Direct naar artikelinhoud
Livebloginauguratie Biden

Live: Biden ondertekent ‘voedseldecreet’ en roept Congres op om nieuw coronapakket te steunen • Impeachmentverklaring Trump maandag naar Senaat

Joe Biden is beëdigd als de 46ste president van de Verenigde Staten. Volg zijn eerste dagen als president in dit liveblog.

President Biden hield woensdag kort voor zijn vertrek naar Washington nog een toespraak op New Castle Airport in Delaware.Beeld AFP

Live

  1. Biden ondertekent ‘voedseldecreet’ en roept Congres op om nieuw coronapakket te steunen

    President Joe Biden heeft vrijdag een decreet ondertekend dat voedselhulp en financiële steun voor Amerikanen met een zeer laag inkomen moet verruimen. Biden zette ook zijn handtekening onder een decreet dat de positie van arbeiders in de publieke sector moet versterken en riep het Congres op zich achter zijn miljardenplan voor een nieuw coronasteunpakket te scharen.

    Het voedseldecreet moet onder anderen kinderen uit armere huishoudens van maaltijden voorzien, nu veel van hen geen schoolmaaltijden meer krijgen doordat vanwege de coronapandemie veel scholen dicht zijn.

    Volgens het Witte Huis zijn tien miljoen mensen in de VS werkloos en hebben 29 miljoen volwassenen en 12 miljoen kinderen te kampen met een hongercrisis. Naast voedsel, wil Biden met het decreet ook corona-uitkeringen verzekeren voor mensen die door de pandemie nu zonder werk zitten. (ANP)

  2. Honderden militairen Nationale Garde na inauguratie positief getest op corona

    Honderden militairen van de Nationale Garde die Washington bewaakten tijdens de inauguratie van Joe Biden zijn positief getest op het coronavirus of zitten in quarantaine in hotels, meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico.

    De leiding van de Nationale Garde heeft het totaal aantal besmettingen niet bekendgemaakt, maar gardisten en politici vrezen volgens Politico dat hun aanwezigheid in de Amerikaanse hoofdstad een superspreader event dreigt te worden. In Washington waren woensdag ongeveer 25 duizend gardisten op de been.

    Er was ook kritiek op de omstandigheden waaronder de gardisten hun werk moesten doen. Zo mochten de troepen aanvankelijk uitrusten in het Capitool, maar moesten zij donderdagmiddag tijdelijk verhuizen naar een onverwarmde parkeergarage omdat het parlementsgebouw steeds drukker werd. Twee soldaten, die anoniem wilden blijven, zeiden in de New York Times dat ze in de parkeergarage geen verwarming, elektriciteit en fatsoenlijke sanitaire voorzieningen hadden. Na kritiek vanuit het Congres werd vrijdagochtend bekend dat de soldaten uit de parkeergarage terug naar het Capitool mochten.

    ‘Deze jongens zouden allemaal in hotels moeten zitten’, zei de Republikeinse senator Chris Murphy. Daardoor zouden ze ook meer afstand hebben kunnen nemen, zodat het aantal coronabesmettingen kleiner zou zijn geweest, veronderstelde hij. Een Senaatscommissie gaat nu onderzoek doen naar de werkomstandigheden van de gardisten op de dag van de inauguratie. (ANP)

  3. Nieuwe Amerikaanse klimaatgezant Kerry spreker op klimaattop

    De nieuwe Amerikaanse klimaatgezant John Kerry is maandag een van de sprekers op de Climate Adaptation Summit (CAS), waar Nederland gastheer van is. De internationale klimaattop wordt online gehouden en gaat over het omgaan met de effecten van klimaatverandering, zoals extreme buien, droogte, hitte en een stijgende zeespiegel. Tijdens de top wordt een brede agenda gelanceerd met praktische klimaatoplossingen en -plannen tot 2030.

    Oud-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is aangesteld door president Joe Biden. Onder diens voorganger Donald Trump speelde het klimaat beleidsmatig geen rol van betekenis. Zo stapte hij in 2017 uit het internationale klimaatverdrag van Parijs. Een van de eerste decreten die Biden na zijn inauguratie tekende, was het besluit om de VS weer deel te laten uitmaken van dat verdrag.

    De klimaattop CAS kent veel prominente deelnemers, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Boris Johnson, zijn Canadese collega Justin Trudeau, de Franse president Emmanuel Macron en de Chinese vicepremier Han Zheng. Namens Nederland nemen premier Mark Rutte en minister Cora van Nieuwenhuizen deel. Ook Microsoft-oprichter Bill Gates, IMF-topvrouw Kristalina Georgieva en EU-commissaris Frans Timmermans zijn van de partij. (ANP)

    John Kerry.Beeld REUTERS
  4. Pelosi: impeachmentverklaring Trump maandag naar Senaat

    De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, wil maandag de verklaring van impeachment van Donald Trump naar de Senaat sturen. Op dat moment kan het impeachmentproces in de Senaat beginnen. Dat zei senator Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat, vrijdag.

    Donderdag zei Mitch McConnell, leider van de Democraten in de Senaat, dat hij het proces twee weken wilde uitstellen om Trump, inmiddels ex-president, de kans te geven zijn verdediging voor te bereiden. Trump heeft inmiddels Butch Bowers als advocaat aangesteld, een voormalige medewerker van president George W. Bush.

    De Senaat is nog bezig met het bekrachtigen van de benoeming van ministers van de nieuwe president Biden. Het is niet duidelijk wat het versturen van de impeachmentverklaring voor deze procedure betekent. Eerder zeiden Republikeinen dat zij niet tegelijkertijd kandidaat-ministers kunnen horen en een impeachmentproces tegen Trump voeren.

    Het Huis van Afgevaardigden klaagde Trump vorige week aan omdat hij op 6 januari zijn aanhangers had opgeroepen om het Capitool bestormen. Voor een impeachment in de Senaat is een tweederde meerderheid nodig. Dat betekent dat 17 van de 50 Republikeinse senatoren voor afzetting moeten stemmen. Of dat zal gebeuren is zeer de vraag.

    Peter Giesen

    Lees ook: Bij zijn tweede impeachment is Donald Trump eenzamer dan ooit aan de top

  5. Verlenging kernwapenverdrag door VS ‘nog belangrijker nu relatie met Rusland zo vijandig is’

    Het laatste grote kernwapenverdrag tussen de VS en Rusland - New Start - kan vlak voordat het verloopt, alsnog worden gered. De regering-Biden wil het verdrag verlengen met vijf jaar, conform een voorstel dat Rusland vorig jaar deed.

    Dat is goed nieuws voor de wapenbeheersing, aldus Derek Johnson, het hoofd van Global Zero, een organisatie die pleit voor kernontwapening. ‘Het aanbod van president Biden signaleert een terugkeer naar serieuze diplomatie die een pad biedt naar een veiligere toekomst voor allen’, zei hij tegen Politico.

    Lees hier verder.

    Arnout Brouwers

    Barack Obama en Dmitry Medvedev bij een persconferentie in 2010, na het tekenen van kernwapenverdrag START II.Beeld Reuters
  6. Biden komt met presidentieel besluit om honger te bestrijden

    President Biden zal vrijdag opnieuw twee presidentiële besluiten tekenen, ditmaal om de honger in het land en de economische gevolgen van de pandemie te bestrijden. Biden heeft in de eerste twee dagen van zijn presidentschap al volop gebruik gemaakt van zijn macht om met ‘executive orders’ te regeren.

    Voor deze presidentiële besluiten is toestemming van het Congres niet nodig. De maatregelen die hij tot nu toe nam waren onder andere bedoeld om het beleid van president Trump ongedaan te maken, zoals het inreisverbod voor burgers uit diverse islamitische landen. Ook ging hij over tot een mondkapjesplicht in onder andere federale gebouwen en het openbaar vervoer.

