Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Lodewijk Asscher

14-01-2021 09:31

Meneer Asscher,

Mooi hè, hoe Mark Rutte de afgelopen dagen de regie heeft genomen in de Toeslagaffaire.

Hij heeft zijn coalitiegenoten CDA, D66 en Christenunie met de kloten voor het blok gezet.

Of ze uiterlijk morgen even willen laten weten dat al hun kikkers in de kruiwagen blijven bij de stemming over de motie van wantrouwen die op zeker wordt ingediend bij een eventueel Kamerdebat over de Toeslagaffaire.

Dus ook Pieter Omtzigt van het CDA.

Ook Joël Voordewind van de Christenunie.

En ook het hele spul van D66. D66’ers hebben in tegenstelling tot Omtzigt en Voordewind weliswaar geen principes, maar die zien eindelijk een kans om lijsttrekker Kaag nu eens met een wél overtuigend verhaal over de door Rutte veroorzaakte misdadige politieke cultuur op de kiezer af te sturen.

Als de voormannen en -vrouwen van CDA, D66 en Christenunie niet vooraf tekenen bij het kruisje, komt er volgende week geen Kamerdebat over de Toeslagaffaire. Dan stapt het voltallige kabinet Rutte 3 meteen op. Of vraagt Rutte bij het begin van het Kamerdebat het woord om te vertellen dat hij als hoeder van de rechtsstaat en groot voorstander van een eerlijker en fatsoenlijker Nederland zijn verantwoordelijkheid neemt voor wat er -volledig buiten zijn gezichtsveld natuurlijk- allemaal fout ging in de Toeslagaffaire.

Rutte blijft dan gewoon lijsttrekker van de VVD en Wopke Hoekstra van het CDA en dat doen ze onder het motto: ‘het oordeel is aan de kiezer’.

Ook omdat er geen alternatief voor ze is.

GezondheidGezondheid

De VVD heeft simpelweg niemand achter de hand die bij Tweede Kamerverkiezingen als lijsttrekker een vrije val kan voorkomen. Het CDA wel, zelfs iemand die voor ongekende groei kan zorgen, maar de top van het CDA moet die man niet. Pieter Omtzigt. Te veel mens, te weinig machine.

En dan kom ik nu op u.

Stel: Rutte houdt de regie en wordt niet genaaid door een kikker die nu belooft trouw aan Ruttes kabinet te zijn, maar tijdens het Kamerdebat plotseling van mening verandert. Dan treedt hij, zogenaamd op basis van gewetenswroeging en staatsrechtelijke zuiverheid, pro-actief af.

Dan gaan VVD en CDA de verkiezingen in met lijsttrekkers die de ultieme politieke consequentie verbonden aan hun misdaden richting tienduizenden ouders (veelal van kleur) én de Tweede Kamer.

Chic.

En dan moet de PvdA de verkiezingen in met een lijsttrekker die zich bij de parlementaire ondervragingscommissie zogenaamd níks meer kon herinneren van alle signalen die hij als vice-premier in Rutte 2 kreeg over de misdaden die onder zijn verantwoordelijkheid werden gepleegd. En die zelfs glashard beweert dat híj de aangewezen man is om schoon schip te maken, omdat hij precies weet hoe tienduizenden ouders (en hun kinderen) mede onder zijn verantwoordelijkheid de hel in werden gejaagd. Of zelfs de kist.

Dan is het nog maar de vraag of u de negen zetels evenaart die u haalde nadat u Diederik Samsom bij de vorige verkiezingen dat mes in zijn rug boorde.

Waarom neemt u de regie niet?

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

Waarom herstelt u de positie van de PvdA in het landsbestuur niet met één kort briefje?

“Ik ben niet de aangewezen man. Groetjes, Lodewijk.”

Meer is niet nodig.

En dan Khadija Arib op 1.

Alom gewaardeerd en geprezen. Van geen enkel dossier bloed aan haar handen. Vrouw. Allochtoon. Bovenal: Mensch.

En ja, ik weet wel dat de Sharon Dijksma’s, de Jaap Stalenburgen en de Jeroen Dijsselbloems hun steun aan u hebben uitgesproken. Maar laat dat u geen zand in de ogen strooien. Want dat deden ze vier jaar geleden ook aan Diederik Samsom. En na uw vertrek aan de volgende PvdA-leider. Ras-opportunisten.

Het gaat niet om hen.

Het gaat om de kiezer.

Die snákt naar een eerlijke en rechtvaardige PvdA.

Maak plaats, maak plaats, maak plaats, ze hebben ongelooflijke haast.

Groet,

JanD

UPDATE ASSCHER OPGESTAPT! Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen!

UPDATE 2 Verklaring van Asscher. Die ook de slachtofferrol kiest, uiteraard.

 

UPDATE 3 Bij Mark Rutte draait nu U2.

PS. Een nuttig cadeautje voor uw afscheid gevonden!

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Backme.

(Advertenties)