Bedrijven vervuilen en de overheid (dus u ook) betaalt: knellende wetgeving, slappe knieën en slimmere bedrijven

Longread & videoVergeet het principe ‘de vervuiler betaalt’, dat de overheid zo bepleit. Althans waar het gaat om bedrijven. Vervuilers en eigenaren van vieze grond zouden 75 procent van de opruimkosten moeten betalen, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. 

11 reacties

  • Johan Derksen

    3 jaar geleden
    Waar is de regel die ze in Den Haag uitschreeuwen : de vervuiler betaald ???? Het zal wel alleen gelden voor inwoners van Nederland , bedrijven schijnen hier een vrij status te hebben. Vervuiling, belastingen, bouwvergunningen enz enz
  • Ewoud van de Wetering

    3 jaar geleden
    Leren we hier iets van, houdt het op? Nee, het houdt niet op. Onlangs schreef deze krant dat er ruim 70.000 voetbalvelden met zonnepanelen gepland staan. Na twintig jaar regen over deze installaties zijn al deze locaties vervuild met zware metalen. Maar nu is het big business met veel subsidie. En wie betaald straks? De burger.
  • Martin Beunk

    3 jaar geleden
    Er zal vast wel een kern van waarheid in dit artikel zitten, maar ik lees nogal vaak: lastig te achterhalen, vaag, vermoeden, lijkt en nog een aantal van die kreten. Moeten juist journalisten niet zorgvuldig te werk gaan en geen vermoedens op papier zetten? Verder vind ik dat wij als bevolking samen verantwoordelijk zijn, we willen toch zo graag in weelde en luxe leven...
  • Carel van ‘t Zand

    3 jaar geleden
    Dit is toch allemaal niks nieuws... Het komt omdat we vertegenwoordigt worden door beroepspolitici. En die zijn enkel uit op macht. Hoe verkrijg je macht? Simpel: door gewoon een oogje hier en daar dicht te knijpen, elkaar cadeautjes toe te schuiven in de vorm van slappe wetgeving en wie weet wat nog meer... Beroepspolitici krijgen royaal salaris gestort er is wachtgeld... of ze nu hard werken of niet. En de burger? Die blijft toch wel braaf op dezelfden stemmen.
  • Pim Willemsen

    3 jaar geleden
    Chapeau voor het Schone Oosten die dit maar mooi helder heeft gemaakt. Er zou nieuwe wetgeving moeten komen, speciaal voor vervuiling. Eigenaars van bedrijven zijn altijd P e r s o o n l ij k aansprakelijk voor eventuele vervuiling, welke rechtsvorm het bedrijf ook heeft.