Binnenland

Asielprocedures onder Mark Rutte alleen maar langer, maar VVD belooft beterschap

08-02-2021 14:02

Mark op campagne

Tijdens de vorige verkiezingen wist de VVD het Nederlandse volk een ding te vertellen: onder leiding van Mark Rutte zouden de asielprocedures drastisch worden ingekort.

Nu vier jaar later blijkt van deze verkiezingsbelofte weinig terecht gekomen. Vluchtelingen zitten momenteel juist langer in onzekerheid en ook het kinderpardon is verruimd. Hoogleraar migratie- en integratiestudies Han Entzinger vindt deze belabberde score niet meer dan logisch. Volgens hem neemt de liberale partij simpelweg teveel hooi op de vork:

“Het VVD-verkiezingsprogramma ging in die tijd vooral over dingen die de Nederlandse overheid helemaal niet kan regelen, dingen die in EU-verband geregeld moeten worden, zoals meer migratiedeals met andere landen.”

Aldus Entzinger tegen de mensen van EenVandaag. De hoogleraar merkt verder op dat de huidige migratieplannen van de VVD erg lijken op die uit 2017. De problemen zijn immers opgelopen en niet opgelost.

Wel sneuvelden er veel VVD-politici over het asieldossier. Zo moest staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers opstappen na gesjoemel met cijfers over criminele asielzoekers. Zijn opvolger, Ankie Broekers-Knol, probeert de wachtlijsten eveneens tevergeefs te bestrijden met taskforces, papieren waarheden en natuurlijk een smak geld.

VVD-Europarlementariƫr en oud-Kamerlid Malik Azmani legt de schuld voor het probleem vooral bij de coalitiepartners. Deze zouden een kinderpardonregeling en de komst van vluchtelingen uit Moria erdoorheen hebben gedrukt:

“Als we ze van de Griekse eilanden afhalen, dan halen we er minder uit de rest van de wereld. Voor ons had dit niet gehoeven, wij wilden dit niet.”

Vanuit Brussel pleit Azmani inmiddels voor een realistisch perspectief dat rekening houdt met het nieuwe normaal. Irreguliere migratie zal volgens hem dan ook altijd blijven bestaan.

Thuis in Nederland gaat de VVD wel vol op het orgel wanneer het gaat om de vluchtelingencrisis. Het Europese beleid moet volgens VVD-Kamerlid Bente Becker dan ook op de schop. In het uiterste geval zou Nederland zelfs weer de eigen grenzen kunnen sluiten. Gelooft u het nog? Hoogleraar Entzinger in ieder geval niet:

“Hoe wil je dat gaan controleren? Wil de VVD mensen aan de grens gaan tegenhouden? Dan zou je controleposten moeten invoeren, dat is niet erg realistisch.”