Protest in Montfoort na steekincident met statushouder: 'Klaar met intimidatie en bedreiging'

MONTFOORT - "Genoeg is genoeg. Mensen zijn het zat." Het zijn de woorden van Jan van Oostrum. Hij woont in de straat in Montfoort waar zaterdagnacht een 16-jarig meisje uit IJsselstein is neergestoken. De verdachte is een statushouder uit Soedan.
Protest bij gemeentehuis Montfoort.
Protest bij gemeentehuis Montfoort. © RTV Utrecht
Volgens Van Oostrum is het steekincident 'de druppel' voor veel inwoners na een reeks incidenten. Zo'n honderd bezorgde Montfoorters trokken daarom vanavond naar het gemeentehuis voor een 'stil protest' om aandacht te vragen voor hun zorgen over de veiligheid in hun stadje.
Burgemeester Petra van Hartskamp toonde begrip en nodigde de inwoners uit om in rustige omstandigheden verder te praten omdat "de emoties nu te hoog zitten". Enkele demonstranten lieten daarop boos weten dat ze onmiddellijk oplossingen wilden horen, maar zover kwam het niet. Binnenkort zal de burgemeester achter gesloten deuren met een aantal boze bewoners in gesprek in gaan.
"Ik maak me grote zorgen om de veiligheid van de mensen die ik liefheb en ik hoop dat mijn kinderen hier net zo veilig kunnen opgroeien als ik", sprak een van de deelnemers aan het stille protest. "Er is een grote last van een kleine groep die zich niet aan onze normen en waarden houdt. Het gaat om intimidatie, bedreigingen en straten die eruitzien als getto's. Sommige kinderen durven niet eens naar het zwembad te gaan."
De verontruste inwoners pleitten voor een ander woningbeleid, waarbij minder huizen worden toegewezen aan statushouders en probleemgezinnen. Ook willen ze dat de verdachte van de steekpartij nooit meer terugkeert naar Montfoort en dat overlastplegers uit huis worden geplaatst.
Inwoner Jan van Oostrum heeft de meisjes die zaterdagnacht over de Wederiksingel fietsten horen gillen. "Ik dacht dat het de jeugd was die te veel op had, maar het waren dus die meiden." Hij is horecaportier in Montfoort en dus 'niet bang'. "Had ik het maar geweten", zegt hij over die nacht, "dan was ik natuurlijk naar buiten gegaan."
Het geeft een onveilig gevoel. Het heeft impact.
Kelly Ruygrok, buurtbewoner
Buurvrouw Kelly Ruygrok lag met haar vriend in bed, toen ze gebonk en gegil hoorde. "Even daarna zagen we allemaal zwaailichten en gingen we kijken. Ik dacht: het is best serieus als er ineens twee ambulances en vijf politieauto's staan." Later las ze wat er is gebeurd. "Het geeft wel een onveilig gevoel", zegt ze. "Het heeft impact."
Haar bovenbuurman is opgepakt als verdachte van het steekincident. "Het is een sympathieke man, dus ik had het niet zien aankomen", vertelt ze over hem. "Toen hij hier werd geplaatst, hadden we al een brief van de gemeente gekregen. Hij stond aan de deur en vertelde wie hij was en waar hij vandaan kwam."
De fiets van het 16-jarige slachtoffer.
De fiets van het 16-jarige slachtoffer. © Egberts Media

Groot onderzoek

De politie startte direct na het incident een groot onderzoek. Er is nog weinig duidelijk over wat er precies is gebeurd. "Rond 1 uur fietste het 16-jarige meisje op de Wederiksingel toen ze ineens door een man werd aangevallen. Ze werd aangetroffen naast haar fiets. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht", valt te lezen in een persbericht.
De politie zoekt getuigen om erachter te komen wat de toedracht is van het steekincident. De recherche wil bijvoorbeeld weten wat eraan vooraf is gegaan. De politie hield vlak na het incident de verdachte aan, een 35-jarige man uit Montfoort. Burgemeester Petra van Hartskamp bevestigt dat het gaat om een Soedanese statushouder.
"Het loopt uit de klauwen in Montfoort"
Jan van Oostrum besloot samen met enkele andere buurtbewoners na het steekincident bij de gemeente aan de bel te trekken. "Het loopt hier steeds meer uit de klauwen in Montfoort", zegt hij. Volgens hem zorgt vooral de komst van statushouders en probleemgezinnen vanuit Utrecht voor problemen. "Waar wij voorheen een heel gemoedelijk dorp aan de IJssel waren waar iedereen elkaar kende, belanden we nu in een getto", omschrijft hij.

'Leefbaarheid gaat achteruit'

Raadslid Rob Jonkers van Lokaal Montfoort beaamt dat er al langer onrust is, vooral in Keizerrijk, de buurt náást de wijk waar het steekincident was. "Er is veel straatvervuiling, er vindt drugshandel plaats en tijdens oudejaarsnacht hebben jongeren op straat mensen bedreigd", somt Jonkers op. "Mensen zijn het zat. Er moet iets gebeuren."
Volgens Jonkers ligt het probleem ook bij het woningbeleid. "De wijk kent veel sociale huurwoningen", vertelt hij. "Er zijn verhoudingsgewijs veel woningen toegewezen aan statushouders, mensen van allochtone afkomst en probleemgezinnen; daarmee zijn de verhoudingen behoorlijk onder druk komen te staan. Er zijn spanningen en de leefbaarheid gaat achteruit."
Het heeft grote impact op onze gemeenschap en is de nachtmerrie van elke ouder.
Petra van Hartskamp, burgemeester Montfoort
Jonkers is bang dat mensen in de buurt het recht in eigen hand gaat nemen en verwacht actie van het college. Hij pleit bijvoorbeeld voor cameratoezicht en stelt vragen: "Waren er problemen met deze meneer? Is daarop geanticipeerd?" Volgens Jonkers doet het er overigens niet toe dat de verdachte een statushouder is. "Nee, absoluut niet. Het is gewoon de druppel."
Volgens de burgemeester is de gemeente op de hoogte van de problematiek delen van Montfoort. Over de boodschap van de demonstranten zegt ze: "Je moet statushouders goed begeleiden als ze bij ons binnenkomen. Dat doen we ook, maar je kunt nooit alles voor zijn." Ze vervolgt: "Het heeft altijd al onze aandacht gehad, maar een incident als dit kun je nooit voorkomen."

Verdeelde meningen over protest

Zowel onder de Facebookoproep voor het protest als in de straat van het steekincident zijn de meningen verdeeld over het protest. "Topinitiatief!", schrijft iemand. "Belachelijk dat alle vluchtelingen gelijk de schuld krijgen terwijl het één gek is die dit heeft gedaan", schrijft een ander.
Ook buurtbewoner Kelly Ruygrok sloot vanavond niet aan. "Ze willen gewoon een statement maken tegen vluchtelingen; ze willen geen vluchtelingen meer in Montfoort", zegt ze. "Ik kan ze snappen, maar ik ga er niet aan meedoen. De gemeente kan hier niks aan doen; het wordt van hogerhand opgelegd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.