Daesh-terroristen in Turkije doen zich seculier voor om identiteit te verbergen

De Daesh-terroristen in Turkije doen zich voor als niet-religieuze mensen die alcohol drinken om geen achterdocht te wekken bij de politie.

Dat zijn we te weten gekomen van een topterrorist die opgepakt werd in de noordwestelijke provincie Sakarya.

De Turkse politie kon de Jordaniër A.Z.A.A.D. woensdag oppakken in Sakarya. Hij was de zogenaamde ‘viceminister van Onderwijs’, verantwoordelijk voor alle onderwijsinstellingen in Daesh-bolwerken in Irak en Syrië tussen 2014 en 2017.

De man nam een valse naam aan, scheerde zijn baard, maakte een paardenstaart en kleedde zich modieus om zijn ware identiteit te verbergen. Dat schrijft de krant Hürriyet, die het onderzoek kon inkijken.

Foto’s van de Jordaniër A.Z.A.A.D. die zogenaamd viceminister van Onderwijs van Daesh in Turkije was.

Zoals deze Jordaanse man zijn er nog terroristen die een seculiere levensstijl zijn gaan aanhouden en een teruggetrokken leven leiden om zo weinig mogelijk contact met de buitenwereld te hebben.

Ze zetten zelfs bierflessen voor hun huis, zodat voorbijgangers denken dat ze alcohol drinken, wat strikt verboden is in de Islam.

Verder gebruiken de terroristen sociale media voor hun propaganda. A.Z.A.A.D. postte bijvoorbeeld foto’s van mensen die brutaal vermoord werden door Daesh als propagandamateriaal.

Turkije brengt Daesh zware slag toe in 1ste maand 2021

Bij terrorismebestrijdingsoperaties in januari werden 361 verdachten opgepakt verspreid over het land. Dat meldde Anadolu Agency (AA) donderdag.

Vijftig daarvan zitten nu in de cel, van sommigen loopt het proces nog.

In Şanlıurfa werd Azzo Halaf Solaiman al-Aggal opgepakt, die explosieven leverde voor de dodelijke aanslagen in Sultanahmet en Suruç.

Terrorist A.R.S., die op de rode lijst van gezochte personen staat, werd opgepakt in Kilis, toen hij daar vanuit Syrië illegaal de grens probeerde over te steken.

Foto: infografiek van de terrorismebestrijdingsoperaties tegen Daesh in januari 2021.

Volgens de politie werkte al-Aggal samen met Maher al-Aggal, die de schuilnaam ‘Abu Bera’ gebruikt. Hij is het brein achter de zwaarste aanslagen van Daesh in Turkije.

Op 12 januari 2016 blies Daesh-terrorist Nabil Fadli zichzelf op in Istanbul, in het district Sultanahmet. Daarbij kwamen 12 Duitse toeristen om en 16 anderen raakten gewond.

Bij de operaties in Istanbul werden 25 mensen opgepakt, waaronder ook buitenlanders. Bij andere operaties, in 58 provincies met aansturing vanuit Balıkesir, werden 163 mensen opgepakt die financiële steun verleenden aan Daesh.

Verder stootten ze op bewijs van samenwerking tussen de PKK en Daesh. Ze pakten namelijk twee PKK-leden en één Daesh-lid op die samen met een rubberbootje naar Griekenland probeerden te vluchten.

Een vooraanstaande PKK-leider, Murat Karayılan, zou zijn militanten de opdracht gegeven hebben om samen te werken met Daesh indien nodig.

Het Turkse leger voert al lang strijd tegen Daesh. In Turkije heeft de groepering zelfmoordaanslagen gepleegd, naast schietpartijen en raketaanvallen, waarbij ook burgerdoden vielen. Meer dan 300 mensen kwamen daarbij om het leven.

Doordat Turkije zo fel strijd levert tegen Daesh is het land een belangrijk doelwit geworden voor de groepering. Er zijn een hele reeks aanslagen in Turkije opgeëist door Daesh, zowel gericht tegen militairen als tegen burgers.

Eén daarvan is de dodelijkste aanslag ooit in het land: er vielen 102 doden en 400 gewonden bij twee gelijktijdige zelfmoordaanslagen, op 10 oktober 2015 tijdens een vredesbetoging in Ankara.

De twee zelfmoordterroristen waren Yunus Emre Alagöz, een Turk, en een niet geïdentificeerde Syriër. Alagöz was de broer van Abdurrahman Alagöz, die zich op 20 juli 2015 opblies in het zuidoostelijke district Suruç.

Bron: Sabah

S.V.R.