Joe Biden wil Guantanamo Bay sluiten tegen 2025

Foto: Shutterstock. Joe Biden wil Guantanamo Bay sluiten tegen 2025

Uncategorized

Joe Biden wil Guantanamo Bay sluiten tegen 2025

Anton Schelfaut

De Amerikaanse president Joe Biden wil tegen 2025 de gevangenis van Guantanamo Bay op Cuba sluiten. Woordvoerder Jen Paski meldt dat het Witte Huis daartoe een onderzoek is gestart. In de gevangenis verblijft op dit moment een veertigtal islamistische terreurverdachten. Dat schrijft VRT NWS.

Toenmalig Republikeins president George W. Bush richtte de gevangenis op na de aanslagen van 11 september 2001. Tijdens zijn anti-terreurcampagne liet hij er verdachten uit Irak en Afghanistan opsluiten. Op het hoogtepunt van de campagne in 2003 bevonden zich zevenhonderd verdachten in de gevangenis. Het merendeel van hen is nooit aangeklaagd of berecht.

Mensenrechtenactivisten pleiten voor een snelle sluiting van de omstreden gevangenis. Voormalig president Barack Obama probeerde Guantanamo Bay eerder al te sluiten, maar is daar niet in geslaagd.

De Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zal eerst een onderzoek starten naar Guantanamo Bay. Daarbij zullen ook de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken en Justitie en het Congres betrokken zijn. De sluiting van de gevangenis is een moeilijke juridische kwestie, omdat de wet verbiedt om terreurverdachten over te brengen naar het Amerikaanse vasteland.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen