nieuws

Teruglezen liveblog: relatief rustige avond in Rotterdam, 81 arrestaties

De politie op de Beijerlandselaan op Rotterdam-Zuid op dinsdag 26 januari 2021 (Bron: MediaTV)
De politie op de Beijerlandselaan op Rotterdam-Zuid op dinsdag 26 januari 2021 (Bron: MediaTV)
Na de Rotterdamse rellen van maandagavond wordt er een dag later alles aan gedaan om herhaling te voorkomen. Volg hier het laatste nieuws.

01:00 uur

De politie maakt melding van 81 arrestaties. Het gaat vooral om jongeren uit Rotterdam-Zuid.

23:00

Op de Beijerlandselaan op Rotterdam-Zuid gaf een man zich uit als journalist, maar hij kon geen papieren overleggen. Daarom is de man aangehouden. Kijk hieronder naar de video van zijn arrestatie.

22:45

Televisiepresentator Danny Ghosen is dinsdagavond formeel aangehouden. Na kort overleg met de hulpofficier van Justitie werd hij in vrijheid gesteld. Ghosen volgde persfotograaf Joey Bremer voor het NPO2-programma Danny's Wereld.
Danny Ghosen tijdens zijn aanhouding (Bron: JBMedia)

22:30

Hoe voorkom je rellen? Dit is de vraag van het moment. Tom Postmes is hoogleraar sociale psychologie en onderzoekt relgedrag. Zijn advies: "Ordehandhaving begint altijd met heel goed in de smiezen te hebben wie er op straat staan." Luister hieronder naar het gesprek met Postmes.

22:10

In Rotterdam-West zijn enkele abri's vernield. Ook in deze wijk verrichte de politie aanhoudingen.
Juwelier Schaap & Citroen op de Kruiskade in Rotterdam heeft de boel dichtgetimmerd.

22:05

Robin van Persie keurt de rellen in Rotterdam stevig af. De voormalig voetballer van Feyenoord heeft de volgende tweet eerder vanavond geplaatst:

21:45

Bij de politie komen meldingen binnen over iemand die vanaf een viaduct over de N57 stenen zou gooien. Dat is op de weg tussen Hellevoetsluis en Brielle. De politie laat op Radio Rijnmond weten dat zich geen automobilisten zich hebben gemeld met schade aan de wagen.

21:30

De politie geeft op Radio Rijnmond een update van de ongeregeldheden in Rotterdam-West en Rotterdam-Zuid. Er zijn 33 personen gearresteerd. "Het is nu redelijk rustig. Dat komt door de maximale inzet. We zijn vanaf het begin gaan waarschuwen. Dat werkt. De groepen, die voor problemen konden zorgen, zijn weggegaan." De politie en ME blijven op Rotterdam-Zuid paraat.

21:20

Op de Beijerlandselaan op Rotterdam-Zuid komt de ME in actie. Charges hoefden er niet te worden uitgevoerd. . RET-bussen staan klaar om de politie van dienst te zijn.
Bron: MediaTV

21:10

De Rotterdamse rapper en oprichter van platenlabel Rotterdam Airlines Jairzinho is vanavond op straat om jongeren die van plan zijn te rellen naar huis te sturen. "Ik wil de stad beschermen, het is niet stoer wat er gebeurt." Lees hier zijn verhaal.

21:00

De avondklok is ingegaan. Tot woensdag 04:30 uur mag er niemand op straat zijn, tenzij je de bijbehorende overheidsdocumenten op zak hebt. Op Rotterdam-Zuid is een oproep gedaan om naar huis te gaan.

20:50

De ME komt in actie op de Schiedamseweg in Rotterdam-West en ter hoogte van de Slaghekstraat en Putselaan op Rotterdam-Zuid. Mensen ter plaatse omschrijven de sfeer als grimmig.

20:30

Ook in Hellevoetsluis worden voorzorgsmaatregelen genomen door ondernemers, zo merkt verslaggever Suzanne Mulder.

20:22


Burgemeester Aboutaleb kondigt opnieuw een noodbevel af voor Feijenoord. Niemand mag daar meer op straat komen. Het gaat om een groter gebied dan maandagavond. Een noodbevel gaat verder dan een noodverordening. Als je die regels overtreedt, is er sprake van een misdrijf en kun je meteen opgepakt worden.

20:20

De politie meldt dat er tot nu toe zeventien aanhoudingen zijn verricht. Het gaat om acht mensen op Zuid en negen in het centrum.

20:15

Een familielid van de kapperszaak aan de Laan op Zuid in Rotterdam reageert op de aanwezigheid van politie rond het pand. Een vriendengroep heeft zich daar verzameld om de zaak te verdedigen. "Ineens waren er vijf arrestatieteams. Ze waren het in principe eens over wat we aan het doen waren. Zij zien ook dat we geen relschoppers zijn", zegt Eduard van den Berg, familielid van de eigenaar van de kapperszaak. Wel hebben de vrienden van de groep een coronaboete gekregen.

20:00

De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt dat dertien mobiele en tijdelijke testlocaties in Rotterdam woensdag 27 januari dicht blijven. Dat heeft te maken met ongeregeldheden in de stad. Op deze manier wil de GGD de veiligheid van de medewerkers garanderen. Lees hier welke coronatestlocaties morgen gesloten blijven.
De grote coronateststraat op Rotterdam-The Hague Airport

19:45

Wie zijn de mensen achter de rellen op de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk? Dat het om jongeren gaat is duidelijk. Maar wat drijft ze precies? En waar komen ze vandaan? Rijnmond sprak met bewoners en ging op zoek naar antwoorden, die je in dit verhaal kunt lezen.
Bron: MediaTV

19:30

Verslaggever Jacco van Giessen geeft een update vanaf Rotterdam-Zuid. Op de Laan op Zuid is een groot aantal politieagenten een kapperszaak ingegaan. Het gaat om een vriendengroep die de kapperszaak wilde verdedigen.