    Een van de presidentiële besluiten die hij vandaag neemt, moet het voor het ministerie van Landbouw mogelijk maken om meer voedselsteun te geven aan arme gezinnen. De tweede moet het mogelijk maken dat federaal personeel recht heeft op een minimumloon van vijftien dollar.

    Redactie

  7. Inauguratie Biden trekt meer kijkers dan die van Trump

    De inauguratie van Joe Biden heeft in de VS meer kijkers getrokken dan de beëdiging van Donald Trump. Verspreid over zes nieuwszenders keken woensdag 39,9 miljoen Amerikanen hoe Biden werd ingezworen als 46ste president.

    Dat is zo’n vier procent meer dan toen Trump werd beëdigd in 2017. Toen keken 38,3 miljoen personen. Dit blijkt uit cijfers van het bureau Nielsen.

    De grote aandacht voor Bidens aantreden zal niet goed zijn gevallen bij de oud-president. Trump en zijn woordvoerder Sean Spicer beweerden in 2017 dat er nog nooit zoveel belangstelling was geweest voor een presidentiële inauguratie. Zo zouden er meer mensen aanwezig zijn geweest op The Mall, vlak voor het Capitool, dan tijdens de beëdiging van Barack Obama.

    De meeste kijkers trok CNN, zo’n 9,9 miljoen, gevolgd door ABC News met 7,6 miljoen. Op Fox News, dat veel Trump-aanhangers trekt, stemden slechts 2,7 miljoen personen af.

    Redactie

    Cafégangers in Atlanta, Georgia kijken woensdag op een tv-scherm naar de inaguratie van Joe Biden.Beeld AFP
  8. Trump zwijgt, maar zijn zoon valt Biden volop aan

    Van oud-president Donald Trump is taal noch teken vernomen sinds hij twee dagen geleden uit het Witte Huis vertrok richting zijn resort Mar A Lago in Florida. Maar de tweets van zijn zoon Donald jr. zijn een goede graadmeter hoe hij zou hebben gereageerd op de bijna dertig presidentiële besluiten die Joe Biden al heeft genomen als de oud-president niet was verbannen op Twitter.

    Hoewel het gebruikelijk is dat oud-presidenten en hun families zich verre houden van kritiek op hun opvolger, bekritiseert Donald jr. volop Biden. ‘We worden weer betrokken bij oorlogen, al op de eerste dag’, twitterde hij na berichten dat Biden Trumps terugtrekking van de Amerikaanse soldaten in Irak overweegt ongedaan te maken. Vlak voor zijn vertrek uit het Witte Huis, klopte Trump zich nog op de borst dat de VS onder zijn presidentschap geen enkele nieuwe oorlog was begonnen.

    Donald jr. valt ook Fox News, ooit een belangrijke Trump-bondgenoot, aan omdat presentator Chris Wallace Bidens inauguratie-toespraak ‘een van de beste’ vond die hij ooit had gehoord. Ook wijst hij op de gewelddadige rellen woensdag in Portland waar Antifa-betogers ramen insloegen van het kantoor van de Democratische Partij. Federale agenten gebruikten traangas om ze te stoppen. President Trump werd bekritiseerd door onder andere de Democraten dat hij federale agenten hard liet optreden tegen betogers in Portland. ‘Joe Biden gebruikt traangas’, twittert Donald jr op sarcastische toon. ‘Dat moet je nu zeggen, toch?’

    Redactie

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. Biden verwijdert bureauknop die Trump gebruikte voor bestellen Diet Coke

    President Biden heeft de rode knop op het presidentiële bureau laten verwijderen die Donald Trump vooral gebruikte om de Witte Huis-keuken te laten weten dat hij trek had in een Diet Coke. Op foto’s van het presidentiële bureau in het opnieuw ingerichte Oval Office is het knopje in geen velden of wegen meer te bekennen.

    De Engelse journalist Tom Newton Dunn van de radio-tak van The Times merkte als een van de eersten op dat de rode knop was verdwenen. Tijdens een interview in 2019 met Trump zag Newton Dunn hoe de president op het knopje drukte om een van de meer dan tien Diet Coke’s te laten brengen die hij dagelijks dronk. Het knopje was ook bedoeld om het huishoudelijk personeel te laten weten dat de president trek had in zijn lunch.

    Newton Dunn was gefascineerd door de rode knop toen hij met een collega van de Sunday Times Trump aan de tand voelde. De president maakte op een gegeven moment een einde aan het mysterie. ‘Uiteindelijk drukte Trump erop waarna een butler snel een Diet Coke bracht op een zilveren schaal’, twitterde Newton Dunn donderdag. Trump is niet alleen een liefhebber van Diet Coke. Bekend is dat hij ook al jaren ‘verslaafd’ is aan hamburgers van McDonalds.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De Democratische politieke strateeg Emmy Bengtson zag de tweet van Newton Dunn en vroeg zich af hoe Biden en zijn team hadden besloten de rode knop te verwijderen. ‘Ik zou er veel geld voor over hebben gehad om in de kamer te zijn om getuige te zijn van het gesprek, waarvan ik denk dat het zo ging:

    Biden: ‘Ok, wat gaan we nu doen?’

    Staflid: ‘Het Oval Office inrichten. De foto’s zijn gedaan. Wilt u de Diet Coke-knop houden?’

    Biden: ‘De in godsnaam wat voor knop?’

    Redactie

  10. Fauci verbergt niet dat hij blij is af te zijn van Trump

    De Amerikaanse topimmunoloog Anthony Fauci steekt niet onder stoelen of banken dat hij blij is dat hij Donald Trump niet meer hoeft te adviseren over de aanpak van de pandemie. Fauci, die ook de nieuwe regering adviseert, zei op zijn eerste coronabriefing onder Biden dat hij zich het afgelopen jaar vaak ‘ongemakkelijk’ voelde.

    Hij doelde onder andere op de pogingen van Trump om het antimalariamiddel hydroxycloroquine in te zetten in de strijd tegen het virus. Uit onderzoek bleek echter dat het medicijn niet effectief was. ‘Het was niet gebaseerd op wetenschappelijke feiten’, aldus Fauci over Trumps promotie van het middel.

    De corona-adviseur zei donderdag in het Witte Huis dat hij zich onder Biden vrij voelde om te zeggen wat wij wilde zonder bang te zijn voor ‘repercussies’. Fauci: ‘Het is een bevrijdend gevoel dat je hier kunt komen en kan praten over wat je weet, wat het bewijs is, wat de wetenschap zegt en dat je de wetenschap moet laten spreken. Een van de nieuwe dingen onder deze regering is dat als je het antwoord op iets niet weet, je niet moet gaan raden. Zeg gewoon dat dat je het antwoord niet weet.’

    Twitter bericht wordt geladen...

    Redactie

  11. Biden bekritiseerd voor niet dragen mondkapje

    President Biden is onder vuur komen te liggen omdat hij zich niet hield aan zijn eigen mondkapjesplicht. Sinds woensdag moet iedereen in een federaal gebouw of op federaal land een mondkapje te dragen, zo besloot Biden woensdag per presidentieel besluit. Maar uren later was de president in het Lincoln-monument te zien zonder mondkapje. Ook zijn kleinkinderen droegen geen mondkapje.

    Biden bezocht het monument ter gelegenheid van de festiviteiten rond zijn beëdiging. Een dag later verruimde hij de mondkapjesplicht. Ook bezoekers en reizigers op luchthavens, treinstations en in het openbaar vervoer moeten vanaf nu een mondkapje om doen in de strijd tegen het coronavirus.

    Fox News greep Bidens verschijning in het Lincoln-monument donderdag aan om te vragen of de president niet het slechte voorbeeld had gegeven. De Democraat bekritiseerde president Trump sinds de uitbraak constant omdat deze geen mondkapje droeg.

    ‘Hij was een avond op een historische dag aan het vieren’, aldus Bidens woordvoerder Jen Psaki. Ze vond dat er grotere problemen waren in de VS dan de vraag of de president het slechte voorbeeld had gegeven. Psaki: ‘Gisteren was een historisch moment in onze geschiedenis. Hij werd ingehuldigd als president van de VS. Hij was omringd door zijn familie. We nemen een aantal voorzorgsmaatregelen. Ik denk dat we op dit moment grotere problemen hebben om ons zorgen over te maken.’

    De Republikeinse parlementariër Andy Biggs viel Biden aan. ‘Een plicht voor hen, maar niet voor mij’, twitterde Biggs bij een foto van de president in het monument.

    Redactie

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Hoogste Iraanse leider dreigt Trump met ‘wraak’ voor dood generaal

    De hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft oud-president Donald Trump gedreigd met ‘wraak’ voor de dood van de hoge generaal Qassem Soleimani. Khamenei plaatste op Twitter een foto van een man op een golfbaan die veel lijkt op Trump.

    Het was begin deze maand een jaar geleden dat Soleimani bij de Iraakse hoofdstad Bagdad werd gedood door een Amerikaanse drone. De VS beschuldigden hem er al jaren van betrokken te zijn geweest bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak.

    ‘Zowel degenen die opdracht hebben gegeven tot de moord op Soleimani als degenen die dit hebben uitgevoerd, moeten worden gestraft’, luidt de tekst in het Perzisch bij een poster. De golfer, die net als Trump blond haar heeft, lijkt het doelwit te zijn van een Iraanse drone. Khamenei: ‘Deze wraak zal zeker op het juiste moment plaatsvinden.' Trump bevindt zich nu in zijn resort in Mar A Lago in Florida. Hij golft vaak als hij daar is.

    De Iraanse leider sprak het dreigement eerder uit in een toespraak in december, aan de vooravond van de herdenking van de dood van Soleimani. De generaal leidde een onderdeel van de Revolutionaire Garde dat verantwoordelijk is voor de buitenlandse activiteiten van deze machtige militaire groep. Twitter heeft geen actie ondernomen tegen de dreigtweet van Khamenei. Eerder deze maand verwijderde Twitter een tweet van hem waarin hij zei dat de Amerikaanse en Britse coronavaccins onbetrouwbaar waren.

    Redactie

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. ‘Trump moet 2 weken krijgen om verdediging voor te bereiden’

    De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell wil dat ex-president Trump twee weken de tijd krijgt om zich voor te bereiden op een afzettingsproces. Volgens de website Politico zei McConnell dat tegen partijgenoten. Trump maakte donderdag bekend dat hij een advocaat heeft gevonden, Butch Bower, een jurist uit South-Carolina die eerder voor president George W. Bush werkte. 

    In een verklaring zei McConnell: 'Republikeinse Senatoren staan gezamenlijk achter het principe dat de Senaat, de staf van de president, en voormalig president Trump zelf allemaal een volledig en eerlijk proces verdienen, dat respect toont voor zijn rechten en de belangrijke feitelijke, juridische en grondwettelijke vragen die er op het spel staan.'

    Mitch McConnell steunde Trump tijdens de eerste impeachmentprocedure in 2019, toen de president ervan werd beschuldigd dat hij militaire hulp aan Oekraïne afhankelijk had gemaakt van een Oekraïens onderzoek naar zijn politieke rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter. Nu heeft hij gezegd dat Trump bij de bestorming van het Capitool heeft aangezet tot geweld. Of hij ook voor afzetting gaat stemmen is niet bekend.

    Redactie

  14. VS willen kernwapenverdrag met Rusland 5 jaar verlengen

    De nieuwe regering van president Joe Biden wil het verdrag met Rusland over beperking van kernwapens met vijf jaar verlengen. De woordvoerder van Biden zegt dat de regering haast moest maken met de beslissing, omdat het Verdrag voor Vermindering van Strategische Nucleaire Wapens (New START) uit 2010 op 5 februari afloopt.

    Moskou en de regering-Trump leken vorig najaar een akkoord te hebben over een verlenging van een jaar, maar er bleek meer tijd nodig om te praten over bevriezing van het huidige nucleaire arsenaal. Het Kremlin liet woensdag weten nog altijd open te staan voor verlenging, nadat de Bidens beoogde ministerie van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had gezegd daar ook voorstander van te zijn.

    In het New Start-verdrag wordt bepaald dat de Russische en Amerikaanse nucleaire wapenvoorraden worden teruggebracht tot 1550 operationele kernkoppen voor elk land. Als verlenging uitblijft, wordt gevreesd voor een nieuwe wapenwedloop en oplopende spanning tussen Moskou en Washington. Het verdrag is duidelijk in het belang van de Amerikaanse veiligheid, zeker gezien de ‘vijandige’ relatie met Rusland, zei een hooggeplaatste functionaris tegen The Washington Post. (ANP)

  15. Impeachment Trump loopt vertraging op door benoeming ministers

    De impeachmentprocedure tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump loopt vertraging op. De Democraten willen dat de Senaat eerst de benoeming van alle ministers van de nieuwe president Biden goedkeurt, alvorens zij de afzetting van Trump behandelt. Volgens de Republikeinen kan de Senaat niet tegelijkertijd de benoemingen van Biden en de impeachment van Trump afhandelen.

    De aanklacht van het Huis van Afgevaardigden tegen Trump, wegens zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari, ligt nu op het bureau van Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis. Zij zei niet te weten wanneer ze de aanklacht naar de Senaat zou sturen. Wel zei ze het belangrijk te vinden dat de procedure doorgaat. ‘Ik denk niet het dat de eenheid van het land ten goede komt om te zeggen: oh, laten we gewoon vergeten en verder gaan. Dat is niet hoe je eenheid tot stand brengt. Mensen zijn om het leven gekomen op 6 januari’, aldus Pelosi.

    Veel aanhangers van Trump vinden dat impeachment geen zin meer heeft nu hij het Witte Huis heeft verlaten. De Democraten hopen met een veroordeling van Trump te bereiken dat hij in de toekomst geen politieke ambten meer mag uitoefenen. Of dat lukt is overigens zeer de vraag. Om Trump te veroordelen is de steun van 17 Republikeinse senatoren nodig.

    Peter Giesen

  16. Biden erft slechte economie: 900 duizend nieuwe werklozen in één week

    Het verlies van banen in de VS gaat onverminderd door vanwege de pandemie. In de afgelopen week vroegen zo’n 900 duizend nieuwe werklozen een uitkering aan. Het enorme aantal laat nog eens zien hoe slecht de economische situatie is nu president Biden is aangetreden. Herstel van de economie is een topprioriteit voor de nieuwe leider van de VS.

    Volgens cijfers van het ministerie van Arbeid kregen begin deze maand zo’n zestien miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering. Biden presenteerde vorige week een coronahulpplan van 1.900 miljard dollar. Als het Congres dit plan goedkeurt, krijgen de meeste Amerikanen een bedrag van 1.400 dollar. Eerder werd besloten, onder de regering-Trump, om de getroffen bevolking te steunen met een cheque van 600 dollar.

    Redactie

  17. Nederlandse uitgevers tonen interesse in poëzie Amanda Gorman (23), die indruk maakte tijdens inauguratie

    Nederlandse uitgeverijen hebben interesse in het uitgeven van werk van Amanda Gorman. De 23-jarige schrijfster viel woensdag op met haar toespraak tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden.

    Mo Literary Services, dat de Nederlandse vertaalrechten van Gorman bezit, meldt dat zich donderdagochtend al meerdere serieuze kandidaten hebben gemeld. ‘Vertaalde poëzie is over het algemeen in Nederland niet heel gemakkelijk te verkopen’, aldus een woordvoerder. ‘Maar Amanda Gorman vertegenwoordigt wel een nieuwe generatie die opvalt en die zeker leeftijdgenoten erg aanspreekt. Je ziet nu, na haar toespraak van woensdag, ook al hoe belangrijk sociale media kunnen zijn in het opbouwen van publiek.’

    Amanda Gorman draagt haar gedicht voor tijdens de inauguratie.Beeld EPA

    Gorman kreeg er in een paar uur tijd miljoenen volgers bij op sociale media. In de VS is Gorman al langer een grote naam. Zo is Oprah Winfrey een groot liefhebber van haar werk. Zij schonk de dichteres de gele Prada-jas, die de 23-jarige droeg tijdens de inhuldiging. Componist Lin-Manuel Miranda prees de voordracht van de kunstenares. Zijn musical Hamilton was een belangrijke inspiratiebron voor Gorman. 

    Vandaag, een dag na de voordracht, staan Gormans boeken bovenaan de bestsellerlijsten van Amazon.

    De dichteres sprak onder meer:
    We did not feel prepared to be the heirs
    Of such a terrifying hour.
    But within it we've found the power
    To author a new chapter,
    To offer hope and laughter to ourselves

    Bekijk hieronder haar hele voordracht.

    ANP/Redactie

  18. Bush prijst zwarte Democraat voor diens rol bij verslaan van Trump

    De Democratische zwarte parlementariër James Clyburn die de presidentskandidatuur van Joe Biden begin vorig jaar redde door hem te steunen, wordt hiervoor geprezen door de Republikeinse oud-president George W. Bush. Volgens Clyburn noemde Bush hem woensdag bij de inauguratie ‘de redder’ van het land.

    Clyburn sprak toen zijn steun uit voor Biden na de slechte resultaten van Biden in de eerste voorverkiezingen. Dankzij de steun van Clyburn, afkomstig uit South Carolina, wist Biden deze staat met veel zwarte kiezers te winnen. Biden won daarna ook in veel andere staten, dankzij de steun van het zwarte electoraat.

    Bush, die Trump nooit heeft gesteund, sprak de zwarte leider tijdens de inauguratie-ceremonie bij het Capitool. Zijn boodschap: zonder Clyburn was Trump nu nog steeds president. Clyburn: ‘George Bush zei tegen mij: jij bent de redder, want als ik Joe Biden niet had gesteund, dan zouden we deze machtsoverdracht vandaag niet hebben. Hij zei tegen mij dat Joe Biden de enige was die de zittende president kon verslaan.’

    Redactie


    James Clyburn, een van de Democratische leiders in het Huis van Afgevaardigden, en oud-president Bush tijdens een onderonsje. Tijdens de inauguratie van Joe Biden zei Bush dat Biden zonder Clyburn geen president was geweest.Beeld BSR Agency
  19. Biden komt met tien presidentiële besluiten om pandemie te bestrijden

    President Biden gaat opnieuw, op zijn tweede dag in het Witte Huis, met een serie presidentiële besluiten ingrijpende maatregelen nemen, nu gericht tegen de pandemie. Hij zal vandaag tien ‘executive orders’ tekenen om onder andere het aantal vaccinaties en testen op te voeren. Ook moet het gebruik van mondkapjes verder uitgebreid worden.

    Nadat Biden op woensdag al een mondkapjesplicht had ingevoerd in federale gebouwen en op federaal land, wordt het dragen van een mondkapje vanaf nu ook verplicht tijdens reizen. Reizigers op luchthavens en in vliegtuigen, schepen en het openbaar vervoer moeten een mondkapje gaan dragen om het aantal besmettingen in te dammen. Luchtvaartmaatschappijen en vervoersbedrijven eisen dit nu al van reizigers maar met deze federale verplichting hebben ze meer ruimte om weigerende passagiers aan te pakken. De stap van Biden is een flinke breuk met het beleid van de regering-Trump die niet zo ver wilde gaan. Buitenlandse reizigers moeten verder een negatieve coronatest hebben voor ze afreizen naar de VS en bij aankomst verplicht in quarantaine gaan.

    De presidentiële besluiten moeten Biden verder helpen om in de eerste dagen van zijn presidentschap honderd miljoen vaccinaties uit te voeren. Dit had hij beloofd voor zijn aantreden. Hierna waren kritische geluiden te horen of dit wel mogelijk was. Witte Huis-functionaris Jeff Zients noemde de doelstelling van Biden donderdag ‘ambitieus en haalbaar’.

    Redactie

  20. Trumps bondgenoten uiten eerste kritiek op besluiten Biden

    Oud-president Trump heeft geen Twitter-account meer om kritiek te leveren op de eerste besluiten van zijn opvolger Joe Biden, maar zijn voormalige adviseur Stephen Miller wel. Ook de Republikeinse senator Ted Cruz ging naar Twitter om uit te halen naar de nieuwe president.

    Miller, een hardliner en architect van Trumps immigratiebeleid, bekritiseerde in een tweet het schrappen door Biden van het inreisverbod voor burgers uit diverse moslimlanden. Ook het ingrijpende plan van Biden om elf miljoen illegalen de mogelijkheid te geven binnen acht jaar staatsburger te worden, vindt Miller onbegrijpelijk. Biden zette de bouw van de muur aan de grens met Mexico per presidentieel besluit ook stil.

    ‘Vandaag beloofde de president de president te zijn voor alle Amerikanen’, aldus Miller die moet toezien hoe in rap tempo wordt gebroken met Trumps beleid. ‘Het is onduidelijk hoe alle Amerikanen er beter van worden door reizen vanaf terreur-hotspots weer mogelijk te maken, een gigantische amnestie voor te stellen of de plaatsing van veiligheidsbarrières langs de zuidwestelijke grens stop te zetten.’

    Cruz vond het onbegrijpelijk dat Biden het mogelijk maakt dat de VS zich weer aansluiten bij het Klimaatakkoord van Parijs. ‘Door opnieuw toe te treden tot het Klimaatakkoord van Parijs geeft president Biden aan dat hij meer geïnteresseerd is in de mening van de burgers van Parijs dan in de banen van de burgers van Pittsburgh’, twitterde Cruz. Die laatste stad koos de senator niet toevallig als voorbeeld: vier jaar geleden zei Trump, toen de VS zich terugtrekken uit het akkoord: ‘Ik ben verkozen om de inwoners van Pittsburgh te dienen, niet die van Parijs.’

    ‘Dit akkoord zal weinig invloed hebben op het klimaat en zal het bestaan van Amerikanen schaden,’ aldus Cruz, die zijn eigen presidentiële ambities koestert.

    Redactie


    Twitter bericht wordt geladen...

  21. Clinton, Obama en Bush roepen op verdeeldheid te beëindigen in gezamenlijke videoboodschap

    De Amerikaanse oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton hebben in een video de bevolking opgeroepen een einde te maken aan de verdeeldheid in het land. Met hun boodschap schaart het drietal zich achter de roep van president Joe Biden om de politieke tegenstellingen, na vier jaar Trump, te verminderen.

    ‘Iedereen moet een toontje lager zingen en de hand reiken naar hun vrienden en buren om dit mogelijk te maken’, aldus Clinton, een Democraat. Bush, een Republikein, wenste Biden veel succes toe. ‘Uw succes is het succes van ons land’, aldus Bush.

    Het filmpje werd opgenomen op de militaire begraafplaats Arlington. De drie oud-presidenten vergezelden Biden woensdag toen hij het Graf van de Onbekende Soldaat bezocht. Een andere oud-president die nog in leven is, de 95-jarige Democraat Jimmy Carter, kon er niet bij zijn vanwege zijn broze gezondheid. Hij stuurde Biden wel een boodschap om hem te steunen.

    Het drietal benadrukte het belang van een vreedzame machtsoverdracht, een duidelijke verwijzing naar de bestorming van het Capitool en de pogingen van Trump om Bidens presidentschap te voorkomen. Ook veroordeelden ze, tussen de regels door, het besluit van Trump om Bidens beëdiging niet bij te wonen. Trump vertrok naar zijn resort in Florida.

