Oxfam wil dat EU sneller en meer migranten opvangt

Oxfam - afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Oxfam wil dat EU sneller en meer migranten opvangt

Ruben Notteboom

Oxfam en de Griekse raad voor vluchtelingen roepen de Europese Unie op om sneller en meer migranten op te nemen. Ze zijn ontevreden over de 2.050 migranten die verdeeld zijn over tien EU-lidstaten, terwijl eind 2020 aangekondigd werd dat er 5.100 zouden verdeeld worden. Door de coronacrisis zijn de overheden echter minder op migratie beginnen focussen. Dat vindt men onaanvaardbaar.

Er zal vandaag een rapport gepubliceerd worden met de bevindingen van Oxfam en de Griekse raad voor vluchtelingen volgens de VRT. De twee organisaties vinden het schrijnend dat minder dan de helft van de aangekondigde migranten effectief verdeeld is. Daarnaast zijn er nog steeds geen officiële afspraken gemaakt tussen EU-lidstaten over de verdeling. Momenteel komt alle druk op de schouders van Griekenland en andere Zuid-Europese staten.

Daarnaast vinden ze de leefomstandigheden in de migrantenkampen te slecht. Zo verwijzen ze bijvoorbeeld naar de toestanden in Lesbos, waar een uitgebreid tentenkamp in vuur en vlam opging. Volgens de organisaties voldoen de kampen die na de brand in september gebouwd zijn nog steeds niet aan de minimumeisen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen