Binnenland

Gendervrije variant maakt einde aan seksisme en racisme op speelkaarten

12-01-2021 11:25

(foto via perfect pics)

Hoopvolle berichten in het Algemeen Dagblad; steeds meer mensen openen hun ogen voor institutioneel racisme en seksisme. Zo realiseerde Indy Mellink zich onlangs wat een patriarchische wereld er eigenlijk achter het kaartenspel zit verscholen. Want waarom is een heer meer waard dan een vrouw? En waarom wonen er eigenlijk amper boeren van kleur in het kaartenhuis?

“Het kaartspel weerspiegelt de 16de- en 17de-eeuwse klassenmaatschappij. Dat is bizar en volstrekt uit de tijd.”

Mellink heeft daarom nu een kaartspel gemaakt zonder mensen erop zodat niemand meer kan worden gediscrimineerd. Onderscheid wordt nu nog enkel gemaakt tussen goud, zilver en brons. Volgens Mellink went het gendervrije kaartspel snel, maar lokt het wel standaardreacties uit bij omstanders. Zo vinden sommige mensen het spel volgens haar overbodig of een non-issue. Zelf vindt de maker discriminatie geen spelletje:

“Hoewel ik geen gender- of racisme-expert ben, weet ik van mijn studie psychologie hoe subtiele vormen van seksisme mensen onbewust beïnvloeden. Met ongelijkheid op de werkvloer en in salaris als gevolg.”

Mellink hoopt dat andere mensen en bedrijven haar idee zullen overnemen. Daarom heeft ze ook geen copyright aangevraagd op het onzijdige geslacht van haar kaartspel. Nog maar een kwestie van tijd dus voor de eerste gendervrije variant van Wie is het?