    ‘Inauguraties markeren een traditie, van een vreedzame machtsoverdracht, die meer dan twee eeuwen oud is’, zo hield Obama de Amerikanen voor. Bush: ‘Het feit dat wij hier met ons drieën staan ​​te praten over een vreedzame machtsoverdracht getuigt van de institutionele integriteit van ons land.’

    Het is traditie dat oud-presidenten na hun presidentschap gezamenlijk optrekken om de bevolking een hart onder de riem te steken, onder andere bij rampen. Verwacht wordt dat Trump, die in de afgelopen jaren heeft uitgehaald naar alle drie oud-presidenten, zich niet snel bij hen zal voegen.

    Redactie

    Lees ook: ‘Eenheid’, dat was misschien wel het belangrijkste woord in de inauguratietoespraak van Joe Biden: lees de hele tekst met analyse

  22. Biden verwijdert beeld en portret van Churchill en omstreden president Andrew Jackson uit Oval Office

    President Biden heeft in het Oval Office een beeld laten verwijderen van de Britse leider Winston Churchill en een portret van Andrew Jackson, de populistische oud-president die onder andere betrokken was bij de slavenhandel. Het tweetal werd bewonderd door Donald Trump.

    Onder president Obama werd de buste van Churchill ook verwijderd, ten gunste van Martin Luther King. 

    Biden heeft de presidentiële werkruimte opnieuw ingericht met portretten van bewonderde Amerikaanse leiders, zoals oud-president Franklin Roosevelt. Tegenover zijn bureau hangt nu een groot portret van Roosevelt, die zich net als Biden nu voor een grote crisis stond tijdens zijn presidentschap. Roosevelt was president tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    Twitter bericht wordt geladen...

    In het Oval Office zijn ook bustes te zien van de zwarte leider Martin Luther King, de vermoorde oud-minister van Justitie Robert F. Kennedy, de zwarte burgerrechtenvoorvechter Rosa Parks en vakbondsleider Cesar Chavez. Om de noodzaak van nationale eenheid te benadrukken, na vier jaar Trump, zijn portretten van twee staatsmannen dichtbij elkaar geplaatst die verschillend dachten over veel onderwerpen: oud-president Thomas Jefferson en politicus Alexander Hamilton.

    ‘Het was belangrijk voor president Biden om een Oval Office binnen te lopen die op Amerika leek en die het beeld liet zien van wie hij als president wil worden’, aldus Witte Huis-medewerker Ashley Williams.

    Redactie


    Bidens nieuwe inrichting van het Oval Office, met boven de schouw oud-president Franklin Delano Roosevelt.Beeld AP
  23. President Biden veroordeelt Chinese sancties tegen Trump-functionarissen

    President Biden heeft de Chinese sancties tegen 28 Trump-functionarissen, onder wie oud-minister van Buitenlandse Zaken Pompeo, donderdag scherp veroordeeld. Het Witte Huis noemde de strafmaatregelen ‘niet productief en cynisch’ en deed een beroep op Democraten en Republikeinen ze te veroordelen.

    Het was de eerste actie van de regering-Biden tegen Beijing. China hoopt dat de relatie met de VS zal verbeteren nu Trump weg is. Washington en Beijing ruzieden de afgelopen jaren over onder andere de handelsrelatie en de pandemie. De regering-Trump beschuldigde China voor Biden aantrad nog van genocide tegen de Oeigoeren-minderheid.

    Direct na de beëdiging van Biden maakte China de sancties tegen Pompeo en de andere functionarissen bekend. De Chinese regering beschuldigde ze van ‘liegen en bedrog’ om Beijing zwart te maken. Ze werden gestraft met reisbeperkingen en financiële sancties.

    Behalve Pompeo werden ook Trumps economische adviseur Peter Navarro, nationale veiligheidsadviseur Robert O'Brien en VN-ambassadeur Kelly Craft getroffen door de Chinese wraak. De strafmaatregelen zijn symbolisch omdat het nog maar de vraag is of de functionarissen snel zullen afreizen naar China.

    ‘In de afgelopen jaren hebben sommige anti-Chinese politici in de VS, uit egoïstische politieke belangen en vooroordelen en haat jegens China, een reeks idiote maatregelen genomen die de binnenlandse aangelegenheden van China ernstig hebben verstoord’, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken minuten nadat Biden was aangetreden.

    Redactie

    Lees ook: Op de laatste dag nog een eenmansactie van Pompeo tegen Chinese ‘genocide’ in Xinjiang: vier vragen

  24. VS deporteren de komende 100 dagen geen migranten

    De Verenigde Staten deporteren de komende honderd dagen geen vreemdelingen zonder verblijfsvergunning, zodat er sprake kan zijn van 'eerlijke en effectieve' naleving van het immigratiebeleid van de nieuwe regering-Biden. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waar de immigratiedienst onder valt, heeft dat woensdagavond laat (plaatselijke tijd) laten weten.

    In het memo van het ministerie staat dat de regering met name wil dat het zich richt op de veiligheidssituatie bij de grens en de coronapandemie. Biden beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne al dat hij een moratorium zou instellen op deportaties.

    Biden maakte woensdag op zijn eerste werkdag als president direct korte metten met een aantal omstreden beleidsmaatregelen rond immigratie van zijn voorganger Donald Trump. Zo gaf hij opdracht om beleid te behouden dat ervoor zorgt dat migranten zonder verblijfsvergunning die als kind naar de Verenigde Staten zijn gekomen, niet worden gedeporteerd. Trump wilde deze maatregel juist beëindigen en de zogenoemde 'dreamers' het land uitzetten. Biden zette daarnaast een streep door het inreisverbod voor mensen uit een groot aantal overwegend islamitische landen, ook wel bekend als de 'moslimban'.

    Mogelijk de meest ingrijpende beleidsmaatregel op het gebied van immigratie is een wetsvoorstel voor hervorming van het immigratiebeleid dat Biden woensdag naar het parlement stuurde. Dat wetsvoorstel moet mogelijk maken dat vreemdelingen zonder verblijfsvergunning binnen vijf jaar een permanente verblijfsvergunning kunnen krijgen en drie jaar daarna ook Amerikaans staatsburgerschap.

    Hoewel Biden op zijn eerste dag al veel beleid van Trump ongedaan is gaan maken, zal het volgens migratie-experts nog maanden duren totdat Biden alle beperkingen van de laatste vier jaar heeft teruggedraaid. Trump stond, met hulp van zijn adviseur Stephen Miller, bekend om zijn harde lijn op het gebied van migratie. Al tijdens zijn campagne noemde hij Mexicaanse immigranten 'verkrachters' en speelde hij in op angst voor mensen uit het buitenland.

    ANP/Redactie

    Lees ook: Migrantenkaravaan stuit op dichte grenzen, de erfenis van Trump

  25. Biden belt als eerste Trudeau

    De eerste buitenlandse leider die de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden vrijdag belt, is de Canadese premier Justin Trudeau. Dat heeft woordvoerster van het Witte Huis Jen Psaki woensdag aangekondigd tijdens haar eerste persconferentie. Ze gaf ook aan dat Biden 'de stoel van de VS op het wereldtoneel opnieuw wil claimen'.

    Biden zal met Trudeau onder meer het decreet bespreken dat de Amerikaanse president ondertekende om de bouw van de pijplijn Keystone XL tussen de VS en Canada stop te zetten. Trump maakte de bouw hiervan tijdens zijn presidentschap mogelijk, een omstreden beslissing wegens negatieve gevolgen voor het klimaat en de omgeving rond de pijplijn, die 6,6 miljard euro had moeten kosten.

    Trudeau drukte woensdag al zijn teleurstelling uit over de beslissing. 'We zijn tevreden dat de president wil strijden tegen de klimaatverandering, maar we zijn teleurgesteld over zijn beslissing over Keystone XL', zei hij. 'We erkennen wel dat Biden zijn campagnebeloften wil waarmaken.'

    De woordvoerster van Biden liet ook weten dat er nog géén telefoontje met de Russische president Vladimir Poetin gepland staat, met een knipoog naar de goede band tussen Trump en zijn Russische president. 'De president wil concentreren op zijn partners en bondgenoten en de relaties weer opbouwen', aldus Psaki.

    Redactie

    Lees ook: Canada keurt omstreden uitbreiding van oliepijpleiding door Rocky Mountains goed

  26. Eerste kabinetslid regering-Biden benoemd

    De Amerikaanse Senaat heeft woensdag met een zeer ruime meerderheid de benoeming bevestigd van Avril Haines als Director of National Intelligence (DNI). In die functie zal Haines de verschillende Amerikaanse inlichtingendiensten moeten coördineren. Haines is zo het eerste lid van het team-Biden van wie de aanstelling is bevestigd door de Senaat.

    De 51-jarige Haines wordt de eerste vrouwelijke DNI. Eerder al werkte Haines samen met de nieuwe president. Zo was ze van 2013 tot 2015, onder Barack Obama, onderdirecteur van de CIA.

    De Senaat moet de belangrijke aanstellingen van een nieuwe regering bevestigen. In de nieuw samengestelde Senaat beschikken de Democraten over een krappe meerderheid. De benoeming van Haines kreeg de steun van 84 senatoren, onder wie verschillende Republikeinen. Tien senatoren stemden tegen. (Belga)

    Avril Haines.Beeld AFP
  27. Streamingplatform Twitch schorst Trump voor onbepaalde tijd

    Livesteamingplatform Twitch heeft het profiel van de voormalige president Donald Trump voor onbepaalde duur geschorst. Dat schrijft nieuwswebsite The Hill woensdag.

    'We hebben het Twitch-kanaal van Donald Trump voor onbepaalde tijd geschorst door het blijvende risico van het aanzetten tot geweld', aldus het livestreamingplatform dat vooral bekend is bij gamers, in een mededeling. 'De uitingen van de president kunnen nog steeds worden gezien als oproepen tot actie. We nemen deze beslissing om het risico op schade te verwijderen in onze gemeenschap en in het grote publiek.'

    Volgens de huidige regels van Twitch worden kanalen enkel geschorst in de meest ernstige gevallen en kan de gebruiker daartegen niet in beroep gaan.

    Twitch nam een eerste keer actie tegen het kanaal van Trump op 7 januari, een dag nadat aanhangers van de president het Capitool bestormden. Ook Facebook en Instagram schorsten Trumps profiel voor onbepaalde duur, Twitter annuleerde zijn account definitief. En ook YouTube en Snapchat namen maatregelen.

    Trump heeft ongeveer 150.000 volgers op Twitch. Het platform won de laatste jaren aan populariteit bij politici. Vorig jaar lokte de Democrate Alexandria Ocasio-Cortez honderdduizenden kijkers toen ze een populaire game speelde en van de gelegenheid gebruik maakte om jonge mensen aan te zetten om te gaan stemmen. (Belga)

  28. VN en EU zijn blij dat de VS het klimaatverdrag weer steunen

    Vanuit de Europese Unie en de Verenigde Naties is opgetogen gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om de VS weer deel te laten uitmaken van het klimaatverdrag van Parijs. Biden ondertekende woensdag een decreet waarmee de VS zich weer conformeren aan de doelen van het klimaatakkoord om de opwarming van de aarde te beperken.

    In een gezamenlijke verklaring stellen vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en EU-buitenlandchef Josep Borrell dat zij de terugkeer van de VS in het verdrag van Parijs verwelkomen. 'We kijken ernaar uit om om de Verenigde Staten weer aan onze zijde te hebben in het aanvoeren van de internationale inspanningen om de klimaatcrisis te bestrijden', schrijven Timmermans en Borrell. 'De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van ons tijdperk en kan alleen worden overwonnen door onze krachten te bundelen.'

    VN-chef Antonio Guterres riep Biden direct op om een 'ambitieus' plan op te stellen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. 'Ik verwelkom de stappen van president Biden om weer mee te doen met het verdrag van Parijs over klimaatverandering en zich aan te sluiten bij de groeiende coalitie van regeringen, steden staten, bedrijven en mensen die ambitieus actie ondernemen om de klimaatcrisis te bestrijden', aldus Guterres.

    Bidens voorganger Donald Trump besloot in juni 2017 om uit het verdrag van Parijs te stappen. Vanaf 4 november 2020 maakten de VS niet langer deel uit van de wereldwijde coalitie tegen de opwarming van de aarde.

    Trump houdt nog altijd vol dat dat er geen klimaatcrisis gaande is. Biden denkt daar anders over en is juist een groot voorstander van het tegengaan van opwarming van de aarde. In zijn campagne beloofde hij te zullen mikken op nul CO2-uitstoot in 2050 in de VS. (ANP)

  29. Biden: Trump liet een ruimhartige brief achter

    President Trump lapte de traditie aan zijn laars en was niet aanwezig bij de inauguratie van zijn opvolger Biden. Aan een traditie hield hij zich wel: hij liet in het Witte Huis een brief achter voor zijn opvolger.

    ‘De president schreef een zeer ruimhartige brief’, zei Biden woensdag tegen journalisten. Hij wilde niet vertellen wat erin stond voordat hij Trump erover gesproken had. ‘Maar het was genereus’, aldus Biden.

    Vier jaar geleden schreef Barack Obama aan Trump dat een president ‘slechts tijdelijk’ in het Witte Huis verblijft. ‘Dat maakt ons de beschermers van de democratische instituties en tradities - zoals de rule of law, de scheiding der machten, gelijke bescherming en burgerlijke vrijheden - waarvoor onze voorvaderen gevochten en gebloed hebben’, aldus Obama aan Trump.

    Op zijn beurt kreeg Obama een brief van zijn voorganger George W. Bush. Er zouden Obama moeilijke momenten te wachten staan, zei hij, waarin critici tegen zijn beleid zouden fulmineren en vrienden hem zouden teleurstellen. ‘Maar je zult een almachtige God hebben om je te troosten, een gezin dat van je houdt, en land, waartoe ook ik behoor, dat hoopt dat je zult slagen.’

    Peter Giesen

    Biden ondertekent een stapel decreten in het Oval Office in het Witte Huis.Beeld REUTERS
  30. Biden begint presidentschap met ondertekenen presidentiële bevelen

    De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden begon zijn verblijf in het Witte Huis woensdag meteen met het ondertekenen van 15 executive orders (presidentiële bevelen). Zo scharen de onderschrijven de Verenigde Staten het klimaatakkoord van Parijs weer. Het inreisverbod voor reizigers uit moslimlanden wordt geschrapt.

    De bevelen waren tevoren aangekondigd. Biden wilde laten zien dat hij op zijn eerste dag iets wilde veranderen. Met de bevelen draait hij het beleid van zijn voorganger Trump in veel opzichten terug.

    Hij trok de toestemming voor de controversiële Keystone XL oliepijplijn van Canada naar het Noorden van de VS in. Ook verruimde hij de mogelijkheden voor studie en werk voor de Dreamers, jongeren die als kind illegaal naar de Verenigde Staten zijn gekomen met hun ouders. Daarnaast maakte hij een einde aan een door Trump uitgeroepen noodtoestand die het mogelijk maakte om federaal geld naar de bouw van een muur aan de grens met Mexico te sluizen.

    Biden wil een veel scherper coronabeleid voeren dan zijn voorganger. Daarom maakte hij mondkapjes en afstand houden verplicht in federale gebouwen en op federale grond.

    Peter Giesen

  31. Harris beëdigt nieuwe senatoren

    Vicepresident Kamala Harris is nu aangekomen bij het Capitool, waar zij drie nieuwe Democratische senatoren zal beëdigen. Daarmee is de Senaat nu officieel gelijk verdeeld over de twee partijen: 50 procent Democraten en 50 procent Republikeinen. Omdat Harris de beslissende stem heeft als de stemmen staken, zijn de Democraten nu de dominante partij.

