Buitenland

Fransen willen dat er minder Engels wordt gesproken binnen de Europese Unie

13-01-2021 16:22

Frankrijk (foto via Shubhagata Sengupta)

Nu de Brexit is voltooid is het tijd om ook afscheid te nemen van de Engelse taal, dat vindt althans de Franse staatssecretaris voor EU-zaken Clément Beaune. Volgens hem is het moeilijk uit te leggen aan de burgers dat ‘we met zijn allen vasthouden aan een soort gebroken Engels’.

Het is volgens Beaune niet de bedoeling om het Frans te laten terugkeren als lingua franca (sure). Liever ziet hij dat iedereen in zijn eigen taal blijft praten om zo ‘taalkundige diversiteit’ te creëren.

 “Laten we weer wennen aan het spreken van onze talen!”

Hoe deze Brusselse toren van Babylon in de praktijk moet functioneren vertelt Beaune helaas niet. Je kan immers moeilijk elke parlementariër omringen met een entourage van tolken die 24 talen spreken. Wel is er natuurlijk al budget vrijgemaakt voor ‘concrete initiatieven’, waaronder taallessen. We hebben het hier immers over de EU.

Voor de rest zal de droom van Beaune nooit werkelijkheid worden. Engels is nooit officieel benoemd tot lingua franca en het Frans heeft die titel nooit officieel verloren. Zulke dingen groeien natuurlijk en dat kunstmatig & krampachtig trachten bij te sturen is ergens wel weer typerend voor de EU als geheel.

Beter accepteren de Fransen gewoon dat hun taal wereldwijd minder belangrijk is geworden. Gewoon diep ademhalen en aanvaarden die globale verschuivingen. Bovendien zullen oude liefdes nooit genoeg krijgen van al dat romantische Franse gefluister onder de lakens.