Direct naar artikelinhoud

'Geef Pechtold te eten': Lubach scoort met politieke versie van Tamagotchi

De politieke versie van het spel Tamagotchi, ontwikkeld door Zondag met Lubach, is een succes.

'Geef Pechtold te eten': Lubach scoort met politieke versie van Tamagotchi

'Heb jij altijd al een Kamerlid willen verzorgen? Dit is je kans!' Zondag lanceerde het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach de app Kamergotchi, een variant op de Tamagotchi, een spelletjesrage uit 1996 waarbij een virtueel huisdier moest worden onderhouden.

Aan het begin van het spel verschijnt, net als bij de Tamagotchi, een ei in beeld. Nadat het ei is gebroken, komt de animatiefiguur van een willekeurige lijsttrekker tevoorschijn, die vraagt of je hem goed wilt verzorgen. Dat kan door het geven van aandacht, eten en kennis. Als je daar onvoldoende in slaagt, wordt er opnieuw om gevraagd: 'Alexander Pechtold is net drie uur lang achtervolgd door Rutger Castricum van PowNews. Hij is uitgeput. Geef hem te eten.' Indien die verzoeken worden genegeerd, overlijdt de politicus en kun je met een andere lijsttrekker opnieuw beginnen.

(Tekst gaat verder onder de video)

'Geef Pechtold te eten': Lubach scoort met politieke versie van Tamagotchi

Op Twitter hebben verschillende politici gereageerd op de app. 'Het voelt opeens alsof er overal voor me gezorgd wordt', schreef D66-leider Alexander Pechtold. CDA-voorman Sybrand Buma twitterde: 'Voel me vanavond zo vreemd. Moet steeds eten, ben soms ineens boos, droom van aliens... gaat dit drie weken duren?' Tunahan Kuzu, de lijsttrekker van Denk die in de aflevering van zondag werd neergezet als complotdenker, kwam daar met een knipoog op terug door te wijzen op een spelfout in de app. 'Ik voel een complot van Arjen Lubach om mij kapot te maken. Het is TunahAn en niet TunahUn.'

Zondag met Lubach onderneemt vaker politiek gerelateerde initiatieven. In 2015 werd een burgerinitiatief om presentator Arjen Lubach tot Farao der Nederlanden te benoemen meer dan 50 duizend keer ondertekend. Vorige week werd het Twitteraccount Geert Milder gelanceerd, waarin de tweets van de PVV-leider van nuance worden voorzien.

Kamergotchi was op maandagmiddag al 225 duizend keer gedownload, wat de server problemen opleverde. Het spel eindigt op 12 maart, de laatste zondag voor de Tweede Kamerverkiezingen.

'Geef Pechtold te eten': Lubach scoort met politieke versie van Tamagotchi