Geen spoor van '50.000' euro in verkiezingsaangifte El Kaouakibi

Foto: PhotoNews. Geen spoor van '50.000' euro in verkiezingsaangifte El Kaouakibi

Binnenland politiek

“Geen spoor van ‘50.000’ euro in verkiezingsaangifte El Kaouakibi”

Kristof Luypaert

De politieke crisis rond de 50.000 euro “opstartkosten”, die de vennootschap van Sihame El Kaouakibi (Open Vld) mocht factureren aan haar partij escaleert verder. In een nieuwsbrief schrijft Wouter Verschelden dat El Kaouakibi in haar officiële verkiezingsaangifte slechts voor 18.757,54 euro aan “uitgaven voor de individuele persoonlijke campagne” heeft genoteerd.

Die informatie zet het verhaal dat de betaling van 50.000 euro door Open Vld aan de vennootschap van El Kaouakibi diende als een “unieke positionering en professionele lancering”, speciaal voor El Kaouakibi, op losse schroeven. De vraag rijst nu ook of El Kaouakibi de wet op de verkiezingsuitgaven niet overtrad. Partijen en individuele kandidaten zijn individueel beperkt in hun uitgaven.

Er is een maximumplafond van 5.000 euro per kandidaat. Daarnaast kunnen ook nog de lijsttrekkers en één vrij te kiezen andere kandidaat uitgaven tot 55.000 euro per persoon doen. In zo’n geval neemt de partij zelf die kosten voor eigen rekening. Nu Open Vld toegaf dat er 50.000 euro is betaald aan een bedrijfje van El Kaouakibi speelt al enkele dagen de vraag: was dat inbegrepen in de verkiezingsuitgaven of bovenop?

Vragen over de aangifte van El Kaouakibi

Gwendolyn Rutten kwam zelf met de bekentenis op haar Facebookpagina. Daaruit blijkt dat de partij kosten op zich heeft genomen voor een bedrag van ca. 50.000 euro. Maar uit de details van de aangifte blijkt nu dat van die 53.699 euro slechts 18.757,54 euro aangegeven zou zijn voor haar individuele persoonlijke campagne.

Daarnaast is ook sprake van een bedrag van 34.942,23 euro als “uitgaven voor de gemeenschappelijke campagne” valt. Dat bedrag is het gedeelte van de ‘algemene campagnekosten’ van Open Vld die de partij deed, maar die op conto van El Kaouakibi zijn aangegeven.

Een en ander roept dus bijkomende vragen op rond het verhaal dat El Kaouakibi 50.000 euro aan middelen van de partij kreeg, “om op haar eigen manier” campagne te voeren. Voor haar persoonlijke campagne staat namelijk enkel 18.757 euro aangegeven. Als die 50.000 euro van de partij moest dienen voor een ‘gepersonaliseerde’ campagne waarom staat dat dan niet in de verkiezingsaangifte vermeld?

Dat er dagelijks informatie naar buiten komt steeds via hetzelfde medium toont aan dat sommigen binnen Open Vld hun geduld aan het verliezen zijn. Ook de krant De Tijd stelde zich vandaag de vraag af of fiscaal-technisch alles klopt. Hoe verklaar je immers dat El Kaouakibi gelden die door de partij aan haar vennootschap zijn uitbetaald kon inzetten om de politieke campagne van de zaakvoerder, dus El Kaouakibi, als privé persoon te financieren?

Niet de eerste keer: ook in 2009 bood Bart Somers 100.000 euro aan LDD-kandidaat om over te lopen.

Ook Open Vld voorzitter Egbert Lachaert blijft dus met de handen in het haar zitten. Hij smeekte gisteren als het ware nog, via Radio 1 nota bene, aan El Kaouakibi, om duidelijkheid te brengen. Intussen moet hij toezien hoe de fratsen van El Kaouakibi zijn partij dag na dag zware imagoschade opleveren.

Nochtans is het niet de eerste keer dat Open Vld een ‘deal’ maakt met een kandidaat. Zo moest Bart Somers in 2009 al eens mea culpa slaan toen hij Dirk Vijnck (LDD) probeerde te overtuigen om naar zijn partij over te lopen. “Ik ben fout geweest in mijn gretigheid om LDD een koekje van eigen deeg te willen geven. Ik heb Dirk Vijnck beloftes gemaakt die ik niet mag maken.” Dat erkende Bart Somers, die destijds Open Vld-voorzitter was, toen bekend raakte dat de partij Vijnck ruim 100.000 euro beloofde om over te lopen van LDD naar Open Vld.

Somers moest toen publiekelijk door het stof en zegde toen twee lessen te trekken uit de affaire. “Ik zal nooit meer een belofte doen om iemand een inkomen te geven en laat mij niet meer meeslepen in een moddergevecht.” Aan Vijnck waren toen garanties gegeven op een kabinetsfunctie of een andere functie die vergelijkbaar waren met het loon van een parlementslid.

De deal is destijds ondertekend door Bart Somers, Kris Luyckx en Dirk Vijnck. Onder meer Gazet Van Antwerpen maakte toen de integrale tekst publiek van de “afsprakennota”:

“De heer Vijnck kan aanspraak maken op een kabinets-of andere functie die hem een loon, vergelijkbaar met dat van een parlementslid verzekert”

Brussel, 20 april 2009

Afsprakennota

Tussen de heer Dirk Vijnck, volksvertegenwoordiger voor LDD in de Kamer (kieskring Leuven), en Open Vld, vertegenwoordigd door de nationale voorzitter, Bart Somers, en de politiek secretaris, Kris Luyckx, wordt overeengekomen:

  • dat Open Vld er zich toe engageert de heer Vijnck bij de volgende federale verkiezingen, gepland in 2011, een verkiesbare plaats te geven;
  • indien het voorgaande door omstandigheden niet gehonoreerd kan worden, de heer Vijnck zeker aanspraak kan maken op een kabinets- of andere functie die hem een loon, vergelijkbaar met dat van een parlementslid, verzekert;
  • dat de nationale leiding van Open Vld er zich toe engageert het nodige te doen om de heer Vijnck ingang te laten vinden in de lokale en regionale werking van Open Vld in zijn kieskring.

Opgemaakt in tweevoud.

Voor akkoord,

Dirk Vijnck – Bart Somers – Kris Luyckx

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen