Boete geëist tegen dierenarts die kwistig antibiotica verstrekte

FOTO ARCHIEF DVHN

FOTO ARCHIEF DVHN

Aan de lopende band zou een dierenarts uit Rolde zonder visite of diagnose antibiotica hebben verstrekt aan een paardenhandelaar in Vries. Donderdag eiste de klachtambtenaar van het ministerie van Economische Zaken voor het Veterinair Tuchtcollege in Den Haag duizend euro boete tegen de arts.

,,De eetlepel stond erin’’, aldus de klachtambtenaar. De slachtpaarden van de handelaar in Vries waren ook bestemd voor menselijke consumptie. Het is niet bekend of de volksgezondheid risico heeft gelopen.

Niet-geregistreerde antibiotica

Zowel de arts als de handelaar zijn eerder al akkoord gegaan met een bestuurlijke schikking van 5.000 euro respectievelijk 10.000 euro. Toch bracht de klachtambtenaar, een soort officier van Justitie, de zaak donderdag voor de tuchtrechter waar hij een tuchtrechtelijke sanctie eiste tegen de dierenarts. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de zaak onderzocht.

De verstrekte antibiotica was niet geregistreerd als geneesmiddel voor paarden. De landelijke overheid heeft alarm geslagen over het gebruik van antibiotica in de veehouderij omdat ziekteverwekkende bacteriën ertegen bestand raken. Dat heeft ook gevolgen voor de menselijke gezondheid. De dierenarts had de antibiotica op recept moeten verstrekken en alleen zelf mogen toedienen. ‘’Hij leverde het gewoon af en de paardenhandelaar gaf het zelf’’, zei de klachtambtenaar. Hij benadrukte dat er qua dierenwelzijn op het bedrijf van de paardenhandelaar niets aan de hand was.

Arts afwezig

Het Veterinair Tuchtcollege vroeg waarom de zaak nog voor de tuchtrechter moet komen als al een schikking van 10.000 euro is betaald. De klachtambtenaar vindt dat het voor dierenartsen duidelijk moet zijn aan welke normen ze zich te houden hebben. De arts verscheen niet op de zitting. Uitspraak van de tuchtrechter volgt eind april.