Binnenland

Gemeenten sturen brandbrief vanwege grote instroom woningzoekende asielzoekers

12-01-2021 10:36

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. (Screenshot NOS)

Alkmaar heeft samen met zes omringende gemeenten een brandbrief gestuurd naar het kabinet. De plaatsen zeggen dat ze de instroom van asielzoekers op de sociale woningmarkt nauwelijks kunnen verwerken. Dit zorgt niet alleen voor langere wachtlijsten voor reguliere woningzoekenden, ook andere kwetsbare groepen komen hierdoor in de problemen.

“We krijgen door de stijging niet alleen langere wachtlijsten voor de reguliere woningzoekende, maar ook voor bijvoorbeeld gescheiden ouders (…) We zijn genoodzaakt hen te verwijzen naar de daklozenopvang. Ook andere categorieën, zoals jeugdige daklozen, kunnen wij niet direct helpen.”

Aldus wethouder wonen in Alkmaar, Paul Verbruggen, in de T. De grote instroom ontstaat vooral omdat de IND de achterstanden niet krijgt weggewerkt. Zelfs met de inzet van een speciale taskforce blijft het aantal aanvragen toenemen. In totaal zijn er in 2021 bijna 16.000 extra huizen nodig.

Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (D66) begrijpt ondertussen best dat de gemeenten in hun haar zitten door deze ‘hartstikke lastige’ opgave. Daarom gaat de bewindsvrouw binnenkort om de tafel zitten met alle partijen op zoek naar een oplossing.

Ook heeft zij 50 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor tijdelijke woningen die er over een paar maanden al kunnen staan. Gelukkig, wordt de woningsnood toch nog op de valreep van Rutte III opgelost. Geen moment te laat ook, want als het aan D66 ligt wordt het aantal asielzoekers aangedragen door de VN zo snel mogelijk vertienvoudigd.