16 februari 2021 - 5 min. lezen
407 reacties 407

Vorige week -16°C, volgende week 20°C? Het zou zomaar kunnen tonen de weerkaarten. Met een hogedrukgebied dat zich vestigt boven Oost-Europa wordt er de komende dagen steeds zachtere lucht aangevoerd. Vooraleer de zon die lucht extra kan opwarmen passeren er nog een paar afgezwakte frontale systemen. Zo kabbelt de meteorologische winter verder richting het einde! Eindigt de winter met vroeg lenteweer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Einde van winter(prik)

Het werd vorige week geen officiële koudegolf en dus moeten we de koude week die we kregen beschrijven als een vorstperiode. Maar wel een serieuze. In menig weerstation werd strenge vorst geregistreerd boven het aanwezige sneeuwdek. Desondanks had het nog kouder kunnen worden. De wind en hardnekkige bewolking strooiden vooral in België soms roet in het eten. Het KNMI berekende dat zo’n koude week in ons huidig klimaat gemiddeld om de 6 jaar voorkomt. Dat is best weinig maar niet extreem.

De winterprik startte met code rood voor sneeuwval en eindigde hier ook mee, maar dan voor ijzel. Typisch bij een dooiaanval worden de bovenluchten eerst zachter en is er nog een koude (plak)laag aanwezig net boven de oppervlakte. Als de lucht voldoende opwarmt voor regen kan dat gevaarlijke gladde situaties opleveren. Zo ook nu.

De koude lucht bevindt zich nu in het zuidoosten van Europa. In Turkije en Griekenland bijvoorbeeld viel een pak sneeuw en daalde het kwik significant! Geen vroeg lenteweer daar maar volop winter!

Kwakkelweer met soms regen

Het is dezer dagen kwakkelweer in de Benelux. De Benelux ligt op de transitiezone tussen hogedruk boven Noord-Afrika en lagedruk ten noordwesten van Groot-Brittannië. Af en toe golft een (zwak) frontaal systeem voorbij met een ouderwetse regenzone.

Dit weertype behouden we zeker tot en met vrijdag. Vooral donderdagavond kan er tijdelijk wat meer regen vallen bij de passage van een koufront. Een lokale 10 mm is dan mogelijk, zeker in het zuidoosten langs de grens met Frankrijk zoals onderstaande kaart aantoont.

Neerslagsom op donderdag.

Lente vanaf het weekend?

Vrijdag richt een hogedrukrug zich op vanaf het noorden van Afrika. Het is alsof een hogedruk een vinger naar het noorden uitsteekt. De Benelux komt vervolgens terecht in een stabilisatie met subsidentie van de hoge druk en geleidelijk meer ruimte voor de zon. Aan de achterzijde van het koufront moeten we vrijdag nog niet meteen hoge temperaturen verwachten. Aan de grond is ‘s morgens zelfs vorst mogelijk. Een hele prestatie van de winter deze week!

Vrijdagochtend is het fris met lokaal (grond)vorst.

Tijdens het weekend zetten de drukstijgingen zich door. De zogenaamde WAA (Warm Air Advection) staat dan gericht op de Benelux waardoor de temperaturen de lift instappen. Op 850 hPa, het hoogteniveau waar weermannen het meest naar kijken, lopen de temperaturen op tot 6-7°C en meer. Het resultaat in dit jaargetijde is dat we met behoorlijk wat zon daar 8°C mogen bijdoen en dus uitkomen rond 14-15°C. Het begin van een periode met vroeg lenteweer?

De Afrikaanse haardroger gaat komend weekend aan!

Vroeg lenteweer in West-Europa

Zondag en begin volgende week doen we daar nog een klets bij. Als het Europese weermodel gelijk krijgt (GFS is nog niet helemaal mee) klimmen de temperaturen door tot 17-19°C met veel zon. Dat zou straf zijn!

Zondag stijgen de temperaturen in een groot deel van West-Europa tot meer dan 15°C. Aan de voet van de Franse Pyreneeën is 20-22°C zeker mogelijk.

Is de winter definitief voorbij?

Het mag zeer duidelijk zijn dat de winter met de huidige weerkaarten en ontwikkelingen veraf is. Verder gaand op ECWMF verloopt na deze week volgende week uiterst zacht. Begin maart laat het maandmodel EC46 de hogedruk wel doorschuiven naar Groot-Brittannië, waardoor de aangevoerde lucht in West-Europa meer uit het noorden komt. Dat zou een overgang kunnen betekenen naar koeler weer (met nachtvorst). De winter definitief vaarwel zeggen lijkt me dan ook voorbarig. We gaan het zien!

Begin maart laat ECWMF de hogedruk een meer westelijke positie innemen.

Polar Vortex zwengelt aan

Tot slot werpen we nog een blik op de Polar Vortex. Deze zorgde door de SSW in januari vorige week voor winterweer in Europa en voor een extreme koude uitbraak in Noord-Amerika. De trend ziet er gunstig uit voor de PV. Deze ontwikkelt zich namelijk terug tot een zeer sterke, gezonde stroming. Zo blijft koude lucht tijdens de laatste weken van de winter goed gevangen en werkt dit niet echt mee voor laat winterweer in de Benelux.

De Polar Vortex sterkt fameus aan! (Weatheriscool)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken