Direct naar artikelinhoud
LiveblogUpdates Coronavirus

Aanhoudingen bij demonstratie Rotterdam, onrust in Stein en Urk

Aanhoudingen bij demonstratie Rotterdam, onrust in Stein en Urk
Beeld REUTERS

Dit is het coronaliveblog van zaterdag 23 januari.  Hier leest u de updates van gisteren, onze belangrijkste artikelen over de pandemie – waaronder actuele cijfers – vindt u hier.

Live

  1. Dit liveblog is gesloten

    De updates over de coronacrisis gaan hier verder.

  2. Arrestaties jongeren in Stein, politie veegt straten schoon

    De politie is zaterdagavond begonnen met het schoonvegen van de straten in het Limburgse dorp Stein. Daarbij is een aantal actievoerende jongeren gearresteerd.

    Meer dan honderd jongeren trotseerden zaterdagavond na 21.00 uur de avondklok. Ze trokken vanuit het Raadhuisplein door het centrum, "dictatuur" scanderend. Ze werden toegesproken door iemand met een megafoon die zei: "Vandaag is de eerste dag dat we laten weten dat we er klaar mee zijn." Ze zorgden volgens de politie voor veel kabaal en onrust. Ook staken ze vuurwerk af en gooiden ermee.

    De politie kon de overmacht aanvankelijk niet aan en riep de mobiele eenheid te hulp. Zodra die ter plaatse was probeerde de ME de jongeren in te sluiten, waarbij aanhoudingen werden verricht. Volgens getuigen was er sprake van een kat-en-muisspel, waarbij agenten met lange wapenstokken door de straten renden en groepjes jongeren bij herhaling wisten te ontkomen door zijstraten.

    Op andere plaatsen in Limburg lijkt het rustig. Op veel plaatsen houdt de politie controles. "We zijn met zoveel mogelijk agenten buiten", zei een woordvoerster van de politie. Onder meer in Venlo en Roermond houdt de politie voertuigen aan om inzittenden te vragen wat ze zo laat op straat doen.

  3. Politie controleert verkeer op de A2 bij Zaltbommel

    De politie houdt op de A2 bij Zaltbommel een grote controle in verband met de avondklok die om 21.00 uur is ingegaan. Met botsabsorbers is een zogeheten fuik aangelegd. Dat betekent dat alle automobilisten in zuidelijke richting van de snelweg af worden geleid naar de parkeerplaats van wegrestaurant De Lucht. Daar moeten ze vertellen waarom ze niet binnen zitten.

    Volgens een woordvoerder van de Landelijke Eenheid kan het zijn dat er komende nachten op meer snelwegen wordt gecontroleerd. maar op welke wegen wilde hij niet zeggen. Ook kon hij nog niet zeggen of er bij de controle op de A2 al bekeuringen zijn uitgedeeld.

  4. Jongeren in Urk negeren avondklok

    In Urk, in de provincie Flevoland, zijn vele tientallen jongeren op de been om te protesteren tegen de avondklok. Nadat die om 21.00 uur was ingegaan, reden jongeren in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein, aldus de politie. 

    "Een corona-teststraat van de GGD is in brand gezet", zegt een woordvoerster. "Dat was brandstichting, dat kan niet anders." Of er aanhoudingen zijn verricht, kon ze nog niet zeggen.

    "De brandweer is bezig met blussen en de politie houdt de jongeren op een afstand zodat de brandweer daarbij niet gehinderd wordt." Een uur na het ingaan van de avondklok waren er volgens haar nog altijd zo'n vijftig auto's op het haventerrein. (ANP)

  5. Aanhoudingen bij demonstratie Rotterdam

    Voor de Markthal in Rotterdam demonstreerden zaterdagavond enkele tientallen tegenstanders van de avondklok. Verscheidene mensen zijn bekeurd toen ze zich om 21.00 uur niet wilden verwijderen. Drie mensen zijn gearresteerd. (ANP)

  6. Uitzondering sneltestplicht voor crew, langeafstandsvluchten blijven mogelijk

    Luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen, mogen toch een alternatief sneltestprotocol toepassen voor de bemanning. Ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben daar op basis van een positief advies van het OMT mee ingestemd. Dat betekent onder meer dat KLM lange vluchten kan blijven uitvoeren, zonder dat de maatschappij het risico loopt dat crewleden in het buitenland moeten achterblijven.

  7. Avondklok voor de eerste keer ingegaan

    Voor de eerste keer is de avondklok ingegaan. Dat betekent dat vanaf nu niemand meer de straat op mag, tussen 21.00 uur en 04.30 uur, tenzij daarvoor een geldige reden is. De regeling geldt tot woensdag 10 februari 04.30 uur.

    Mensen mogen nog wel voor hun werk onderweg zijn, mits ze dat kunnen aantonen met een officiële werkgeversverklaring. Mantelzorgers en mensen in een medische noodsituatie zijn eveneens uitgezonderd van de verplichting om binnen te blijven, net als mensen die onderweg zijn naar een uitvaart of de rechtbank of die onderweg zijn voor een buitenlandse reis. De hond uitlaten mag ook, als iemand dat tenminste in zijn eentje doet en het dier is aangelijnd.

    In alle gevallen geldt dat ze een eigen ondertekende verklaring bij zich moeten dragen, die kan worden gedownload van de site van de Rijksoverheid. Wie wordt betrapt op overtreding van de avondklok krijgt een boete van 95 euro. (ANP)

  8. Eerste Kamer gaat nog meer digitaal vergaderen en minder in avond

    De Eerste Kamer gaat in verband met de zwaardere coronamaatregelen en de invoering van de avondklok nog meer digitaal vergaderen. Ook wordt zo min mogelijk in de avond vergaderd in de plenaire zaal, tenzij dat echt nodig is in verband met coronamaatregelen of spoedwetgeving. Senaatsvoorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft dat zaterdagavond besloten na een ingelast online overleg met fractievoorzitters.

    Door de aanscherpingen, is voor komende dinsdag het debat over de Mediawet met minister Slob (Media) uitgesteld. Het debat met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de Tweede Kamerverkiezingen in coronatijd, gaat die dag wel door.

    Door nog minder fysiek te vergaderen, gaat het risico op besmetting verder omlaag en wordt het aantal reisbewegingen van senatoren en medewerkers ingeperkt. Veel kleinere vergaderingen waren al digitaal en ook de fractievoorzitters zullen dat voorlopig op die manier wekelijks doen. Debatten in de grote plenaire zaal, die sinds de coronacrisis in de ruimere Ridderzaal plaatsvinden, zijn tot nu toe wel fysiek. Onderzocht wordt of dit ook op een digitale manier kan gebeuren, zegt een woordvoerder.

    De senaat had al eerder maatregelen genomen om op afstand te kunnen vergaderen. Zo is er sinds oktober een digitaal quorum van kracht. Dat houdt in dat Eerste Kamerleden vanuit huis de aanwezigheidslijst kunnen tekenen. Dat quorum is belangrijk voor de geldigheid van stemmingen. (ANP)

  9. Spaanse legerchef stapt op na voordringen bij vaccin

    De hoogste militair van Spanje is opgestapt nadat hij een coronavaccin had gekregen terwijl hij niet op de voorrangslijst stond. Defensiechef Miguel Angel Villarroya is niet de enige hooggeplaatste militair die voordrong. Ook politici kregen een prik die eigenlijk was bedoeld voor zorgmedewerkers en ouderen. Er zijn er enkele opgestapt.

    Het leger liet in een verklaring weten dat de 63-jarige generaal zich terugtrekt om het imago van de strijdkrachten niet verder te bezoedelen. Hij zou nooit de bedoeling hebben gehad zichzelf te bevoordelen via "ongerechtvaardigde privileges".

    Defensieminister Margarita Robles heeft zijn ontslag aanvaard. Een dag eerder was een andere militair de laan uitgestuurd om dezelfde reden. Robles heeft gewaarschuwd dat meer ontslagen kunnen volgen.

    Spanje is met ruim 55.000 sterfgevallen hard geraakt door de pandemie.

  10. Britten vaccineren bijna half miljoen inwoners in een etmaal

    De vaccinatiegraad in het Verenigd Koninkrijk stijgt snel. De gezondheidsautoriteiten in Londen maakten zaterdag bekend dat in 24 uur tijd liefst 478.248 mensen zijn ingeënt tegen het coronavirus. In totaal hebben nu ruim 5,8 miljoen Britten een eerste dosis vaccin gekregen. Bij bijna een half miljoen van hen is inmiddels ook de tweede prik gezet.

    Ondanks het voortvarende inentingsprogramma blijft de dagelijkse toename van besmettingsgevallen verontrustend. De tendens is echter dalend. Volgens de regering in Londen kwamen er ruim 33.500 gevallen bij, waarmee het totaal de 3,6 miljoen passeerde. Er stierven het afgelopen etmaal 1348 Covid-19-patiënten. De grimmige grens van 100.000 kwam daarmee heel dichtbij: 97.329. (ANP)

  11. Opnieuw recordaantal nieuwe besmettingen in Portugal

    Portugal heeft in de afgelopen 24 uur 15.333 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is meer dan ooit. Het vorige trieste record stamt met 14.647 van enkele dagen geleden. De gezondheidsautoriteiten wijten de verontrustende toename aan de versoepeling van de richtlijnen rond de kerstdagen. Het leidde tot een nieuwe infectiegolf.

    Volgens Lissabon zijn tot dusver bijna 625.000 Portugezen besmet geraakt met Wuhan-virus of een nog gevaarlijker variant daarvan, op een bevolking van ruim 10 miljoen. Zeker 10.000 patiënten zijn inmiddels overleden aan Covid-19. Het aantal nam zaterdag toe met 274.

    Portugal gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Naar verwachting zal de opkomst laag zijn door de heersende angst voor besmetting. (ANP)

  12. Iets minder coronapatiënten in het ziekenhuis

    Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in de ziekenhuizen, is het afgelopen etmaal gedaald. Er werden 2302 patiënten opgenomen, 52 minder dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Van hen liggen er 669 op de intensive care, één minder dan vrijdag. Dat aantal schommelt de afgelopen weken tussen de 650 en 700. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1633 mensen met corona, een daling van 52.

    Vier Nederlandse coronapatiënten liggen op de intensive care in Duitsland, hetzelfde aantal als vrijdag.

    Het LCPS verwacht dat de dalende trend in bezetting langzaam doorzet. Toch wordt ook rekening gehouden met een stijging, omdat de Britse variant van het coronavirus veel besmettelijker is dan de huidige variant, waardoor het aantal besmettingen en de instroom in de ziekenhuizen snel kan toenemen. (ANP)

  13. 5487 nieuwe coronagevallen, iets boven het gemiddelde van afgelopen week

    Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5487 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een lichte afname, vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5791 positieve tests.

    Gemeten over de afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld per dag 5340 besmettingen geconstateerd. Die lijn ging steeds omlaag, maar is zaterdag heel licht omhoog gegaan.

    De meeste nieuwe besmettingen zijn de afgelopen 24 uur gemeld in Amsterdam (212), Den Haag (147) en Rotterdam (140). Gekeken naar de veiligheidsregio's hebben Noord-Holland-Noord (402), Utrecht (389) en Brabant-Zuidoost (351) de meeste nieuwe coronagevallen.

    In het afgelopen etmaal zijn 89 sterfgevallen gemeld, net zoveel als op vrijdag. Het aantal is vergelijkbaar met de voorgaande dagen. Op donderdag waren er volgens het RIVM 91 sterfgevallen, een dag eerder 87. Dat betekent niet dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn gestorven. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dat soms pas na een tijdje doorgegeven.

    Sinds het begin van de uitbraak, eind februari vorig jaar, zijn bijna 940.000 Nederlanders positief getest. Van hen zijn bijna 13.500 overleden. De werkelijke aantallen liggen vermoedelijk hoger. (ANP) 

  14. Israël begonnen met vaccineren tieners

    Israël blijft haast maken met het inentingsprogramma tegen het coronavirus. Zaterdag is begonnen met het vaccineren van tieners. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt, nadat donderdag groen licht was gegeven voor deze campagne onder jongeren van 16 tot 18 jaar. Hun ouders moeten daarvoor wel toestemming geven.

    Inmiddels heeft een kwart van de ruim 9 miljoen mensen tellende bevolking een prik gekregen tegen de gevreesde infectieziekte. Israël is zwaar getroffen door een derde coronagolf. Deze dwong de regering ertoe de nationale lockdown te verlengen tot ten minste het eind van de maand.

    Israël, dat bijtijds grote hoeveelheden vaccin had besteld, begon op 20 december met het inenten van de medewerkers in de gezondheidszorg. Als snel volgden ouderen, kwetsbaren en andere risicogroepen, waarbij steeds minder werd gekeken naar leeftijd. Behalve de 16- tot 18-jarigen kunnen nu ook de 40-plussers zich melden voor vaccinatie.

    Volgens het ministerie hadden vrijdag bijna 2,5 miljoen Israëliërs een eerste dosis gekregen, 900.000 van hen bovendien al de tweede om gedurende langere tijd maximaal beschermd te zijn tegen corona. (ANP) 

  15. Toeschouwers met negatieve coronatest welkom bij WK clubs

    Toeschouwers zijn nog steeds welkom op het WK voor clubs in Qatar, dat 4 februari begint. De organisatie reserveert 30 procent van de capaciteit van de twee stadions voor publiek. Het gaat dan om ongeveer 12.500 mensen. Die mogen alleen afkomstig zijn uit gastland Qatar en moeten zich laten testen op het coronavirus.

    Fans die een duel live willen bijwonen, moeten zich tot 72 uur voor elke wedstrijd laten testen op het coronavirus. Alleen supporters die negatief testen, mogen het stadion binnen.

    Het WK voor clubs in Qatar begint op 4 februari met de ontmoeting tussen het Mexicaanse Tigres en het Zuid-Koreaanse Ulsan Hyundai. De winnaar van dat duel komt in de halve finales uit tegen de kampioen van Zuid-Amerika. Die is nog niet bekend. De Braziliaanse clubs Santos en Palmeiras treffen elkaar in de finale van de Copa Libertadores op 30 januari.

    Champions League-winnaar Bayern München moet in de halve finales aantreden tegen de winnaar van het duel tussen het Egyptische Al-Ahly, de kampioen van Afrika, en het Qatarese Al-Duhail. (ANP) 

  16. KLM vliegt nog langeafstandsvluchten

    KLM vliegt zaterdag vooralsnog langeafstandsvluchten. Het gaat onder meer om vluchten naar de Nederlandse Antillen, Canada, de Verenigde Staten, India en Mexico, aldus het vluchtschema op de website van Schiphol.

    Vrijdag zei KLM dat nog altijd wordt gezocht naar een oplossing voor het probleem van de sneltesteis voor het personeel. Er vindt koortsachtig overleg plaats, liet de luchtvaartmaatschappij weten. "Als dat nergens toe leidt, wordt het heel moeilijk om langere vluchten door te laten gaan", aldus een woordvoerder. "Dan zou de eigen crew namelijk mogelijk achter moeten blijven en dat weigert KLM uit het oogpunt van goed werkgeverschap."

    De eis van een negatieve sneltest geldt niet voor een aantal veilige landen en de Nederlandse Antillen. Van die veilige landen vliegt KLM op een aantal niet, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Rwanda, maar wel op landen als China, Thailand en Zuid-Korea. Voor alle andere bestemmingen is het nog onzeker of KLM daarnaartoe kan blijven vliegen.

    KLM voert nu overleg met het RIVM over vrijstelling voor bemanningen van de sneltesteis voor andere regio's. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) had al gezegd dat er uitzonderingen mogelijk zijn, mits die veilig zijn. (ANP) 

  17. Politie beëindigt illegaal feest in Hoofddorp

    Een illegaal feest onder een spoorviaduct aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp is in de nacht van vrijdag op zaterdag beëindigd. Hier waren, tegen de coronaregels in, zo'n 100 tot 150 jongeren bijeen in de leeftijd van 18 tot 22 jaar.

    De politie heeft een aantal personen bekeurd. De meesten stoven weg bij het zien van de agenten, toezichthouders en marechaussee.

    "Hoe vervelend voor ons en ook voor feestgangers om feestjes te beëindigen. Alsof wij niet liever woninginbrekers, geweldplegers, oplichters etc oppakken", schrijft de politie Haarlemmermeer op Facebook. "Laten we nog even volhouden en zodra het weer kan feesten we liever een keer mee." (ANP) 

  18. 'Lagere levering van AstraZeneca leidt tot uitstel vaccinaties'

    Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is "een flinke tegenvaller". Dat zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins, voormalig directeur van het Nederlands Vaccin Instituut en voormalig hoofd Vaccins van het RIVM zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins gaat waarschijnlijk tot uitstel leiden voor sommige groepen die gevaccineerd moeten worden.

    "Hoe je het ook regelt, je moet de vaccinatiepuzzel opnieuw leggen. Het lijkt er toch wel op dat het schema verder naar de toekomst verschuift", aldus Van der Zeijst. De emeritus hoogleraar ziet overigens wel kansen "er nog een mouw aan te passen", bijvoorbeeld door de tweede prik met het AstraZeneca-vaccin uit te stellen, zodat meer mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

    Volgens een leveringsoverzicht van het ministerie van Volksgezondheid van begin dit jaar zouden 4,5 miljoen van de AstraZeneca-vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar binnenkomen. Een hoge EU-functionaris zei vrijdag dat de eerste levering van AstraZeneca 60 procent lager zal uitvallen dan verwacht. Volgens de farmaceut is er een probleem met de productie.

    Het ministerie heeft in totaal 11,6 miljoen vaccins bij deze leverancier besteld, een hoger aantal dan van de andere coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Het vaccin zal worden ingezet voor vaccinatie van zorgmedewerkers en mensen tot zestig jaar met een medische indicatie en later bredere groepen. Aanstaande vrijdag keurt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het vaccin waarschijnlijk goed voor gebruik in de EU. (ANP) 

  19. Nederlanders tot 36 jaar zijn 's avonds het meest op pad

    Nederlanders gingen vorige week vergeleken met de 'intelligente lockdown' in het voorjaar vaker 's avonds op pad. Mensen van onder de 36 jaar gaan het meest de deur uit tijdens de uren die vanaf zaterdag onder de avondklok vallen. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).

    Hoewel mensen van alle leeftijden zich veel minder op straat vertonen dan voor de coronapandemie, is er een duidelijk verschil te zien met de eerste golf in het voorjaar. Nederlanders zijn vaker onderweg, om bijvoorbeeld een rondje te lopen, met de auto bij iemand op bezoek te gaan, of om naar het werk te fietsen. Bij mensen van 16 tot 36 jaar is dat vooral het geval tijdens het weekend, bij mensen die ouder zijn ook doordeweeks.

    Tieners en jongvolwassenen gaan in de regel 's avonds het vaakst naar buiten en dat is tijdens de coronacrisis niet veranderd, hoewel ook zij minder op pad gaan. Op werkdagen was vorige week 1,6 procent van hen om 21.15 uur onderweg, tegen 1,1 procent van de Nederlanders vanaf 36 jaar. Dat kan zowel gaan om een lange autorit als een ommetje van enkele minuten. Vrijdag en zaterdag gaat het rond dezelfde tijd om een verschil tussen ruim 2 en bijna 1 procent.

    Dat jongeren 's avonds meer op straat zijn, hoeft volgens onderzoeker Sander van der Drift van het NVP niet te betekenen dat zij zich ook minder aan de coronamaatregelen houden. "Het kan goed zijn dat jongeren meer essentiële verplaatsingen maken in de avonduren. Denk aan maaltijdbezorgers en jongeren met andere essentiële bijbaantjes."

    Vorige week waren Nederlanders vanaf 36 jaar op maandag tot en met donderdag 39 procent meer op pad om 21.15 uur dan tijdens de eerste coronagolf. Bij mensen onder die leeftijd is bijna geen verschil te zien ten opzichte van het voorjaar. Maar bij deze groep is wel een toename van bijna de helft te zien op vrijdag- en zaterdagavond. Hiervoor is telkens een vergelijking gemaakt met week 14, toen de beperkende maatregelen twee weken van kracht waren.

    Het NVP houdt via een app een panel van zo'n 10.000 mensen in de gaten, om te analyseren wie wanneer onderweg is. (ANP) 

  20. Iets meer doden in Duitsland door coronapandemie dan dag eerder

    Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Duitsland is zaterdag wat hoger dan een etmaal eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt zaterdag 879 sterfgevallen, tegen 859 op vrijdag. Ook meldde het RKI 16.417 nieuwe besmettingen, tegenover 17.862 een dag eerder.

    De autoriteiten hebben een strenge lockdown afgekondigd om verdere verspreiding tegen te gaan en ook grenssluitingen worden niet uitgesloten. In Duitsland moesten horecazaken, bioscopen, theaters en sportlocaties in november al dicht. Een maand later volgden ook scholen en niet-essentiële winkels. Die beperkingen blijven tot half februari van kracht.

  21. Avondklok gaat in vanaf 21.00 uur vanavond

    Om klokslag 21.00 uur vanavond gaat de avondklok in. De komende weken moet iedereen tussen 21.00 uur en 04.30 uur binnenblijven, tenzij er een geldige reden is om wel naar buiten te gaan. Schrijver Marieke Lucas Rijneveld schreef een gedicht voor iedereen die wat steun kan gebruiken. Het gedicht is vandaag op de voorpagina van de krant afgedrukt - de eerste dag sinds de Tweede Wereldoorlog dat Nederland weer te maken krijgt met een avondklok. 

    Lees ook: Marieke Lucas Rijneveld schreef dit gedicht over de avondklok

  22. Strengere maatregelen van kracht voor internationale reizigers

    Passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika worden vanaf zaterdag geweerd in Nederland. Het kabinet kondigde eerder deze week strengere maatregelen voor reizigers af in een poging het coronavirus, en vooral de nieuwe varianten, terug te dringen.

    Reizigers die uit hoogrisicogebieden komen, moeten het negatieve resultaat van een sneltest kunnen overleggen. Die moeten ze maximaal vier uur voor vertrek hebben laten doen, naast de al verplichte zogeheten PCR-test. Voor reizigers van de Antillen en een aantal veilige landen geldt die verplichting niet.

    Bepaalde groepen reizigers van buiten de Europese Unie komen het land vooralsnog niet meer in. Zo kunnen zakenreizigers, studenten, kennismigranten, mensen uit de cultuursector en mensen met een relatie met iemand in Nederland niet voor een kort verblijf naar ons land komen.

  23. Tweede vaccin beschikbaar in Brazilië

    In Brazilië zijn vrijdagavond (lokale tijd) 2 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin gearriveerd uit India. Daardoor kan het land nu behalve met het Chinese CoronaVac ook met het zogenoemde 'Oxford-vaccin' gaan vaccineren. Afgelopen zondag werd in São Paulo de eerste Braziliaan met het CoronaVac gevaccineerd tegen het coronavirus.

    De 2 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin arriveerden wel met flinke vertraging. Vorige week al stuurde de Braziliaanse regering een vliegtuig richting India, waar de vaccins worden geproduceerd. Het toestel werd na een binnenlandse tussenlanding aan de grond gehouden nadat bleek dat India de vaccins nog helemaal niet wilde exporteren. Daarop kregen president Jair Bolsonaro en minister van Gezondheid Eduardo Pazuello fikse kritiek vanwege hun lakse optreden en gebrek aan daadkracht.

    Inmiddels zijn sinds zondag ruim 400.000 Brazilianen gevaccineerd. Maar het momenteel aanwezige aantal vaccins (10 miljoen doses CoronaVac en de 2 miljoen doses AstraZeneca-vaccins) is bij lange na niet voldoende om het grootste deel van de meer dan 200 miljoen Brazilianen in te enten.

    Er is nog geen zicht op een snelle beschikbaarheid van meer vaccins. Voor de productie in eigen land van beide vaccins is Brazilië afhankelijk van de levering van een belangrijk bestanddeel uit China, maar ook met dat land lopen de onderhandelingen over de levering daarvan stroef. Het instituut Fiocruz, dat dit jaar ruim 100 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin in Brazilië zou produceren, heeft laten weten dat de eerste nationaal vervaardigde vaccins pas in maart beschikbaar kunnen zijn. (Redactie)

  24. Duizenden inwoners Hongkong moeten in lockdown

    Duizenden inwoners van Hongkong hebben zaterdag het bevel gekregen in hun huizen te blijven vanwege een lockdown die voor het eerst is ingesteld in de Chinese stad. De beperkingen zijn door de autoriteiten opgelegd vanwege een corona-uitbraak in Yau Ma Tei, een van de armste en dichtst bevolkte wijken van de metropool.

    De bewoners mogen hun onderkomens pas verlaten als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen. Ambtenaren zeiden dat ze van plan zijn binnen 48 uur iedereen binnen de aangewezen woonblokken te testen "om het doel van nul gevallen in het district te bereiken".

    Volgens The South China Morning Post gelden de maatregelen voor ongeveer 150 woonblokken waarin pakweg 9000 mensen wonen. Honderden politieagenten staan volgens de krant paraat om de lockdown af te dwingen.

    Hongkong was een van de eerste plaatsen die door het coronavirus werden getroffen nadat het virus eind 2019 uitbrak in Wuhan. Het afgelopen jaar is het totale aantal besmettingen in Hongkong onder de 10.000 gebleven, ongeveer 170 mensen stierven aan de gevolgen van de infectie.

    De afgelopen twee maanden werd de stad getroffen door een vierde golf van besmettingen, waarbij de autoriteiten moeite hadden om het aantal geïnfecteerden laag te houden. (ANP)

    Overheidsmedewerkers in beschermende pakken in het gebied Yau Ma Tei in Hongkong, waar vanaf zaterdag een lockdown geldt.Beeld AP
  25. WHO: stoffen mondkapjes zijn nog steeds effectief

    Zelfs nu nieuwe mutanten van het coronavirus rondwaren, zijn stoffen mondmaskers nog steeds effectief om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag, die eraan toevoegt geen plannen te hebben om de aanbevelingen aan te passen.

    "De stoffen, niet-chirurgische maskers kunnen gebruikt worden door iedereen jonger dan 60 jaar die geen bijzondere gezondheidsproblemen heeft", zei Maria Van Kerkhove, bij de WHO verantwoordelijk voor het beheer van de pandemie. "In regio's waar het virus circuleert moeten mensen ze dragen wanneer ze opeengepakt staan en het onmogelijk wordt om minstens één meter afstand te houden tot anderen. En ook in slecht geventileerde ruimtes."

    Duitsland en Oostenrijk verplichtten eerder deze week het dragen van chirurgische maskers in winkels en het openbaar vervoer. "Het staat landen vrij maatregelen te treffen die ze nodig achten", aldus Van Kerkhove. "Maar ook met de varianten die besmettelijker kunnen zijn, hebben we geen aanwijzingen dat de manier waarop die varianten overgedragen worden anders is." (ANP)

  26. AstraZeneca levert fors minder vaccins dan gepland, wat ook Nederland zal merken

    De eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie zal kleiner uitvallen dan in eerste instantie was verwacht, heeft AstraZeneca laten weten. Dat komt volgens de farmaceut door een probleem in de productie, aldus een woordvoerder.

    Volgens een hoge EU-functionaris gaat AstraZeneca 31 miljoen doses afleveren in het eerste kwartaal van 2021, 60 procent minder dan de bedoeling was. Over de gevolgen voor de 80 miljoen doses die voor het tweede kwartaal zijn besteld, zou AstraZeneca nog geen duidelijkheid kunnen geven.

    Nederland zou in de komende drie maanden kunnen rekenen op genoeg doses voor 2,3 miljoen mensen, maar dat worden er nu nog geen miljoen. Dat raakt in eerste instantie vooral de geplande inentingen van thuiswonende zestigplussers, mensen tussen 18 en 60 jaar met medische indicatie.

    Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zijn Nederland en de andere 27 EU-lidstaten in gesprek met AstraZeneca en dat gesprek wordt komende week voortgezet. De woordvoerder benadrukt dat "de snelheid van levering de snelheid van vaccineren bepaalt" en dat eerdere berichten van het ministerie over hoeveelheden vaccins "met de nodige onzekerheden" omgeven waren.

    Het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die eind januari groen licht voor gebruik van het middel. De Europese landen hebben samen zeker 300 miljoen doses besteld bij de Zweeds-Britse farmaceut. (ANP / Redactie)

  27. KLM werkt koortsachtig aan oplossing voor sneltest-eis

    Luchtvaartmaatschappij KLM zoekt nog altijd naar een oplossing voor het probleem van de sneltesteis voor het personeel. Als dat "koortsachtige overleg" nergens toe leidt, wordt het heel moeilijk om langere vluchten door te laten gaan, laat een woordvoerder weten. Dan zou de eigen crew namelijk mogelijk achter moeten blijven en dat weigert KLM uit het oogpunt van goed werkgeverschap. De situatie zorgt voor een "immense logistieke puzzel".

    Als de verplichte sneltest voor vertrek naar Nederland ook voor het KLM-personeel geldt, kunnen er nagenoeg geen vluchten meer doorgaan, verwacht de luchtvaartmaatschappij. Op vrijdag gingen langeafstandsvluchten nog wel gewoon volgens schema weg, maar zaterdag kan dat dus anders zijn.

    Ondertussen is ook duidelijk geworden dat de eis van een negatieve sneltest kort voor vertrek uit Nederland niet geldt voor een aantal veilige landen en de Nederlandse Antillen. Van die veilige landen vliegt KLM op een aantal niet, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Rwanda, maar wel op landen als China, Thailand en Zuid-Korea. Voor alle andere bestemmingen is het nog onzeker of KLM daarnaartoe kan blijven vliegen. (ANP)

  28. Voor medewerker kerk in sommige gevallen geen avondklok

    Kerkelijke medewerkers die tijdens de komende avondklokperiode "noodzakelijke activiteiten" moeten doen, mogen met een werkgeversverklaring naar buiten, blijkt uit een verklaring op de website van de Protestantse Kerk. Volgens het Nederlands Dagblad betekent dit dat onder anderen predikanten en priesters tijdens de avondklok naar buiten mogen voor zaken als sterfgevallen, het toedienen van de laatste sacramenten en voor digitale kerkdiensten.

    Binnen kerkelijke gemeenten is normaal gesproken geen sprake van een werkgever/werknemer-situatie bij mensen zonder arbeidscontract. "In deze uitzonderijke situatie is het woord werkgeverschap functioneel opgevat", schrijft de Protestantse Kerk. "Het is aan de kerkenraad de afweging te maken wat noodzakelijk en dus urgente werkzaamheden zijn die geen uitstel dulden."

    Verklaringen kunnen door de kerkenraden aan medewerkers gegeven worden. Ze moeten ook een eigen verklaring op zak hebben. Binnen de Rooms-Katholieke Kerk komt de werkgeversverklaring beschikbaar voor priesters, diakens, pastoraal werkers en geestelijk verzorgers, meldt het Nederlandse Dagblad. (ANP)