RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Minister Ollongren: uitstel van verkiezingen in theorie mogelijk

Een stembureau (archieffoto).

Het is 'in theorie' mogelijk om de Tweede Kamerverkiezingen, die nu half maart gepland staan, uit te stellen. Vooralsnog gaan ze door, maar mede door de komst van de Britse coronavariant kan minister Kajsa Ollongren dat niet volledig garanderen.

Dat zei de minister tijdens het debat in de Eerste Kamer over haar wetsvoorstel voor de aangepaste Tweede Kamerverkiezingen. Om de verkiezingen toch in maart te laten doorgaan, treft ze verschillende maatregelen.

Extra maatregelen

Zeventigplussers kunnen gebruikmaken van briefstemmen. En je mag deze keer niet maximaal twee, maar drie gevolmachtigde stemmen inleveren.

Ook zijn er al stemlokalen open op de twee dagen voor de verkiezingsdag van 17 maart. De minister benadrukt al langer dat mensen die wel naar het stemlokaal gaan dat veilig kunnen doen, bijvoorbeeld door kuchschermen en desinfectie in te zetten.

Derde golf verwacht

Toch zijn er twijfels of de verkiezingen ook met die aanpassingen kunnen doorgaan. Deskundigen verwachten halverwege maart een derde coronagolf, ook door de komst van nieuwe virusmutanten, zoals de Zuid-Afrikaanse en Britse variant. Die zijn besmettelijker dan het oorspronkelijke virus.

Tijdelijke
Lees ook:
Tijdelijke Tweede Kamer-gebouw kan toch coronaproof worden gemaakt

Vrijwel alle partijen willen dat de verkiezingen in maart doorgaan. Wel wilden sommige partijen, waaronder de PVV, weten of briefstemmen extra risico's met zich meebrengt, omdat het bijvoorbeeld fraudegevoeliger zou zijn.

Volgens Ollongren zijn die extra risico's er, maar zijn die acceptabel en wegen ze op tegen de nadelen van het uitstellen van de verkiezingen.

Frits Wester: 'Als het moet, dan kan het'

Als de verkiezingen vanwege corona onverhoopt toch uitgesteld moeten worden, dan kan daartoe tot vlak voor 17 maart besloten worden, zegt politiek commentator Frits Wester:

"De zittingsduur van de Tweede Kamer en de verkiezingsdatum zijn vastgelegd in de Kieswet. Via een noodwet kan het kabinet die buiten werking stellen. De behandeling daarvan in Tweede en Eerste Kamer kan in een paar dagen gepiept zijn. Fraai is dat natuurlijk niet, vanwege de hele organisatie en daarmee gepaard gaande kosten. Maar als het moet, kan het op het laatste moment."