70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers.
Burgerlijke ongehoorzaamheid, dat is de kern van de oproep van de initiatiefnemers van IoApro1501. Ze roepen restauranthouders in heel Italië op hun zaak te openen voor publiek. Vrijdagavond geven zo’n 70.000 restaurants in heel Italië gehoor aan de oproep en de bedoeling is om ook na het weekend gewoon open te blijven. „We openen om niet meer te sluiten”, zeggen de initiatiefnemers in een video op hun Facebookpagina. „Wij zijn niet verantwoordelijk voor de besmettingen, maar we betalen wel de hoogste prijs.” In het overgrote deel van Italië mag de horeca overdag tot 18.00 uur open zijn, maar dat is niet genoeg om te overleven, stellen de ondernemers.
„Ik wil benadrukken dat we geen coronaontkenners zijn”, zegt Marco Guidi aan de telefoon. Hij is de woordvoerder van Umberto Carriera, eigenaar van zes restaurants en initiatiefnemer van het protest. „Wij willen gewoon aan het werk, veel van de collega’s hebben niet eens meer het geld om de rekeningen te betalen.”
Volgens Guidi is de situatie dramatisch, bij zo’n 80 procent van de horecaondernemers is de overheidssteun nooit aangekomen. Het heropenen van de bedrijven is absolute noodzaak. „Als we niet bij de Caritas willen belanden, zullen we weer aan het werk moeten.”
Het initiatief wordt enthousiast ontvangen, de Facebookpagina van IoApro1501 loopt over van steunbetuigingen en vragen. Restauranthouders uit heel Italië vragen zich af wat te doen in geval van een boete: niet betalen en doorsturen is het advies van de initiatiefnemers. Zij bereiden ook een rechtszaak voor tegen de in hun ogen onterechte regels.
Kritiek
Maar er is ook kritiek, een aantal mensen becommentarieert het initiatief als onbehoorlijk nu er dagelijks nog steeds zo’n vijfhonderd coronaslachtoffers vallen. Guidi wimpelt de kritiek laconiek af. „Als ze ons geld willen overmaken, dan blijven wij ook thuis.”
In Nederland heeft restaurant De Kiet in Eindhoven aangekondigd aanstaande zondag (weer) open te gaan. Het restaurant was afgelopen zondag ook al open, maar sloot de deuren toen er na 21.00 uur controleambtenaren van de gemeente langskwamen. In Nederland mogen horecabedrijven alleen afhaalmaaltijden verkopen.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.” -
PREMIUM
Frankrijk is alweer bezig met de derde avondklok: maar of het zin heeft?
Het kabinet overweegt om een avondklok in te stellen. In Frankrijk en andere landen hebben ze daar volop ervaring mee. Maar werkt het daar ook? -
Schoonmaaktip
Je huis weer ‘lenteproof’: maak deze fout niet met je vitrage
Weg met de winterdip en hallo schone lei: de voorjaarsschoonmaak staat voor de deur. Met deze praktische tips van schoonmaakexpert Marja Middeldorp wordt jouw huis weer spic en span. -
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.”
-
PREMIUM
Minder vlees en zuivel, maar wat eten we dan wel? Dít is het gezondste eetpatroon ter wereld
-
-
-
Italiaanse regering valt: coalitiepartij trekt ministers terug
Een kleine Italiaanse coalitiepartij heeft haar ministers teruggetrokken uit de regering-Conte. Het gaat om de partij Italia Viva van ex-premier Renzi. Zonder Italia Viva heeft premier Conte geen meerderheid meer in het parlement. -
Phishing-alarm, test nu of jouw gegevens circuleren onder criminelen
De recherche heeft 7,3 miljoen e-mailadressen onderschept bij criminelen, die ze gebruikten om mensen digitaal te beroven. Grote kans dat ook jouw e-mailadres hierbij zit. Zeven tips om phishing te herkennen.
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
Dordrecht -
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
Winkels zetten het mes in hun bio-assortiment, omdat Nederland de Europese regels zo streng uitvoert. Mede daardoor worden biologische groente en fruit steeds vaker in plastic verpakt, constateert het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in een nieuw advies aan het kabinet. -
-
PREMIUM
Wanneer is te veel sporten gevaarlijk? Cardioloog legt uit wat een sporthart is en welke risico’s er zijn