Israël zegt Palestijnen duizenden doses coronavaccins toe

Nieuws
Israël stuurt 5000 doses van coronavaccins naar de Palestijnse Autoriteit. Die middelen zijn bedoeld om medisch personeel mee te vaccineren. De eerste lading wordt naar verwachting begin volgende week overhandigd, liet een woordvoerder van de Israëlische minister van Defensie weten.
anp
zondag 31 januari 2021 om 15:04
Afbeelding
beeld anp

Israël wordt wereldwijd gezien als koploper op vaccinatiegebied. Meer dan drie van de circa negen miljoen Israëliërs hebben in elk geval één van de twee coronaprikken gehad. De Palestijnen zijn op de bezette Westelijke Jordaanoever nog niet begonnen met vaccineren. Zij hebben volgens Israëlische media ook nog geen grote lading vaccins ontvangen.

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft Israël niet publiekelijk om vaccins gevraagd. Dat bestuursorgaan zegt dat het zelf afspraken heeft gemaakt met vaccinmakers, waaronder ook de producent van het Russische Spoetnik V. Israëlische functionarissen hebben ook betoogd dat de PA zelf verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg in Palestijnse gebieden.

Vanuit de internationale gemeenschap wordt echter druk uitgeoefend op Israël om de Palestijnen toch te hulp te komen. Dergelijke oproepen kwamen onder meer van de Verenigde Naties, mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de Jordaanse koning Abdullah.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië.

Afbeelding

Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

Afbeelding

VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof..

Afbeelding

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad.

Afbeelding

NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

Verscheidene NAVO-landen hebben 'concrete bijdragen' toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Afbeelding

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet.