Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.”
Sinds het begin van de coronacrisis wordt gewaarschuwd voor een kaalslag in de horeca. Maar uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat het aantal horecazaken sinds maart juist met 2670 is gestegen, naar ruim 74.000. Ook na de sluiting van de horeca in oktober zijn er nog zaken bij gekomen: in november schreven 614 horecazaken zich in bij de KvK, in december 688, waaronder cafés, kantines en restaurants.
Ook Koninklijk Horeca Nederland (KHN) ziet dat de gevreesde faillissementsgolf vooralsnog uitblijft. Volgens de brancheorganisatie komt dit door de steunmaatregelen van de overheid en doordat schuldeisers nog niet de (volledige) schuld opeisen. KHN verwacht dat veel horecabedrijven in het eerste half jaar van 2021 alsnog failliet gaan, als die schulden wél moeten worden betaald.
Thuiskoks en pop-uprestaurants
De brancheorganisatie is verheugd dat veel ondernemers een horecabedrijf durven te starten. ,,Voor hen zijn er, veel meer dan anders, bijzondere kansen voor een bedrijfsovername”, zegt een woordvoerder. ,,De toekomst is moeilijk te voorspellen, maar het is goed dat ondernemers niet bij de pakken neerzitten en kansen zien.”
Thuiskoks en pop-uprestaurants zorgen volgens hoogleraar ondernemerschap Josette Dijkhuizen voor een groot deel van de stijging van het aantal horecazaken. ,,Dat zijn opportunisten. Zij zien nu een kans.” Als voorbeeld noemt zij pas afgestudeerden die geen baan kunnen vinden en zich tijdelijk op de afhaal- en bezorgmarkt storten.
‘Minder frisse redenen’
Maar ondernemers kunnen ook ‘minder frisse redenen’ hebben om nu een horecazaak te beginnen of over te nemen. Gevreesd wordt dat criminelen de coronacrisis aangrijpen om hun greep op de horeca te vergroten met als doel om crimineel geld wit te wassen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) draagt gemeenten op extra alert te zijn als nieuwe horecazaken zich tijdens de coronacrisis inschrijven bij de KvK.
Deze site maakte een belronde langs de cafés die in november zijn opgericht, met de vraag: waarom begint iemand in het midden van een lockdown een café? Onder de grafiek geven verschillende ondernemers daar antwoord op.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
-
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.” -
PREMIUM8 vragen17
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
PREMIUM
Eindhovens restaurant wil na ophef opnieuw de deuren openen: ‘Mensen noemen ons strijders’
Sluiting door de gemeente dreigt, maar restaurant De Kiet in Eindhoven opent komende zondag 17 januari wederom de deuren. In een post op Facebook stellen de eigenaren dat ze als bezorgde ondernemers niet anders kunnen.
-
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
-
-
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Verreweg de meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld op hun rekening om het te kunnen bekostigen, concludeert de centrale bank na onderzoek. Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en welke subsidies bestaan er?
-
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
De prijs van cacao schiet als een raket omhoog. Op de beurs van New York is de prijs voor het eerst boven de 10.000 dollar per ton uitgekomen, een verviervoudiging vergeleken met vorig jaar, uit vrees voor tekorten. De prijsstijging van het paaseitje blijft beperkt, maar de chocoladeletter wordt wel veel duurder. Zo zit dat. -
-
PREMIUM
Is de airfryer echt veel gezonder dan frituur? Dit zeggen de experts