RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Veel minder verkeersboetes door corona, staat loopt 48 miljoen mis

Bellen achter het stuur: 340 euro boete.

Fijn voor de verkeersveiligheid, maar een tegenvallertje voor de staatskas. Vorig jaar werden bijna 7,8 miljoen verkeersboetes uitgeschreven, ruim een half miljoen minder dan in 2019.

Om precies te zijn: in heel 2020 gaat het om 7.779.461 verkeersboetes. In 2019 waren dat er 590.000 meer (8.369.480).

Thuiswerken

Het gemiddelde boetebedrag voor een verkeersovertreding was vorig jaar 81,38 euro, wat betekent dat de overheid zo'n 48 miljoen euro is misgelopen aan inkomsten uit verkeersboetes.

De daling 'zal mede komen' doordat er sinds half maart vorig jaar minder verkeer op de weg was, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Toen riep de overheid op om zoveel mogelijk thuis te werken in verband met de coronacrisis.

Boete
Lees ook:
Boete telefoongebruik achter stuur flink hoger, iets te hard rijden juist goedkoper

Trajectcontroles

Net als in 2019 werden verreweg de meeste boetes uitgeschreven voor een snelheidsovertreding. De gemiddelde boete hiervoor bedroeg 64,19 euro.

Flitspalen en mobiele radarcontroles betrapten de meeste hardrijders, in totaal zo'n 4,2 miljoen keer. Trajectcontroles waren goed voor bijna 2 miljoen boetes, meer dan in 2019. Dat komt omdat er in 2020 op een aantal gevaarlijke N-wegen trajectcontroles zijn bijgekomen.

Hofleverancier trajectboetes is de A2 tussen Amsterdam en Utrecht, beide kanten op. Op dat stuk werden 537.000 hardrijders betrapt. 

Veel
Lees ook:
Veel minder boetes door coronacrisis, staat loopt tientallen miljoenen mis

Verkeersgedrag

Mensen die hun mobieltje vasthielden of gebruikten achter het stuur, werden vaker gesnapt. In 2019 schreven handhavers hier 121.364 boetes voor uit; vorig jaar 168.034. Dat komt mede door de aangescherpte wetgeving waardoor je als fietser ook strafbaar bent als je belt of appt op de fiets.

De meeste verkeersboetes worden uitgeschreven op kenteken; slechts een klein percentage na het staande houden van een weggebruiker. Juist dit soort boetes steeg. Van 6,3 procent van het totale aantal boetes naar 7,2 procent. Ook in absolute aantallen stegen de boetes na staandehouding: van bijna 531.000 naar 556.000.

Niet alleen is de politie-inzet op verkeersovertredingen versterkt, zegt het ministerie hierover, door corona en de bijbehorende maatregelen gingen ook nog eens een heleboel geplande verkeerscontroles niet door. Daarom concentreerde de politie zich op verkeersgedrag en excessieve overtredingen.