Symptomen van besmetting met Britse variant zijn enigszins anders (en dat kan ook verklaren waarom die besmettelijker is)
Wie besmet raakt met de Britse variant van het coronavirus (B.1.1.7) kan in een andere mate symptomen vertonen dan wie een oudere variant opliep. Dat blijkt uit een studie van het Britse statistiekbureau. Hoesten, keelpijn, vermoeidheid, spierpijn en koorts komen vaker voor, het verlies van geur en smaak significant minder.
In de studie werden ongeveer 6.000 gevallen bekeken tussen 15 november 2020 en 16 januari 2021. Patiënten met de nieuwe variant bleken vaker symptomen te vertonen (53%) dan patiënten met een oudere stam (48%). Hoesten, keelpijn, vermoeidheid, spierpijn en koorts waren de belangrijkste symptomen die vaker voorkwamen, terwijl het verlies van geur en smaak dan weer significant minder gemeld werd.
Ter vergelijking: de symptomen bij de oude variant (hoesten (28%), vermoeidheid (29%), spierpijn (21%) en keelpijn (19%) versus de symptomen bij de nieuwe variant (hoesten (35%), vermoeidheid (32%) spierpijn (25%) en keelpijn (21,8%). Het verlies van smaak en geur werd door 18% van de patiënten met een oude variant gemeld. Bij de nieuwe variant was dat respectievelijk 16% (smaak) en 15% (geur).
Er bleek geen verschil te zijn bij gastro-intestinale symptomen (zoals diarree), hoofdpijn en kortademigheid. Die kwamen evenveel voor bij de nieuwe variant als bij de oude.
De vaststellingen kunnen mee verklaren waarom B.1.1.7 besmettelijker is dan oudere varianten. Dat zegt viroloog Richard Tedder van het Imperial College London in het gerenommeerde British Medical Journal, een van de bekendste medische tijdschriften ter wereld. “Als er meer gehoest en misschien ook wel geniesd wordt, zal er aanzienlijk meer virus afgescheiden worden in de omgeving”, zegt hij. “Dan zal het virus besmettelijker worden.”
Officiële lijst
Enkele Britse artsen hebben intussen gevraagd aan de regering om de officiële lijst met symptomen van het coronavirus aan te passen aan de nieuwe situatie. De laatste aanpassing dateert intussen van mei vorig jaar. Daaronder raadt de regering mensen aan om zich te laten testen als ze koorts hebben, een nieuwe hoest die maar niet over gaat of een verandering of verlies gewaar worden op het vlak van geur en smaak.
Lees ook:
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEXCLUSIEF
Hoe ziet een dag van een ruimtevaarder in opleiding eruit? Onze journalist bezoekt de enige Belg op de astronautenacademie
-
Update
Nobelprijswinnaar Peter Higgs (94), uitvinder van het higgsdeeltje, overleden
De Britse natuurkundige Peter Higgs, die in 2013 samen met de Belg François Englert de Nobelprijs voor Fysica won, is maandag op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de universiteit van Edinburgh bekendgemaakt. Higgs was de vader van het ‘godsdeeltje’ Higgsboson. -
Livios
Zo vind je een betrouwbare plaatser voor zonnepanelen: “Aannemers ouder dan tien jaar zijn zeldzaam”
Zonnepanelen maken je deels onafhankelijk van de volatiele energieprijzen, zijn goed voor het milieu én je verdient ze op termijn terug. Heb je er nog geen op je dak liggen, maar wil je wel graag op de groene kar springen? Of wil je je bestaande exemplaren vervangen? Bouwsite Livios vroeg aan zonnepanelenexpert David Houthoofd van Energy Protect waarop je moet letten bij het vergelijken van offertes. -
-
Viroloog Van Gucht: “We kunnen die Britse variant wél de baas”
-
PREMIUM
Steeds meer koraalriffen verbleken door klimaatopwarming: welke gevolgen heeft dat voor ons?
Al maandenlang zijn de oceanen wereldwijd ongezien warm. In heel wat tropische regio’s gaat het om 2 tot 4°C boven de normale watertemperaturen. Dat is nefast voor koraalriffen die hierdoor massaal verbleken. Maar wat is koraalverbleking precies? Hebben de riffen nog een toekomst? En welke impact zou het op ons hebben als ze zouden verdwijnen door de klimaatopwarming? Klimatoloog Samuel Helsen legt uit. “De impact is niet alleen ecologisch, maar ook economisch.” -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
2
Wereldprimeur: UZ Brussel voert allereerste dubbele robotingreep uit bij patiënt
-
NASA onderzoekt of gedropt afval uit ISS op huis in Florida is gevallen
-
PREMIUM
EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant. -
PREMIUM
Verenigde Staten maken zich op voor ‘totale zonsverduistering’: hoe bijzonder is dit en wanneer kan je er een bij ons zien?
Vandaag rond 20 uur Belgische tijd zullen heel wat mensen vol verwondering omhoog staren in Centraal- en Noord-Amerika. Er is daar een totale zonsverduistering te zien. Wist je dat het dankzij een toevalligheid is dat we zo’n zonsverduistering op onze planeet kunnen bewonderen? Dat er meerdere soorten zijn? En dat we binnenkort ook in ons land een spectaculaire eclips te zien krijgen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters vertelt je alles wat je moet weten over zonsverduisteringen. -
PREMIUMHLN legt uit
▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?