<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 27, 2021

Turkije: Wereld moet strijden tegen Islamofobie en xenofobie

De hele wereld zou moeten optreden om een ​​einde te maken aan Islamofobie en xenofobie, plagen die zich de afgelopen jaren gevaarlijk hebben verspreid met behulp van digitale platforms, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan woensdag.

“De internationale gemeenschap moet actie ondernemen zodat tragedies zoals de Holocaust, Bosnië, Rwanda en Cambodja nooit worden herhaald”, onderstreepte Erdoğan in een videoboodschap ter gelegenheid van de Internationale Holocaustherdenkingsdag.

De Turkse president zei dat zelfs terwijl de mensheid strijdt tegen een pandemie, ze ook vecht tegen een “racismevirus” dat steeds wijdverspreider is geworden. Hij veroordeelde de ernstige toename van gewelddaden tegen gebedshuizen zoals moskeeën, synagogen en kerken.

“Haatmisdrijven tegen minderheden in de samenleving met verschillende etnische identiteiten, religies, taal en uiterlijk nemen elke dag toe.”

Racistisch terrorisme is een bedreiging voor de veiligheid geworden die de maatschappelijke vrede en de wil van mensen om naast elkaar te leven, ​​ondermijnen, waarschuwde Erdoğan.

“De tekenen van de Holocaust, de Bosnische, Rwandese en Cambodjaanse genocides, waarbij miljoenen mensen het leven lieten, waren een lange tijd voor deze slachtingen duidelijk zichtbaar met systematische discriminatie, marginalisatie en toenemende haatzaaiende uitlatingen.”

Hij benadrukte dat deze genocides dienen als een herinnering aan de internationale gemeenschap om alle vormen van discriminatie te bestrijden en misdaden tegen de menselijkheid te voorkomen.

Dit is niet alleen een “morele houding die door elke staat moet worden aangenomen, maar ook een contractuele verplichting op grond van het VN-verdrag van 1948 ter voorkoming en bestraffing van genocide”, benadrukte de Turkse president.

Erdoğan zei dat in deze context elke internationale organisatie, regering, mediaorgaan, politicus, maatschappelijke groepering, religieuze groepering en opinieleider “essentiële rollen” te spelen heeft.

In de afgelopen jaren heeft Turkije zich in dit verband ingespannen op internationale platforms, met name het Alliance of Civilisations Initiative.

Erdoğan haalde ook het opendeurbeleid van Turkije ten aanzien van vluchtelingen aan. “We beschermen iedereen die zijn toevlucht zoekt in ons land, ongeacht zijn overtuiging, taal en afkomst.”

“Bij deze gelegenheid herdenk ik respectvol de slachtoffers van de genocide en hoop ik op een toekomst waarin alle vormen van discriminatie eindigen en misdaden tegen de menselijkheid niet meer voorkomen”, concludeerde Erdoğan.

Slachtoffers van genocide

Ömer Çelik, woordvoerder van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK), herdacht ook alle slachtoffers van genocides.

“Ter gelegenheid van de internationale herdenkingsdag van de VN op 27 januari veroordelen we alle genocides tegen joden en de mensheid en herdenken we de slachtoffers met respect”, verklaarde hij op social media.

Çelik benadrukte dat Turkije bekend staat als de hoop voor de mensheid en een toevluchtsoord is voor alle onderdrukten.

“Turkije heeft in het verleden joden opgevangen die op de vlucht waren voor de dood. Vandaag is het nog steeds het enige toevluchtsoord van de onderdrukten die de dood ontvluchten”, aldus de woordvoerder namens Turkse regering.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 27-01-2021

Jan 27, 2021
Loading posts...