Rutte pleegt belletje met Netanyahu over samenwerking in coronabeleid

Netanyahu en Rutte (beeld: Twitter)

Premier Mark Rutte (VVD) heeft met zijn Israëlische ambtsgenoot Benjamin Netanyahu gebeld over samenwerking op het gebied van corona. Waar de Nederlander kampt met een gestaag lopende inentingscampagne heeft de Israëli het snelste vaccinatieprogramma ter wereld in handen. Mogelijk kunnen ze iets van elkaar leren. Beide heren maakten hun telefoontje maandag via Twitter bekend. Rutte twitterde dat onder meer gesproken is over de economische betrekkingen tussen de landen.

Verder meldde Rutte dus dat hij sprak over samenwerking met Israël, wereldrecordhouder vaccineren, op het gebied van coronabestrijding. Hij feliciteerde Netanyahu met de succesvolle vaccinatiecampagne in diens land. Op Twitter sprak Netanyahu over ‘mogelijke samenwerking op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie van vaccins en medicijnen in de strijd tegen het virus’. Ook bespraken de twee de geopolitiek. Onder andere de nucleaire ambities van Iran en de Abraham Akkoorden kwamen ter sprake. Rutte was daar lovend over en noemt die ‘historisch’.

Momenteel zijn in Israël circa vier van de negen miljoen inwoners ingeënt. Zoals het er nu naar uit ziet, zal Netanyahu de door hem gestelde deadline in maart gemakkelijk halen. Volgens experts wil hij van zijn coronabeleid de inzet maken voor de verkiezingen van 23 maart. Ook Rutte maakt van corona een campagne-onderwerp, zo stellen deskundigen. Hij wil leiderschap tonen in tijden van crisis, zo heet het. In de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart lijkt hij daar vooralsnog voor te worden beloon.d De VVD steelt met kop en schouders boven alle andere partijen uit. Momenteel zijn circa 800.000 van de zeventien miljoen Nederlanders gevaccineerd.

Lees ook:
De schaamte (allang) voorbij – column Ya’akov Almor

‘In aanloop naar de verkiezingen in Israël schreef ik vorige week over de ontwikkelingen in het midden en aan de linkerzijde van de Israëlische politiek. Mijn voorspelling, dat een assortiment van generaals, een burgemeester en andere politieke kopstukken met grootheidswaanzin zou afhaken, kwam uit…’


Categorie: |

Home » Nieuws » Rutte pleegt belletje met Netanyahu over samenwerking in coronabeleid