Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Toch doodstraf voor Lisa Montgomery

Demonstranten protesteren tegen het doodvonnis van Lisa Montgomery bij de gevangenis in Terre Haute, Indiana.Beeld Reuters

De federale autoriteiten in de Verenigde Staten hebben voor het eerst in bijna zeventig jaar een vrouw ter dood gebracht. Het gaat om Lisa Montgomery, die de doodstraf kreeg omdat ze een zwangere vrouw heeft vermoord.

Het ministerie van justitie bevestigt dat Montgomery is geëxecuteerd in de gevangenis in Terre Haute, een plaats in de staat Indiana. Dat gebeurde nadat het Amerikaanse hooggerechtshof daar alsnog akkoord voor had gegeven.

Een lagere rechtbank had eerder deze week de executie van Montgomery, die volgens haar advocaten ernstige psychische problemen heeft, nog geblokkeerd. Een rechter oordeelde toen dat er reden is om aan te nemen dat Montgomery niet in staat is te begrijpen waarom ze ter dood wordt gebracht.

Montgomery is volgens Amerikaanse media de derde vrouw sinds 1900 die ter dood wordt gebracht door de federale autoriteiten in de VS. Het totale aantal geëxecuteerde vrouwen in het land ligt wel hoger, omdat ook sommige staten de doodstraf uitvoeren.

Lisa Montgomery.Beeld EPA

Hersenschade

De advocaten van Montgomery zeggen dat hun cliënt is geboren met hersenschade en in haar jeugd het slachtoffer was van ernstig seksueel misbruik. De 52-jarige Montgomery kreeg de doodstraf opgelegd voor een moord uit 2004. Ze probeerde toen een baby te stelen. Ze had haar 23-jarige slachtoffer online gevonden en deed alsof ze een jong hondje wilde kopen. Daarna wurgde ze de jonge vrouw en sneed ze de foetus uit het lichaam. Het kind overleefde dat.

De laatste executies van vrouwen door de federale autoriteiten vonden volgens Amerikaanse media plaats in 1953. Toen werd Ethel Rosenberg ter dood gebracht voor spionage en kreeg Bonnie Brown Heady de gaskamer voor ontvoering en moord.

Trump is bezig met een versnelde ‘executie-estafette’ voor de inauguratie van zijn opvolger Joe Biden op 20 januari. Democraat Biden is een fervent tegenstander van de doodstraf op federaal niveau en heeft al aangekondigd daar een eind aan te willen maken. Trump is voorstander en liet de afgelopen maanden in versneld tempo executies uitvoeren.

Lees ook:

Aantal executies in VS blijft dalen, ondanks eindsprint Trump

In 2020 zijn in de Verenigde Staten zeventien ter dood veroordeelde mensen daadwerkelijk geëxecuteerd. Dat is het laagste aantal sinds 1991, zo maakte het Death Penalty Information Center bekend.