Direct naar artikelinhoud
Video

Dit geweldige experiment toont aan dat bijen veel slimmer zijn dan we denken

Dit geweldige experiment toont aan dat bijen veel slimmer zijn dan we denken

Hun hersenen mogen dan al piepklein in omvang zijn, bijen zijn veel slimmer dan we denken. Ze leren niet alleen ultrasnel hoe ze extra hulpmiddelen kunnen inzetten, ze improviseren bovendien om complexe taken te vereenvoudigen. Dat blijkt uit een baanbrekend experiment waarover het wetenschappelijke vakblad 'Science' bericht.

Het intellect dat de bijen in het onderzoek tentoonspreiden, is nooit eerder waargenomen bij insecten. "Onze studie maakt komaf met het idee dat bijen enkel eenvoudige dingen kunnen leren en dat de flexibiliteit van hun gedrag beperkt is", verklaart Olli Loukola van de Queen Mary University in Londen.

De wetenschapper haalde de bijen (hommels in dit geval) uit hun comfortzone in een reeks experimenten waarbij ze een balletje moesten laten rollen naar het midden van een platform in ruil voor voedsel. Wanneer het balletje in het gaatje viel, volgde suiker als beloning.

Eerst werd dit gedemonstreerd aan de hand van een plastic bij waarbij de hommels dit gedrag kopieerden. Vervolgens werden de insecten opgesplitst in drie groepen: een groep met de eerder getrainde bijen als voorbeeld, een groep waarbij het balletje met een verborgen magneet werd bewogen en een groep waarbij het balletje vooraf in het bakje was geplaatst.

De eerste groep met ongetrainde bijen leerde het snelst het gedrag van hun soortgenoten aan. Ook de tweede groep bracht het er veel beter vanaf dan de laatste groep die geen voorbeeldgedrag hadden kunnen waarnemen.

Bij een andere oefening lagen er drie balletjes op het platform. De hommels kozen meteen voor het balletje dat het dichtst bij het gaatje lag.

Volgens Loukala tonen de experimenten aan dat bijen de capaciteit hebben om zich aan een veranderende omgeving aan te passen. De hommels leren van elkaar en dat maakt hen uiterst flexibel. En slim.