Ads Top

Negentien procent van de wereldbevolking heeft te maken met bodemdaling

Een nieuwe wereldwijde bodemdalingskaart laat zien dat bodemdaling door het onttrekken van grondwater op veel plekken in de wereld voor komt.

De groep onderzoekers die aan deze kaart heeft gewerkt stelt vast dat 19 procent van de wereldwijde bevolking en 12 procent van het mondiale bruto binnenlands product met een hoge waarschijnlijkheid blootgesteld is aan bodemdaling.

Ruim 200 bekende bodemdalingslocaties in 34 landen zijn gebruikt om de omgevingsfactoren voor bodemdaling te bepalen. Potentiele bodemdalingsgevoelige gebieden kenmerken zich als gebieden met lage hellingen, zandige en kleiige bodems en liggen in de buurt van dichtbevolkte gebieden en of landbouwgebieden. Uit deze gebieden wordt veel grondwater onttrokken voor drinkwater, voedselproductie en de industrie. Met behulp van deze omgevingsfactoren is vervolgens voor de hele wereld de bodemdalingsgevoeligheid bepaald per 1 km². Op basis van het berekende watergebruik in deze gebieden is de wereldwijde bodemdalingspotentie bepaald die nu is gepubliceerd in Science.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.