16 januari 2021 om 03:00
Rikko Voorberg is theoloog en oprichter pop-upkerken
beeld Dick Vos
Luister naar

Als de asielzoeker slecht behandeld wordt, is de bijstandsgerechtigde ook niet veilig en vice versa

Het jaar is nog maar net begonnen of woningzoekende statushouders en Nederlanders die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, worden alweer tegen elkaar uitgespeeld. Als iets duidelijk mag zijn aan het begin van het nieuwe jaar, is het wel dit: een politiek die weigert de rechten van de ene kwetsbare groep te eerbiedigen, kan ook niet de zorg voor een andere kwetsbare groep worden toevertrouwd. Het kabinet dat al zo lang asielzoekers en vluchtelingen met uiterste argwaan benadert, blijkt geboren Nederlanders die kinderopvangtoeslag of bijstand ontvangen, met precies hetzelfde wantrouwen te bejegenen. Ik hoop dan ook van harte dat het kabinet gisteren zijn aftreden heeft bekendgemaakt. Niet om de toeslagenaffaire alleen, maar om deze reden: er is iets fundamenteel mis met je mensvisie en verantwoordelijkheidsgevoel als je zo snoeihard omgaat met vermeende fraude. Dat repareer je niet door her en der wat herstelwerk uit te voeren. De toeslagenaffaire toont net als de schandalige reactie op de brand in kamp Moria en andere ellende in vluchtelingenkampen en asielzoekerscentra het failliet van een manier van denken.

Sinds jaar en dag maak ik me in deze krant en elders druk over de manier waarop het kabinet, geleid door de VVD, omgaat met mensen die asiel willen aanvragen in Nederland. De trage asielprocedures, de bewuste ontworteling van kinderen in asielzoekersgezinnen, de ronduit kwaadaardige vertraging van gezinsherenigingsprocedures en recenter de complete weigering tot enige vorm van solidariteit na de brand in kamp Moria. Wordt die toch afgedwongen, dan wordt voor de honderd vluchtelingen die uit Moria worden opgenomen aan honderd andere vluchtelingen van buiten de EU de toegang ontzegd. En had ik al gezegd dat dergelijke toezeggingen vervolgens domweg niet worden uitgevoerd? De relocatie op Europees niveau kwam nauwelijks van de grond en de honderd mensen zijn niet voor de Kerst gehaald, degenen die wel kwamen waren statushouders uit Athene.

Het boek Deuteronomium zegt: vervloekt is hij die het recht van de vreemdeling, de wees of de weduwe buigt. De bijbelse teksten maken geen onderscheid op basis van afkomst of geboortegrond. De lakmoesproef voor goed politiek bestuur was altijd of je recht deed aan mensen die door gebrek aan een verblijfsstatus of door het verlies van ouders of kostwinners in een maatschappelijk kwetsbare positie waren terechtgekomen.

Mijn hoop voor 2021 is dat degenen die zich inzetten voor verschillende kwetsbare groepen, samen op zoek gaan naar een politiek die recht doet aan de menselijke maat. Laten degenen die zich inzetten voor het recht van de vreemdeling, de wees, de weduwe, de bijstandsgerechtigde, arbeidsmigrant of asielzoeker, zich niet langer uit elkaar laten spelen door populisten die menen dat winst voor één, verlies voor de ander betekent. Als de asielzoeker slecht behandeld wordt, is de bijstandsgerechtigde ook niet veilig en vice versa. Een nieuw jaar staat voor de deur, met nieuwe hoop op verzadiging voor hen die hongeren en dorsten naar gerechtigheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het was een eerste stap om los te komen van de gewoonte altijd maar naar de smartphone te kunnen grijpen.

Drie experimenten tegen mijn gebruik van de smartphone en nu heb ik een balans gevonden

'Het begon met de erkenning van het verslavende karakter van mijn smartphone', schrijft software-ontwikkelaar Wiggert Loonstra. En toen nam hij serieuze stappen om daar wat tegen te doen.

Maria van Mierlo is schrijver, spreker, eindredacteur en retraitebegeleider. Ze leeft vanuit de cisterciënzer spiritualiteit.

Leef vreesloos en aanvaard de consequenties. 'Je gaat toch niet voor je tijd'

Columnist Maria van Mierlo zag twee mensen met een fietshelm op een kruispunt staan. Ze moest denken aan haar moeder, die geregeld dingen deed waar ze alleen tussen haar vingers door naar durfde te kijken.

Gerjanne van Lagen

Nederland polariseert, maar vandaag even niet. Wij stappen eenparig door de straten

Omdat ik Maxima een buitengewoon warm hart toedraag, schrijft Gerjanne Lagen, pleit ik voor de herinvoering van Koninginnedag. Koningsdag klinkt als een staatsbanket. Koninginnedag springt, huppelt en leeft.

Jan-Willem Wits

Er zijn nauwelijks theologen die kunnen tippen aan Augustinus

De boeken en preken van Augustinus zijn nog steeds modern, vindt Jan-Willem Wits. ‘Met het lezen van Augustinus kun je een leven lang volstaan.’

beeld nd

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot. Vraag jezelf af: voor welk stukje aarde wil ik zorgen?

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot, realiseert Alexander Bosma zich. Maar je kunt wel voor een stukje aarde zorgen. Bedenk eens: welk stukje zou dat kunnen zijn?

Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.