    Harris ontving een staande ovatie van haar voormalige Senaatscollega’s toen ze plaatsnam om de kamer voor het eerst als vicepresident voor te zitten.

    Sacha Kester


    Twitter bericht wordt geladen...

  32. Biden gearriveerd bij Witte Huis

    Joe Biden is bij het Witte Huis aangekomen na een korte tocht met zijn auto door de stad. Op een gegeven moment stapte hij uit de auto, en liep het laatste gedeelte naar 1600 Pennsylvania Avenue.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook vicepresident Harris is aangekomen bij het Witte Huis. Zij heeft, net als Biden, het laatste stuk lopend afgelegd met haar gezin. Toen een verslaggever haar vroeg hoe zij zich voelde, zei ze: 'Ik ben gewoon op weg naar mijn werk.'

    Twitter bericht wordt geladen...

    Sacha Kester

  33. Warm geklede Bernie Sanders wordt meme

    De meeste gasten bij de beëdiging verschenen in een pak, maar senator Bernie Sanders kwam in een winterjas en wanten. Hij vertelde zelf dat hij als inwoner van de staat Vermont weet hoe hij zich op kou moet kleden, en dat hij minder heeft met mode. ‘We willen warm blijven, en dat heb ik vandaag ook gedaan.’

    Hij was al snel een meme op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

    Sacha Kester

  34. Gezinnen van kinderen Trump komende zes maanden nog beveiligd

    Alle kinderen van Donald Trump, en hun gezinnen, worden de komende zes maanden nog beschermd door de geheime dienst. Normaal gesproken hebben alle oud-presidenten daar levenslang recht op, en hun kinderen totdat zij zestien jaar oud zijn, maar de Washington Post schrijft dat Trump vlak voor zijn vertrek uit het Witte Huis nog een opdracht heeft getekend om de rest het komende half jaar ook te bewaken. ‘Dat betekent dat de belastingbetaler op moet draaien voor de bescherming van zijn dochter Ivanka Trump, haar man Jared Kushner en hun drie kinderen, zijn zoon Donald junior en zijn drie kinderen, zijn zoon Eric en zijn vrouw Lara, en zijn dochter Tiffany.’

    Sacha Kester

  35. Amerikaanse beurzen omhoog na inauguratie Biden

    De koersen op Wall Street gingen vandaag omhoog. Beleggers geloofden dat de nieuwe president Biden meer steun in de kwakkelende economie zal pompen. De Dow Jones steeg met 0,8 procent, de Standard & Poor-index met 1,4 procent.

    Biden is van plan de economie met 1,9 biljoen dollar te stimuleren. Hij hoopt snel te kunnen handelen, ook omdat de Democraten de controle hebben over de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Wall Street is positief over deze financiële injectie en vertrouwt op een economische opleving door vaccinatie.

    De vertrekkende president Donald Trump gebruikte de beurskoersen vaak om zijn beleid aan te prijzen. Volgens Ryan Detrick, chefstrateeg bij LPL Financial, stegen de koersen onder Trump gemiddeld met 11,8 procent per jaar. Dat is meer dan onder enige andere Republikeinse president sinds Calvin Coolidge in de roaring twenties, maar minder dan onder zijn Democratische voorgangers Clinton en Obama.

    Vier jaar geleden stegen de koersen tussen de verkiezing en de inauguratie van Trump, omdat hij aankondigde de belastingen te verlagen en de economie te dereguleren. Deze ‘Trump bump’ was echter kleiner dan de koersstijging tussen de verkiezing en inauguratie van Biden, ingegeven door zijn stimuleringsplan en optimisme over het vaccin tegen corona.

    Redactie

  36. Willem-Alexander feliciteert president Biden namens Nederland

    Koning Willem-Alexander heeft namens Nederland gelukwensen aangeboden aan de nieuwe president van de Verenigde Staten, Joe Biden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gemeld.

    De 78-jarige Democraat legde als oudste persoon in de Amerikaanse geschiedenis de presidentiële ambtseed af buiten het Capitool in Washington. Biden is de 46e president van de Verenigde Staten en opvolger van de Republikein Donald Trump.

    Koning Willem-Alexander was woensdag niet de enige koning die felicitaties stuurde. De Noorse koning Harald deed dat eveneens. ‘Ter gelegenheid van uw inauguratie als president van de Verenigde Staten van Amerika, wil ik u en uw gezin van harte feliciteren en de beste wensen en mijn hoop overbrengen voor het welzijn en de welvaart van het Amerikaanse volk.’ 

    Premier Mark Rutte feliciteerde Biden en diens vicepresident Kamala Harris woensdag via Twitter met hun beëdiging. Volgens Rutte zijn de Verenigde Staten en Nederland van oudsher hechte bondgenoten. Hij ziet ernaar uit om ‘die banden verder voort te zetten’. Na de verkiezingswinst van Biden in november zei Rutte al ‘hem hier hopelijk snel persoonlijk over te kunnen spreken’. Hij deelde zijn boodschap ook in het Engels. (ANP)

    Twitter bericht wordt geladen...

  37. Biden onderweg naar erebegraafplaats Arlington

    President Joe Biden heeft het Capitool verlaten en rijdt nu naar de erebegraafplaats Arlington, waar hij een krans zal leggen. Daarbij worden ook de voormalige presidenten Clinton, Bush en Obama verwacht.

    Biden en zijn vrouw Jill vertrokken in een wagen met het nummerbord ‘46’. Hij is de 46ste president van de Verenigde Staten.

    Na de kranslegging volgt een korte parade, maar het grootste deel van de festiviteiten vandaag zal virtueel zijn.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Redactie

  38. Republikeinse senatoren prijzen toespraak Biden

    Ook enkele Republikeinen hebben positief gereageerd op de toespraak van Joe Biden. Senator en voormalig presidentskandidaat Mitt Romney zei dat het een ‘erg krachtige’ toespraak was, die ‘erg nodig’ was. ‘We zullen als natie weer samenkomen als we de waarheid horen’, zei hij tegen CNN.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Senator Lisa Murkowski noemde de toespraak ‘opbeurend’, en ‘heel goed gedaan’. ‘Alles wat de andere sprekers zeiden, was een aanvulling op zijn woorden’, aldus de senator. ‘Ik denk dat hij het erg goed heeft gedaan, en ik geloof dat dit is wat we nodig hebben.’

    Twitter bericht wordt geladen...

    Senator Susan Collins omschreef de toespraak als ‘een oproep voor ons om samen te komen, en elkaar niet langer te zien als tegenstanders, maar als mede-Amerikanen’. Ze zei bereid te zijn samen te werken met Biden om ‘gezamenlijke doelen’ te bereiken.

    De nieuwe president kan dergelijke steun goed gebruiken. Op dit moment heeft geen van de partijen een meerderheid in de Senaat. Dat betekent feitelijk dat de Democraten daar de dominante partij zijn, omdat vicepresident Kamala Harris de beslissende stem heeft als de stemmen staken. Biden heeft echter weinig speelruimte.

    Redactie

  39. De dag van de inauguratie tot nu toe:

    Een korte samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen woensdag:

    • Joe Biden is geïnaugureerd tot de 46ste president van de Verenigde Staten. In zijn toespraak zei hij dat democratie heeft gewonnen, riep hij op tot eenheid, en zweert hij de president van alle Amerikanen te zijn - ook van degenen die hem niet steunen. Biden somde alle uitdagingen op waar hij voor staat: een dodelijk virus, een aanval op de democratie en de waarheid, de pijn van het institutionele racisme, en de klimaatcrisis. ‘Wij moeten ze allemaal tegelijk het hoofd bieden’.

    • Kamala Harris is als eerste vrouw en als eerste zwarte en Amerikaans-Aziatische vrouw ingezworen tot vicepresident van de Verenigde Staten.

    • Donald Trump was niet bij de beëdiging aanwezig, maar is vertrokken naar Mar-a-Lago, zijn woning in Florida. Voordat hij in het vliegtuig stapte hield hij een korte toespraak. ‘Het waren vier ongelofelijke jaren’, zei hij. ‘Heb een goed leven, ik zie jullie binnenkort weer.’

    Redactie

  40. Website van het Witte Huis is weer beschikbaar in het Spaans

    De website van het Witte Huis is aangepast met foto’s van haar huidige inwoner, president Joe Biden. Het is nu ook weer mogelijk om de informatie van de site in het Spaans te lezen. Dat was ook al zo onder president George W. Bush en president Barack Obama, maar deze mogelijkheid werd geschrapt toen Donald Trump in 2017 president werd.

    De website van het Witte Huis.Beeld whitehouse.gov

    Redactie

  41. Vicepresident Harris en man zwaaien voorganger Pence en vrouw uit

    Vicepresident Kamala Harris en haar echtgenoot hebben Mike Pence en zijn vrouw naar buiten begeleid, die na de ceremonie vertrok naar zijn thuisstaat Indiana. De twee echtparen bleven even op de trappen van het Capitool staan praten, en moesten ook lachen.

    Omdat de voormalige president Trump brak met de traditie om aanwezig te zijn bij de inauguratie van zijn opvolger (een gebaar dat de vreedzame machtsoverdracht symboliseert) vertegenwoordigde Pence vandaag de uitgaande regering.


    Vicepresident Kamala Harris met haar man Douglas Emhoff links, voormalig vicepresident Mike Pence met zijn vrouw Karen Pence rechts.Beeld AP
    Kamala Harris en Douglas Emhoff zwaaien de voormalig vicepresident en zijn vrouw uit.Beeld AFP

    Redactie

  42. Biden en Harris laten van zich horen via officiële Twitteraccounts

    De nieuwe president Joe Biden heeft zijn eerste tweet verzonden vanaf het account @POTUS, wat staat voor President Of The United States. ‘We moeten geen tijd verspillen als het gaat om de aanpak van de crisis waar we ons in bevinden. Daarom ga ik vandaag direct naar het Oval Office om aan het werk te gaan, en actie te ondernemen voor onmiddellijke hulp voor Amerikaanse gezinnen.’

    Twitter bericht wordt geladen...

    De oude tweets van Donald Trump zijn verwijderd van het officiële Twitteraccount van de Amerikaanse president, maar Twitter heeft ook de miljoenen volgers verwijderd. Dat is vier jaar geleden niet gebeurd, toen Trump het account overnam van Barack Obama.

    Ook vicepresident Kamala Harris heeft een bericht gestuurd vanaf haar nieuwe account: ‘Klaar om te dienen’.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Redactie

  43. Inauguratie ten einde

    Na de speech van Biden is het lied ‘Amazing Grace’ gezongen door Garth Brooks, en daarna las de 22-jarige Amanda Gorman een gedicht voor. De ceremonie werd afgesloten door dominee Silvester Beaman, die zei dat ‘we vrienden moeten worden met onze vijanden’. Daarna omhelsde de nieuwe president zijn voorganger Brack Obama, onder wie hij zelf als vicepresident heeft gediend, en verliet het terras.

  44. Biden: ‘Ik zal een president zijn van alle Amerikanen’

    Biden bleef terugkomen op het belang van eenheid in het verscheurde land, en benadrukt dat hij president wil zijn van iedereen. ‘Ik zal net zo hard vechten voor degenen die niet voor mij hebben gestemd, als voor degenen die dat wel hebben gedaan. Ik zal een president zijn van alle Amerikanen.’

  45. Biden: ‘Zeg niet dat er niets kan veranderen’

    Biden somde de demonen op die het land volgens hem plagen, zoals politiek extremisme, racisme en binnenlands terrorisme. ‘Dit moeten we overwinnen’, zei hij. ‘En daar is meer voor nodig dan woorden. We hebben eenheid nodig, en ik vraag elke Amerikaan om hierbij aan te sluiten, ‘want eenheid is de enige weg vooruit’.

    Hij omschrijft de geschiedenis van de Verenigde Staten als ‘een constante strijd tussen idealen, en de harde realiteit’. Daarna wees hij naar Kamala Harris, de eerste vrouwelijke Amerikaanse vicepresident, en de eerste vicepresident met Aziatische wortels. ‘Zeg niet dat er niets kan veranderen.’

    Biden geeft zijn inauguratiespeech. Beeld AFP
  46. Biden: ‘Er is veel te repareren, bouwen, herstellen en winnen’

    Biden bedankt alle voormalige president die naar de beëdiging zijn gekomen. ‘President van beide partijen, die hier allemaal zijn vandaag.’ Hij benadrukt dat het verhaal van Amerika niet van één van hen afhangt, en niet van sommigen, maar van ‘ons allen tezamen’. ‘We zijn grote natie, goede mensen. We komen van ver, en we moeten nog ver gaan. Er is veel te repareren, bouwen, herstellen en winnen.’

  47. Biden: De democratie heeft gewonnen

    De democratie heeft gewonnen, zegt Biden in zijn eerste toespraak als president. ‘Dit is Amerika’s dag, dit is de dag van de democratie.’

    Hij verwees naar het geweld twee weken geleden, en zei dat democratie kwetsbaar, maar ook weerbaar is. Hij drong erop aan om vooruit te kijken, en opnieuw te beginnen. ‘Laten we weer naar elkaar luisteren, elkaar weer horen en zien. Niet elk meningsverschil is aanleiding voor oorlog.’

    President Joe Biden tijdens zijn inauguratiespeech.Beeld AFP
  48. Joe Biden beëdigd als president van de Verenigde Staten

    Joe Biden is beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten. Daarmee is een einde gekomen aan vier jaar leiderschap van Donald Trump.

    Biden werd beëdigd door John Roberts, de voorzitter van het Hooggerechtshof, en zijn vrouw, Jill Biden, hield de bijbel vast toen hij de eed aflegde. Deze bijbel is al in het bezit van de familie Biden sinds 1893, en werd ook gebruikt toen hij werd ingezworen als vicepresident.

    Joe Biden tijdens het afleggen van de eed.Beeld AFP

    Redactie

  49. Kamala Harris beëdigd tot vicepresident

    Kamala Harris is beëdigd als vicepresident van de Verenigde Staten. De eed werd afgenomen door opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof Sonia Sotomayor.

    Beeld AFP

    Twitter bericht wordt geladen...

  50. Lady Gaga zingt het volkslied

    Lady Gaga, met een enorme gouden vredesduif op de borst gespeld, zingt nu het Amerikaanse volkslied.

    Lady Gaga voor aanvang van het volkslied.Beeld AFP

Lees ook

Democraten vermoeden hulp van binnenuit bij bestorming Capitool
Diverse Democraten beschuldigen hun Republikeinse collega’s en politieagenten van hulp bij de bestorming van het Capitool. Daders zouden zijn rondgeleid en er werd gevreesd dat schuilplaatsen van Democratische politici zouden worden verraden. De geruchten voeden het onderlinge wantrouwen.

Trump schrijft geschiedenis als eerste president die twee keer wordt aangeklaagd
Met zijn tweede impeachment vestigde Donald Trump woensdag in Washington twee records. Niet eerder werd een Amerikaanse president twee keer aangeklaagd via deze parlementaire weg. Ook gebeurde dat nog nooit met zo veel medewerking van diens eigen partij.

Zo gaat Trump straks zijn schulden aflossen – of niet
Donald Trump heeft een omvangrijk vastgoedimperium, waarvoor hij honderden miljoenen dollars geleend heeft. Die moet hij de komende jaren aflossen als hij geen president meer is. Maar hoe?