Fit met Pascale Naessens: 'Ik heb geen moment honger gehad, maar voelde me wel fitter’
Koken & etenDuizenden lezers van deze site deden mee aan de Pascale Naessens-challenge de afgelopen anderhalve week. De kookboekschrijfster deelde tien dagen lang drie recepten per dag. De recepten bevatten geen snelle koolhydraten, maar wél rijke producten. Vier deelnemers delen hun ervaringen.
Gezien de vele positieve reacties op de facebookgroep van de challenge, die 5500 leden telt, is de challenge van kookboekenauteur Pascale Naessens een succes. Veel deelnemers postten foto's van hun successen (en soms ook mislukkingen), ze hielpen elkaar met tips en steunden elkaar met bemoedigende woorden.
Het is een andere manier van eten, legde Naessens vooraf uit. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten, aldus de Vlaamse, bestselling auteur van kookboeken. De tiendaagse challenge die Naessens bedacht voor lezers van deze site, is een uitnodiging om te ervaren wat een gematigd lowcarb dieet - de categorie waar Naessens’ recepten onder vallen - met iemand doet. ,,Mensen zullen na drie dagen al merken wat voor effect het heeft op hun lichaam”, zei ze toen. ,,Ze voelen zich energieker en daardoor gelukkiger, en heb je overgewicht, dan zul je ervan afvallen. Ik heb mensen ontzettend zien opbloeien dankzij deze manier van eten.”
Ui en tomaat
Een van de tevreden deelnemers is de 37-jarige Nicole Schrijver uit Enschede. Zij deed mee omdat ze op zoek was naar goede ontbijt- en lunch-opties. ,,Ik merk al een tijd dat mijn lichaam heftig reageert op gluten. Omdat je al snel bij crackers uitkomt, zocht ik naar makkelijke en lekkere gerechten die ook vullen.”
De challenge beviel Nicole ontzettend goed. ,,Het verbaasde me hoe makkelijk het is om te variëren met ingrediënten die je standaard in huis hebt, zoals ui en tomaat.” Bepaalde producten die op de boodschappenlijst stonden kende ze nog niet. ,,Het merendeel was in de supermarkt te vinden”, zegt ze. ,,Toch liep ik hier normaal gesproken voorbij.” Door de challenge had Nicole geen trek meer in koekjes en chips. Het viel haar op dat een stevig ontbijt en lunch de behoefte om te snaaien weghaalt.
Meer groente en fruit
,,Elke ochtend lees ik het AD, met een kop koffie erbij. Toen ik het interview met Pascale las, was dit een vinger op de zere plek”, vertelt Ricardo van der Spek (54) uit Zoetermeer. ,,Ik herkende me volledig in het koolhydraat-verhaal. Daarnaast merkte ik dat ik te zwaar werd en mijn voedingspatroon niet goed was.”
Samen met zijn vrouw besloot hij mee te doen aan de challange. Toen Ricardo eenmaal begon, merkte hij dat het niet op een dieet leek: ,,Ik heb geen moment honger gehad, maar toch voelde ik me na een paar dagen wél fitter en zei mijn vrouw dat ze zag dat ik begon af te vallen.”
Toch ging de challenge niet altijd van een leien dakje, want veel producten kon hij in de supermarkt niet vinden. Daarentegen merkte Ricardo een groot verschil als het ging om boodschappen doen. ,,Ik was meer te vinden op de groente- en fruitafdeling. Ik was veel meer bezig met bewuste voeding dan voorheen”, zegt hij. ,,Voor mijn vis- en vleesproducten ging ik naar de vakman.”
Het minderen van snelle koolhydraten wil Ricardo graag volhouden: ,,Ik ben opgegroeid met brood, maar ik merkte dat ik dat helemaal niet nodig heb. Ik voel me veel fitter zo.” Volledig van koolhydraten afstappen wil hij niet, een cheat day moet kunnen. ,,Ook volgens Pascale.”
Lunch als ontbijt
Paulette Koek heeft al eens eerder meegedaan aan een Pascale Naessens-challenge. ,,Dit beviel me zo goed dat ik het dit jaar weer wilde doen”, zegt Koek, die in Duivendrecht woont. ,,Met de recepten kun je goed variëren. Doordat ik niet zo goed tegen melkproducten kan, verving ik de ontbijtjes waar yoghurt en melk in zaten vaak met de lunchrecepten.”
Ook Paulette vond het vinden van bepaalde producten lastig. ,,Niet alles is in fysieke winkels te koop, bijvoorbeeld gedroogde limoenblaadjes. Uiteindelijk heb ik het via een kruidenwebsite weten te bestellen.” Het enige wat Paulette miste tijdens de challenge was brood. ,,Het was wel makkelijk vol te houden, ik wist namelijk waar ik aan begon.”
Steun van mededeelnemers
De 50-jarige Peggy Bond was al langer bekend met Pascale Naessens. ,,Ik wilde het nieuwe jaar goed beginnen door nieuwe recepten uit te proberen. De challenge is zo leuk omdat er veel mensen meedoen, zo krijg je toch wat steun van buitenaf.” Voor Peggy was de challenge een makkie, voor haar was het namelijk niet lastig om koolhydraten te vermijden aangezien ze dit al langer doet. ,,Af en toe waren de substanties van bepaalde gerechten niet zoals ze moesten zijn. Ik denk toch dat dit aan mijn oven lag, aangezien ik altijd met de precieze hoeveelheden kookte”, zegt ze. De challenge heeft Peggy ook veel geleerd: ,,Ik vond niet alle ingrediënten lekker. Bepaalde kruiden en aubergine zijn niet echt mijn ding, toch viel het allemaal wel mee en leerde ik de smaak te waarderen.”
Ada Vermeulen en haar man doen mee omdat ze anders wilden leren koken. ,,Ik gebruikte veel sauzen en kookte vrij basic”, zegt Vermeulen die in Reeuwijkbrug woont. ,,Mijn man kookte voornamelijk met aardappelen en pasta, volgens hem horen koolhydraten erbij. Ik was al veel bezig met koolhydraatarm eten.” Die eetwijze bevalt Ada goed. ,,We zaten na elke maaltijd goed vol. Veel ingrediënten kon ik uit de kast halen die ik normaal gesproken nooit gebruikte, zoals amandelmeel.” Wel hoopte ze meer af te vallen, maar dat gebeurde niet.
Gezondheid begint bij voeding
De 44-jarige Richard Verschuren uit Sleeuwijk hield zich al lang bezig met sport en voeding. Toen hij hiermee stopte namen de kilo's toe. Hij kocht een spinfiets maar besefte zich later toch dat gezondheid begint bij voeding, en toen kwam deze challenge voorbij.
,,Ik at al langer koolhydraatarm, wat de challenge al wat makkelijker maakte.” Het viel hem op dat er veel nieuwe smaken tussen zitten en de gerechten erg gevarieerd waren. ,,Mijn oudste zoon was vaak nieuwsgierig en at wel eens met me mee”, zegt hij. De gerechten die Richard niet lust vervangt hij door een gerecht twee keer te maken.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Berkel en Rodenrijs, Woerden -
PREMIUM39
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
Debby Gerritsen weet raad als het gaat over de liefde, lust en relaties. Deze week wederom een seksuele kwestie: de man van Marlene wil geen seks meer en wil er ook niet over praten. Ze wil niet bij hem weg, maar wel graag weer een seksleven. -
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn. -
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.” -
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden.
-
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
-
-
-
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper claimt met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank. -
Doe mee met de winactie en maak kans op cadeaupakket Pascale Naessens
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. Vandaag geven we laatste drie cadeaupakketten weg.
-
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
-
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
Het insect is dichter bij je bord dan je denkt. Dat stelt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. Als diervoer vinden vliegenlarven en meelwormen hun weg naar de magen van vissen, varkens en kippen. En ook als humaan voedsel zijn zespotigen toegelaten. Nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat in gevangenschap gekweekte krekels een fijn leven hebben? -
-
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren