Bezorgde landen bijeen over Turkije

Nieuws
Zes landen in het oostelijke Middellandse Zeegebied en in het Midden-Oosten zijn in Athene voor het eerst samengekomen als het Forum voor Vriendschap. Alle zes hebben problemen met het beleid van de Turkse regering van president Erdogan. Het zijn Bahrein, Cyprus, Egypte, Griekenland, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.
anp
donderdag 11 februari 2021 om 14:11
Afbeelding
beeld anp

De gastheer, de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, opende de bijeenkomst en zei dat het forum zich niet speciaal tegen andere staten richt. Het wil internationaal recht en zeerecht dienen en is op samenwerking gericht bij conflictoplossing, veiligheid, gezondheidszorg, energiewinning en milieuvraagstukken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian heeft via een beeldscherm meegekeken.

De verzameling Europese en Arabische landen hebben niet allemaal dezelfde conflicten met Turkije. Ze gaan onder meer over de rechten op de exploitatie van bodemschatten in de oostelijke Middellandse Zee en over de ambities van Erdogan om Turkije een toonaangevende rol te geven in de islam.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Man raakt gewond na val van steiger Westertoren Amsterdam

Een man is gewond geraakt nadat hij vrijdag even voor middernacht enkele verdiepingen naar beneden is gevallen van een steiger bij de Westertoren in Amsterdam. Hij is met onbekend letsel met spoed naar het ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerster van de politie.

Afbeelding

Gewonde door brand in woning Oosterhout, explosies gehoord

In een woning in het Brabantse Oosterhout is vrijdagavond een grote, uitslaande brand uitgebroken na een explosie. De bewoner van het pand aan Langenhof is zwaargewond geraakt.

Afbeelding

NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

Afbeelding

China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Kom niet meer naar de stad, het is te druk, zegt gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. "Het is te druk op meerdere evenementen en routes in onze binnenstad. Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk. Kom daarom niet meer naar de stad!", zo staat in een oproep op sociale media.

Afbeelding

Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.