Interview

Interview – Thierry Baudet: ‘Onderschrijf de Nederlandse waarden en wees welkom’

24-02-2017 06:30

Lijstaanvoerders van Forum voor Democratie Thierry Baudet en Theo Hiddema presenteerden vrijdag de voorzet voor hun Wet Bescherming Nederlandse Waarden (Zie kader onderaan). Het tweetal wil dat  – al dan niet religieuze – instellingen vijf  fundamentele waarden gaan onderschrijven. Van school tot moskee, van NGO tot kerk.

Meneer Baudet, de Tweede Kamer stemde donderdagavond in met de zogeheten Participatieverklaring van Lodewijk Asscher als verplicht onderdeel van de inburgering voor nieuwkomers. Vandaag komt u met uw voorstel; wat is het verschil?

“Die participatieverklaring geldt voor nieuwkomers. Ons voorstel is veel breder, geldt voor iedereen. Het voorstel van Asscher  houdt in dat alleen nieuwkomers leren over de Nederlandse kernwaarden en een verklaring ondertekenen.

Maar sinds de moord op Pim Fortuyn is dat geweldige probleem dat integratie heet, blijven liggen. Het partijkartel – waaronder de PvdA – bleef zich onledig houden met pappen en nathouden waardoor radicalen aan kracht wonnen. Aan de andere kant kwam Geert Wilders op die boeken wil verbieden en gebedshuizen wil sluiten. Forum voor Democratie wil echter…”

De middenweg bewandelen. U klinkt als een D66’er, meneer Baudet!

“Nee, u legt mij nu woorden in de mond. In tegenstelling tot alle andere partijen willen wij juist een nieuwe start maken. Een uitgestoken hand bieden die vergezeld gaat met een duidelijke waarschuwing:  dit zijn onze waarden en daar kan je niet mee marchanderen. Als je dat wel doet volgt een serieuze sanctie en ga je dan niet in de pas lopen dan sluiten we je tent en gaan we je strafrechtelijk vervolgen.”

Hoe ziet u die uitgestoken hand voor zich? Er is eens in de zoveel tijd ophef over scholieren die een bezoek aan de moskee brengen. Kan dat nog in uw voorstel?

“Natuurlijk. Het is prima om een keer een kerk, een synagoge en ook een moskee van binnen te hebben gezien. Maar dat geldt dus vooral ook voor kinderen die in islamitische milieus opgroeien. Juist zij moeten ook eens in contact worden gebracht met ideeën van buiten de eigen kring. Ik denk ook dat het belangrijk is om leraren uit te wisselen.  Ter bescherming van kinderen die  in quasi ghetto’s opgroeien. Een uitgelezen kans om met andere delen van de Nederlandse samenleving in contact te komen.”

Moslimscholieren naar de synagoge, benieuwd of dat breed gedeeld zal worden in die kringen.

“En dat is precies ons punt. Niet alleen Nederland maar ook veel andere Europese landen worstelen met de paradox van de open en tolerante samenleving die ze willen zijn maar die ze tegelijkertijd gedwongen zien te beschermen tegen reëel aanwezige bedreigende krachten. Hoe los je dat op? Op het gebied van tolerantie is het in Europa te vaak eenrichtingsverkeer: wij geven steeds meer op, we maken steeds meer plaats ten gunste van de islam die we niet durven aan te pakken.”

Wat zegt uw tweede man Hiddema?

“Hetzelfde als ik. Laat iedereen zich welkom voelen maar stel nu eindelijk eens duidelijk wat onze waarden zijn en wees bereid om overtreding daarvan snoeihard aan te pakken. Maak korte metten met het klaag- en claimgedrag van delen van de islamitische bevolking. Onderschrijf onze waarden en wees welkom. Doet u dat niet, dan is het einde oefening. Gematigde moslims zullen dit standpunt in mijn ogen omarmen.”

U klinkt zo genuanceerd, meneer Baudet.

“Nogmaals, we noemen ons voorstel een nieuwe start na een decennialang falend integratiebeleid. Het kan niet anders of dit moet GroenLinksers tot PVV’ers aanspreken. Hetzelfde geldt voor DENK en Sylvana Simons.

Of ze zijn het niet eens met die vijf waarden die wij benoemen. Dan heb je ook meteen een écht gesprek.”

De vijf Nederlandse waarden van Forum voor Democratie (en de waarschuwing)

  • Wanneer religieuze leefregels conflicteren met de Nederlandse wet, gaat de Nederlandse wet altijd voor.
  • Iedereen heeft het recht te geloven wat hij of zij wil; dus ook het recht om van zijn of haar geloof af te vallen.
  • Iedereen heeft het recht godsdienstige ideeën te bekritiseren, te ridiculiseren, te analyseren en in twijfel te trekken. Geen buitenlandse financiering meer van religieuze instellingen of scholen.
  • Alle mensen zijn fundamenteel gelijkwaardig, ongeacht geslacht, ras of seksuele gerichtheid.
  • De partnerkeuze is vrij; uithuwelijking en kindhuwelijken zijn onaanvaardbaar.

“Bij schending van deze waarden volgt een waarschuwing en een boete; na een tweede waarschuwing volgt sluiting, beëindiging van de activiteiten en strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijke functionarissen.”