Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde staten

Veiligheidsdiensten VS waarschuwen voor binnenlands terrorisme

Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben gewaarschuwd voor een verhoogde dreiging van binnenlands terrorisme. Het gaat om extremistische Amerikanen die zo ontevreden zijn over de inauguratie van president Biden dat zij bereid zijn om geweld te gebruiken.

Trumpaanhangers bestormen het Capitool.Beeld REUTERS

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid stelt dat de bestorming van het Capitool op 6 januari sommige extremisten zelfvertrouwen heeft gegeven om nieuwe aanvallen te plannen of daartoe op te roepen. Het departement zegt momenteel echter nog geen specifieke informatie te hebben over een concreet plan voor een binnenlandse terreuraanslag. 

In een woensdag gepubliceerd bulletin staat wel dat een forse groep Amerikanen zodanig ‘gefrustreerd’ is over het heersende overheidsgezag dat zij overwegen om ‘gekozen politici en overheidsgebouwen’ aan te vallen. ‘Desinformatie en samenzweringstheorieën’ verergeren de dreiging, die zeker nog ‘enkele weken zal aanhouden’. Formeel geldt de waarschuwing tot eind april.

Dilemma Biden

Hoewel dit soort waarschuwingen van de Binnenlandse Veiligheidscoördinator niet ongewoon zijn, is het wel de eerste van zijn soort sinds een jaar. Bijzonder is ook dat de dreiging nu niet is gekoppeld aan een specifiek evenement, zoals de Amerikaanse onafhankelijkheidsviering op 4 juli, maar dat het gaat om een langdurige dreiging op verschillende plekken in het hele land. 

De uitgesproken waarschuwing voor ‘binnenlands terrorisme’ plaatst de kersverse president Biden bovendien voor het dilemma hoe hij de mogelijk gewelddadige politieke tegenstanders moet noemen. Zijn het terroristen of extremisten? Die definitie kan vergaande juridische consequenties hebben voor werkgevers en familieleden van verdachten, bijvoorbeeld omdat het volgens Amerikaanse wetgeving verboden is om terroristen financieel te ondersteunen. De wet is minder duidelijk als het gaat om politieke extremisten.

Waakzaamheid

Opmerkelijk is ook dat Amerikaanse burgers expliciet worden opgeroepen door de Veiligheidscoördinator om mee te helpen bij de bestrijding van binnenlands terrorisme. Bijvoorbeeld door verdachte activiteiten (ook op internet) te melden bij autoriteiten. Burgers worden daarnaast aangemoedigd om grote menigten en demonstraties te vermijden en om de gegevens van hun noodcontacten bij zich te dragen.

Overheidsdiensten nemen ondertussen voorzorgsmaatregelen om een herhaling van de Capitoolbestorming te voorkomen. Opsporingsdiensten hebben al circa 135 verdachten gearresteerd en daar komen elke dag extra arrestanten bij. Enkelen van hen hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd. De Senaat onderzoekt momenteel ook of voormalig president Trump schuld heeft aan het opjutten van de menigte die het Capitool bestormde. Zijn Republikeinse partijgenoten worstelen met die schuldvraag en met Trumps toekomstige rol in de partij.

Meer lezen over de machtsoverdracht in de VS?

De soldaten van Trump zijn pas net begonnen. Verenigd in woede over de verkiezingen zien de fanatiekste Trumpvolgers de bestorming van het Capitool als een gewonnen slag in een voortdurende oorlog.

Donald Trump is vertrokken uit het Witte Huis, maar hij houdt de Republikeinse Partij nog steeds in een ijzeren greep. Dat bleek woensdag toen 45 van de 50 Republikeinse senatoren het impeachmentproces tegen hem probeerden te torpederen. 

De kans dat het impeachmentproces in de Amerikaanse Senaat tegen oud-president Trump zal uitmonden in een veroordeling lijkt verder afgenomen. Die voorlopige conclusie kan worden getrokken na een eerste procedurele stemming in de Senaat.

Podcast
Tijdens de waardige inauguratie van de nieuwe POTUS werd duidelijk: Biden ambieert een rol boven de partijen. Bij Trump staan de eerste schuldeisers al op de stoep. En hoe gaat het verder met de impeachment en zijn vele rechtszaken? Pieter Klok en Natalie Righton praten met Gijs Groenteman over de toekomst van Amerika