Politiek

Zorgwekkend – Burgemeester Ton Heerts (PvdA) van Apeldoorn klapt uit de school over beveiliging Thierry Baudet

06-02-2021 19:39

Thierry Baudet op campagne.

Bizar artikel in De Stentor deze zaterdag. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet was op campagne in onder meer Apeldoorn. De FvD-leider hield zich aldaar niet aan de coronamaatregelen en schudde handen met zijn achterban.  De krant schreef daar een stukje over en tekende vervolgens de volgende quote op van burgemeester Ton Heerts (PvdA) van Apeldoorn:

“Er is op landelijk niveau overleg over deze manifestaties van Forum voor Democratie geweest. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is hierbij betrokken. Baudet heeft toestemming gekregen maar één van voorwaarden is dat hij zich aan de coronamaatregelen houdt. En dat doet hij dus niet door mensen de hand te schudden. Hij wordt tijdens de bijeenkomsten beveiligd door mensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Na signalen van de politie heb ik ingegrepen. Ik kan je zeggen dat hij niet in dezelfde auto is vertrokken dan waarmee hij aankwam in Apeldoorn. Hij is zonder beveiliging van de overheid weggegaan.”

Inmiddels heeft de krant de quote verwijderd.

Volgens FvD-woordvoerder Robin de Keijzer zit de partij met de kwestie in haar maag, zegt ze zaterdagavond tegen TPO:

“Wij doen nooit uitspraken over de veiligheid van Thierry Baudet en andere politici van onze partij. Dat willen we ook niet, dat moet niemand willen. Maar deze burgemeester dwingt ons er nu wel toe en dat is zeer vervelend.”

Ze wil niet ingaan op de details, wel bevestigt ze dat Baudet tijdens deze campagne-activiteit werd begeleid door de DKDB.

“Die begeleiding was van begin tot eind in goede handen. Uitstekende samenwerking. Het is alleen onbegrijpelijk dat een burgemeester hier over uit de school klapt en bovendien verkeerde informatie verspreidt.”

De NCTV wil verder ook niet op de kwestie ingaan anders dan bij monde van woordvoerster Anna Sophia Posthumus tegenover TPO:

“Lokale evenementen zoals flyeren vallen onder de verantwoordelijkheid van de lokale driehoek als het gaat om handhaving/naleving van Corona maatregelen. Daar gaat de NCTV niet over. Over specifieke maatregelen rondom personen doen we vanwege veiligheidsredenen nooit uitspraken. Maar in algemene zin kan ik wel zeggen dat de NCTV op basis van dreigingsinformatie waar nodig zichtbare en onzichtbare maatregelen treft.”

De verwijderde quote in kwestie