Explosie op Twitter over Jesse Klaver’s woorden op Holocaust Memorial Day

Flickr
GroenLinks-leider Klaver (foto Flickr)

GroenLinks-voorman Jesse Klaver lijkt zichzelf in de nesten te hebben gewerkt met een tweet over de Holocaust. Woensdag, op Holocaust Memorial Day, uitte hij op Twitter zijn medeleven. In een tweet sprak hij echter over ‘mensen’ in plaats van ‘Joden’. Ook gebruikte hij het woord ‘omgebracht’ in plaats van ‘vermoord’. Omdat hij deze woorden gebruikte, schoot dit bij een bepaalde groep twitteraars in het verkeerde keelgat. Zij stellen dat Klaver de plank misslaat en dat hij een verborgen agenda zou hebben om de Joden weg te poetsen en te vervangen voor ‘mensen’. Ook werd hij aangesproken op zijn Marokkaanse achtergrond. Anderen vinden dat Klaver zich keurig heeft uitgelaten en het niet met opzet deed. In honderden tweets buitenden voor- en tegenstanders van Klaver’s uiting over zich heen. Een samenvatting.

Klaver’s tweet
Het knetterde en knalde deze week weer op Twitter (en Facebook). De aanleiding was en tweet van Jesse Klaver op Holocaust Memorial Day, de internationale dag waarop de slachtoffers van de Holocaust worden herdacht. De GroenLinks-lijsttrekker tweette: ‘Vandaag is #HolocaustMemorialDay. We herdenken de meer dan 6 miljoenen mensen die zijn omgebracht in de Holocaust. Het ligt in onze handen om blijvend aandacht te besteden aan de verschrikking van de Holocaust en ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt’. De tweet werd vierhonderd keer geretweet en meer dan 650 keer geliked.

Joden of mensen?
Echter, de Tweet kreeg ook meteen kritiek van Joodse en niet-Joodse twitteraars. ‘Joden, Jesse, zes miljoen Joden. Er gebeurt niets verschrikkelijks als je dat woord een keer gebruikt, hoor’, twitterde journalist Bart Schut, verwijzend naar de woorden van Klaver. Zijn NIW-collega Esther Voet schreef Klaver hem graag te willen ‘bijspijkeren’. Presentatrice Ronit Palache twitterde: ‘Ze zijn niet zomaar omgebracht. Ze zijn vermoord’. Journalist Ernst Lisauer: ‘Mensen=Joden (volk uit Judea) Omgebracht=vermoord En IDF zorgt nu inderdaad dat dat nooit meer kan gebeuren’. Ook documentairemaker en Jonet-columnist Max Moszkowicz wees Klaver op zijn woorden. ‘Joodse mensen beste Jesse… Het was niet de willekeurige holocaust. #HolocaustMemorialDay’, schreef hij.

Schelden
Anderen gingen een stapje verder tegen de GroenLinks-leider. Fotograaf Thomas Schlijper: ‘Waren het mensen van een bepaalde groep, of waren het willekeurige mensen, Klaver? Antwoord: Het waren Joden. Vermoord om hun Joods zijn. Met als doel om het Joodse volk uit te roeien. Maar dat klinkt natuurlijk niet gezellig. #ontzettendezakhooidiejebent’, of Menno LN: ‘Klaver, ik ben zuinig met schelden, probeer altijd een elegantere manier te vinden om mijn woede over mensen te uiten, maar je tart me! Wat ben je een godvergeten LUL. Zal ik je een lijst sturen van mijn 256 ooms, tantes, nichten en neven die VERMOORD zijn omdat ze JOODS waren?’ Klaver werd door anderen onder meer uitgemaakt voor lafbek, oetlul, domme kneus, walgelijk stuk addergebroed en ‘een intens slecht mens’.

Tegengeluid
Los van de boze reacties, waren ook andere meningen, zoals die van Ronny Naftaniel, vicevoorzitter van het CJO. ‘Ik was blij met deze statement van @jesseklaver. Hij besteedde tenminste aandacht aan #Holocaust Herdenkingsdag. Critici vallen erover dat de GroenLinks leider het heeft over “mensen” en niet over “Joden”. Zijn Joden dan geen mensen? Wat telt is zijn waarschuwing: dit nooit meer!’ Anderen namen het eveneens voor Klaver op. Journalist Bert Vuijsje verbaasde zich niet over de ophef. ‘Ik ben niet verbijsterd en eigenlijk zelfs niet verbaasd over deze onsmakelijke aanval op (Groen)Links’, twitterde hij. Fred Anthoniesse schreef: ‘Alles en iedereen is tegenwoordig zo gevoelig. We wachten met gretigheid op “foutjes” bij anderen. En we hebben allemaal al een goudschaaltje. Ohhh, Jesse schrijft “omgekomen” ipv “vermoord”. Suggereren dat Jesse zich afkeert van de Holocaust, want dat gebeurt nu dus, is smerig’.

Zorgen en angst
Woede of niet, deze social media-gebruikers die boos zijn op Klaver, zijn veelal ook bezorgd dat de Joodse slachtoffers, die de overgrote meerderheid van de Holocaust-slachtoffers vormden, mettertijd zullen worden vergeten als het woord ‘Joden’ niet wordt gebruikt en er nog alleen zou worden gesproken van ‘mensen’. Naast Joden werden ook Roma, homoseksuelen, gehandicapten, geesteszieken en politieke tegenstanders van de nazi’s vermoord, zij het minder in aantal. Bij het gebruik van het woord ‘omgebracht’ in plaats van ‘vermoord’, zou een verschil kunnen ontstaan, menen de critici. Deskundigen zeggen echter dat beide woorden gebruikt kunnen worden waar het gaat om de Holocaust, maar het woord ‘omgekomen’ zou misplaatst zijn geweest. De Holocaust werd met voorbedachte rade uitgevoerd door de nazi’s. Daarom kan gesproken worden over ‘moord’ of ‘vermoord’, maar eigenlijk ook over ‘ombrengen’, aldus experts.

Over Holocaust Memorial Day
Op 27 januari 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz bevrijd en daarom is het op die dag Holocaust Memorial Day. Sinds enige jaren worden op deze dag jaarlijks de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Dat gebeurt in het Israëlische Sjoa-museum Yad Vashem, maar ook in parlementen, organisaties en op andere plekken. Steeds meer politici betuigen op deze dag hun medeleven met de slachtoffers en de nabestaanden. Vorig jaar vond in het kader van de 75ste bevrijdingsdag van Auschwitz in Israël een grote herdenking plaats met staatshoofden en regeringsleiders. Ook koning Willem-Alexander en koning Filip waren daarbij aanwezig.

Jesse Klaver heeft nog niet gereageerd op alle ophef. Vanuit zijn Twitteraccount blijft het stil op dit onderwerp.

Lees ook:
Jeugdjournaal past item over Auschwitz aan na beschuldiging van kwade opzet

Het Jeugdjournaal heeft een item over Auschwitz en de Sjoa aangepast nadat twitteraars hun ongenoegen hadden laten blijken. In het oorspronkelijke filmpje werd niet gesproken over Joden die in het vernietigingskamp waren vermoord, maar over ‘mensen’. Een storm van kritiek brak los. Pro-Israëlische twitteraars suggereerden dat ‘Joden’ er opzettelijk uit zou zijn gehouden. 








Categorie:

Home » Nieuws » Explosie op Twitter over Jesse Klaver’s woorden op Holocaust Memorial Day