RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Huur van socialehuurwoningen wordt dit jaar niet verhoogd

Beeld © ANP

Goed nieuws voor huurders. Het demissionaire kabinet zal de huren van corporatiewoningen in de sociale sector dit jaar niet verhogen. Dat maakt minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren bekend. De bevriezing van de huren gebeurt op aandringen van SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman en een meerderheid in de Tweede Kamer.

Beckerman diende twee weken geleden een motie in om de sociale huren van corporaties te bevriezen omdat ze de sociale huurwoningen van corporaties veel te duur vindt. Ze wil zo snel mogelijk een huurverlaging doorvoeren.

"Ik ben heel blij, maar het is wel pas een eerste stap", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Die huren moeten eigenlijk omlaag. Maar dit is een fantastisch begin." Het gaat om 2,3 miljoen woningen.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil huren corporatiewoningen dit jaar niet verhogen

Opmerkelijke bondgenoot

Een meerderheid van de Tweede Kamer nam die motie aan, na steun van opmerkelijke bondgenoot VVD. VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis noemde de huurprijzen van corporatiewoningen toen zelfs 'asociaal'.

De SP kreeg verder steun van PvdA, GroenLinks, PVV, Forum voor Democratie, 50Plus, Partij voor de Dieren, DENK en het Kamerlid Van Kooten-Arissen.

Het plan kost 200 miljoen euro per jaar. Dat wordt betaald door een verlaging van de verhuurdersheffing met 200 miljoen euro. Dat geld hoeven woningcorporaties niet af te dragen. Dat geld kunnen ze dus steken in de bouw van woningen, omgerekend gaat het om 15.000 woningen.

Stimulering
Lees ook:
Stimulering bouw goedkope huurwoningen kost kabinet miljard extra