19:10

Rotterdamse buurtbewoners zijn de straat opgegaan om jongeren aan te spreken. In fel gele hesjes stappen zij op de jeugd af. "We willen zoveel mogelijk ons steentje bijdragen", licht Dick van der Voet toe. "Je moet hen te kennen geven dat ze naar huis moeten. Misschien helpt dat wel. We hebben nog niet veel jongeren gezien."

19:00

Relschoppers zijn gewaarschuwd: er is drie keer zoveel ME op de been als maandagavond, vertelt politiechef Fred Westerbeke.

18:55

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam besluit om het gebied Prins Alexander als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. Als het nodig is, kan er preventief gefouilleerd worden. De regeling geldt voor twaalf uur en is dinsdagavond om 18:00 uur ingegaan.

18:45

De politie meldt dat het redelijk rustig in Rotterdam is. "Als we jongeren zien, dan spreken we hen aan. Dan hebben we de namen en trekken we hen uit de anonimiteit", laat een politiewoordvoerder aan Rijnmond weten.

18:30

Rotterdamse politici reageren met afschuw gereageerd op de plunderingen, rellen en vernielingen van maandagavond op Rotterdam-Zuid. Rijnmond spreekt Vincent Karremans (VVD), Aad van Zevenbergen (SP) en Stephan van Baarle (DENK) op.

18:20

Ook Spijkenisse maakt zich op voor mogelijk een onrustige avond. Zo is de HEMA op de Stadhuispassage in Spijkenisse dichtgetimmerd met planken.

18:00

De politie meldt dat er dinsdag vier personen zijn aangehouden voor opruiing. De jongste verdachte is 11 jaar oud. Er is ook een 13-jarig meisje opgepakt.
Ook laat de politie weten dat metrohalte Parkweg in Schiedam dicht is. Metro's worden gedwongen om bij die halte door te rijden. Om 18:30 uur gaat de noordkant van het Rotterdamse metrostation Beurs dicht.
Er is veel politie aanwezig bij metrohalte Parkweg in Schiedam.

17:45

Oproep van de politie en het Openbaar Ministerie: 'Ouders hou je kinderen thuis'.

17:40

Negentig broodjes kroket en kaassoufflé, meerdere taarten, handgeschreven bedankbriefjes en voor de politiehonden: speciale hondenkoekjes. Rotterdammers verwennen en bedanken agenten na de rellen.Lees meer:

17:20

Winkelcentrum Alexandrium heeft maatregelen genomen tegen eventuele vernielingen en heeft de boel met planken dichtgetimmerd. Ook is het eerder gesloten dan gebruikelijk, al om 17 uur. Verder loopt er extra bewaking rond.

17:00

De woede en ontzetting over de rellen maandagavond zijn groot. De roep om de daders heel hard aan te pakken klinkt luider dan ooit. Toevallig vergadert de Tweede Kamer nu over een wetsvoorstel om strenger te straffen als hulpverleners worden aangevallen. Maar is dat verstandig? De meningen zijn verdeeld.
Lees meer: Rellen en de roep om harder te straffen na avondklokrellen Het kan ook averechts werken

16:10

Burgemeester Oskam van Capelle aan den IJssel gebruikt de noodverordening voor de winkelcentra. De Koperwiek, de Terp en de Scholver sluiten om 17:00 uur. Wie er daarna nog is, kan worden gefouilleerd.

16:00

De leiding van het Ikazia Ziekenhuis stuurt personeel op tijd naar huis. Ook wordt geadviseerd om dinsdagavond geen bezoek te brengen aan patiënten van het ziekenhuis in Rotterdam-Zuid.

Oproep Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam richt zich tot de relschoppers die maandagavond tekeer gingen op onder meer de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk. "Heb je een goed gevoel dat je die stad naar de vernieling hebt geholpen?", vraagt hij onder meer. Ook roept hij ouders op hun kinderen binnen te houden.Lees meer: Aboutaleb tegen relschoppers Heb je een goed gevoel dat je de stad naar de vernieling hebt geholpen

15:30

Inmiddels zijn twaalf verdachten van betrokkenheid bij de rellen vrijgelaten, meldt de politie. Ruim veertig anderen zitten nog vast. Hun rol bij de plunderingen en vernielingen wordt onderzocht.

15:15

Hugo Hillenaar, hoofdofficier van justitie in Rotterdam, legt de rol van justitie in het onderzoek uit. Wat hem opvalt is dat de meeste verdachten jongeren zijn. "Ik doe dan ook een dringend beroep op de ouders of verzorgers van deze jongeren om het gesprek met ze aan te gaan. Hou ze binnen als de avondklok van kracht is! Jongeren die zich laten meeslepen en worden opgepakt krijgen een strafblad en kunnen daar in de toekomst grote problemen door krijgen."

Live op Facebook zien hoe je zaak wordt leeggeplunderd

Eigenaar Fatma en huurder Emrah van de supplementenwinkel aan de Groene Hilledijk zagen maandagavond live op social media en via beveiligingscamera's hoe relschoppers een enorme ravage aanrichtten in hun zaak. "Het is he-le-maal leeggeplunderd. Hier valt niets meer te halen."Lees meer: Eigenaar supplementenwinkel zag live op Facebook hoe zaak werd geplunderd Hier valt niets meer te halen

De rellen op maandag

Dit is het overzicht van de gebeurtenissen op maandagavond in Rotterdam-Zuid
Lees meer: De dag na de rellen dit is het overzicht van de gebeurtenissen in Rotterdam Zuid

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl