Direct naar artikelinhoud

OMT: avondklok alleen nodig vanwege feestende jongeren

Het OMT ziet in haar nieuwste kabinetsadvies, dat woensdag naar buiten is gekomen, geen aanleiding de lockdown aan te scherpen. Waarom denkt het kabinet dan toch over het instellen van een avondklok? Om samenscholing van jongeren tegen te gaan, aldus het advies.

OMT: avondklok alleen nodig vanwege feestende jongeren
Beeld ANP

In het nieuwste kabinetsadvies, dat 11 januari werd opgesteld, schrijft het Outbreak Management Team: ‘Het OMT ziet momenteel geen aanleiding de lockdown aan te scherpen, behoudens alle mogelijkheden aan te grijpen (in de handhaving, communicatie) om de huidige maatregelen ook stipt opvolging te laten krijgen. Het OMT adviseert wel gerichte aanvullende maatregelen te nemen voor het tegengaan van bijeenkomsten van (grote) groepen jongeren.’

Britse variant

De jongeren lijken momenteel de grootste bijdrage aan de verdere verspreiding te leveren; de twintigers waren zelfs ‘een katalysator achter de tweede golf’. Personen in de verpleeghuizen en woonzorgcentra zijn daarvan de dupe, zij worden ernstig ziek.

Daar komt de rol van de Britse variant nog bij als deze zich in Nederland kan verspreiden. Van deze variant werd in het VK een belangrijke verspreiding waargenomen onder juist jongeren.

Dus adviseren de experts om gerichte maatregelen te nemen waardoor de groep jongeren niet meer buiten in parken of thuis in (grote) groepen kan samenkomen. ‘In landen om ons heen heeft men in dit verband wel gekozen voor het instellen van een avondklok, maar alternatieven zouden wellicht mogelijk zijn.’

Naar die avondklok en alternatieven gaat het OMT deze week nog eens extra kijken.