Het is toch toegestaan om zeven doses uit een flacon Pfizer-vaccin op te trekken. Dat melden het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan EenVandaag. Eerder werden er vijf uitgehaald en later mochten dat er zes worden.

Vorige week liet de Inspectie nog weten dat het niet de bedoeling is dat er meer dan zes doses uit één flacon gehaald worden. "Het is onverstandig om er zeven doses uit te halen. Je moet supernauwkeurig werken om er zeven uit te halen en het is heel belangrijk dat je wel de juiste dosis van 0,3 milliliter binnenkrijgt", zei Korrie Louwes van de IGJ.

Mogelijk sneller vaccineren

Na overleg met de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers (NVZA) zijn het RIVM en de IGJ nu toch akkoord. Omdat het technische behendigheid vereist om zeven doses uit een flacon te halen, is het vooralsnog alleen toegestaan in een ziekenhuisomgeving die werken volgens de criteria van de NVZA en niet daarbuiten. Toch kan dit besluit betekenen dat mogelijk duizenden mensen sneller kunnen worden gevaccineerd.

"Onder gecontroleerde omstandigheden is het mogelijk om in ziekenhuizen met speciale 'zero dead volume'-spuiten 7 vaccins uit 1 flacon van het Pfizer vaccin te halen", reageert Kirsten Schimmel van de NVZA die blij is met het besluit van het RIVM en de Inspectie. "Onder deskundige begeleiding van ziekenhuisapotheekmedewerkers kan dit veilig en verantwoord worden uitgevoerd. Meer vaccins uit een flacon betekent meer mensen die gevaccineerd kunnen worden. Iedere extra vaccinatie is er één."

Met de dunne injectiespuit blijft er minder vloeistof achter die niet wordt gebruikt
Bron: EenVandaag
Met de dunne injectiespuit blijft er minder vloeistof achter die niet wordt gebruikt

Spuiten voor oogmedicatie

Met de injectiespuiten die het RIVM heeft ingekocht, is het niet mogelijk om zeven doses uit een flacon te halen omdat er relatief veel restvloeistof achterblijft in de spuit. Met een injectiespuit waarin nauwelijks restvloeistof achterblijft, een low-dead-space-spuit, is dat wel mogelijk, vertelden de broers Sander en Jasper Schootstra van spuitfabrikant SJJ Solutions vorige week.

Tot nu toe werd de speciale spuit alleen gebruikt voor oogmedicatie, maar volgens de broers kan het ook worden ingezet voor de coronavaccins. De broers vertelden het RIVM en het ministerie over hun spuit, maar kregen toen geen voet tussen de deur. Nu heeft het RIVM dus toch een uitspraak gedaan. "Wij krijgen enorm veel aanvragen van ziekenhuizen die met onze injectiespuit willen vaccineren. We zijn blij met deze stap van het RIVM en de IGJ omdat er momenteel nog een tekort aan vaccin is."

In de Zero Residual-injectiespuit blijft nauwelijks iets achter. Jasper en Sander Schootstra legden vorige week uit hoe het werkt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.