien. Fresen vermoedde dat de deelnemers aan het debat het zagen als een mooie generale repetitie voor het RTL-debat van aanstaande zondag -Ron neemt de radio duidelijk niet al te serieus. Hij had wel 'een clash op links' waargenomen.

Maar een glitterdecor ontbrak, er waren geen spotlights

De 'clash op links' betrof het moment waarop Jesse Klaver van GL zijn hand uitstak naar Lodewijk Asscher om van de PvdA-leider bevestigd te krijgen dat die ook zijn best zou doen om een progressief kabinet zonder VVD na te streven. Lara Rense voelde de situatie goed aan en ging over op directe radioverslaggeving ('Jesse Klaver reikt Lodewijk Asscher nu de hand!'). Op de livestream kon je goed zien dat Asscher zich geen raad wist met die hand, hij keek alsof Klaver hem vol op de mond wilde kussen. Bovendien zat Mark Rutte anderhalve meter achter hem: wat moest die wel niet denken? Asscher sloeg de hand af, terwijl Klaver bijna bij Henk Krol op schoot lag om Lodewijks hand te pakken te krijgen.

Maar verder was het dus heerlijk saai. Kees van der Staaij van de SGP was de grappigste debater, dat zegt genoeg. In het tv-debat worden politici vaak nagemaakte, irritante en camerageile acteurs. Leve de radio.