Luister naar

Paus noemde de Oeigoeren niet

Ingezonden
Kosse Jonker, Steenwijk
donderdag 31 december 2020 om 03:00

Fijn dat de paus in zijn kerstboodschap naast de coronaepidemie ook vele andere noden in onze wereld noemde. In dat concreet benoemen liet hij zich kennen als een echte zielenherder, een bewogen kerkleider. Toen hij de pijn bij veel bevolkingsgroepen noemde (jezidi's, Syriërs, Libanezen enz.), viel het me op dat hij een bepaalde bevolkingsgroep niet noemde. Hij noemde niet de Oeigoeren. Was dat omdat China zich kortgeleden nog zo vreselijk boos had gemaakt over zijn uitspraak dat deze bevolkingsgroep een ‘vervolgde minderheid' is? En/of liet de paus het na om de dialoog met Peking over binnenkerkelijke aangelegenheden niet verder te verstoren? Ook noemde de paus niet het (machteloze) verzet van de bevolking van Wit-Rusland tegen haar onderdrukkende leiders. Was dat omdat het Vaticaan er nog maar kortgeleden in geslaagd was om president Loekasjenko te bewegen om de aartsbisschop van Minsk te laten terugkeren uit zijn Poolse ballingschap? <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Mensen kunnen zo verstrikt raken in schulden dat er nauwelijks een uitweg is.'

Tijd voor een jubeljaar waarin we schulden kwijtschelden? 'Bijbels principe én financieel verstandig'

Arnhem is begonnen met een experiment waarbij de gemeente de schulden van inwoners aflost. Het plan moet huishoudens die langdurig in zware schulden zitten, helpen. Acht ND-lezers vertellen wat ze daarvan vinden.

De huidige publieke omroep is nog gebaseerd op de vroegere verzuiling. Nu de samenleving een stuk complexer is, werken oude afspraken niet meer.

Voor de publieke omroep is slopen en vanaf de grond opbouwen de beste oplossing

De NPO ligt onder vuur en heeft moeite om een overtuigend verhaal te brengen. Denk daarom niet meer vanuit de oude zuilen, maar vanuit het belang van het publiek, betoogt oud-omroepman Hans Laroes.

De Amerikaanse filosoof Daniel C. Dennett tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs 2012.

Hoe kan een mens als Daniel Dennett volhouden dat God niet bestaat? Door geloof in de wetenschap

Deze maand overleed de bekende atheïst Daniel Dennett. Als je zoals hij een boek schrijft om aan te tonen dat God niet bestaat, doe je jezelf en de wereld geweld aan, meent Joop Seldenthuis.

Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.